Wegerup: Nu måste PSG visa att man är mer än ett tv-spel

Ibra-beroende är inget nytt

SPORTBLADET

PARIS. Ont, det gör ont, det gör ont.

I Zlatans häl och i hela PSG.

I kväll blir det en ödesmatch på Parc des Princes, utan lagets viktigaste spelare.

Jennifer Wegerup

Kvällshimlen var mjukt blå över den nyrenoverade arenan.

På planen Barcelona som tränade, på läktaren fullt av journalister, kamera­män och fotografer.

Champions League-flaggor mot skyn och i luften förväntan.

Men inte bara den stora, starka känslan inför en mäktig match. Utan också spänning och oro.

PSG växer stort och drömmer högt. Men just nu är man mest av allt ett lag i kris.

Då hjälper det inte att president Nasser Al-Khelaifi sitter på en ny, stilig stol med klubbemblemet på, vid avspark mot Barcelona. För i slutändan är det bara det som sker på planen som räknas. Det kan tyckas som en självklarhet, men är värt att påminna om i en fotbollsvärld där pengar allt mer styr det mesta och de flesta.

PSG är en klubb ur balans för tillfället. Allt det dyra utanpåverket betyder inget när tränare Laurent Blanc och klubbledningen inte får ordning på laget.

Var det något jag slogs av mest av allt, på Amsterdam Arena mot Ajax för två veckor sen, var det hur lite PSG:s spelare tycktes glöda och brinna för laget och varandra.

Och i söndags var blott 1–1 mot Toulouse ännu en besvikelse, senast i raden, att lägga i den snabbt växande högen.

Vore en prestigesmäll

Det var inte så PSG-shejkerna, eller spelarna för den delen, tänkt sig den säsong där man tvärtom skulle ta sig till högsta nivån i det vackraste av spel.

Vid en förlust mot Barcelona på hemmaplan blir det tufft i Champions League-gruppen.

Och om det skulle bli en storförlust vore det dessutom en prestigesmäll som får mina kedjerökande franska kollegor att himla teatraliskt med ögonen över blotta tanken.

Det slående är hur förväntan känns förbytt i nästan enbart fruktan i detta nu, även om PSG, med de stjärnor man har, på hemmaplan borde kunna ge Barcelona en match.

Också utan Zlatan. Om man inte ­vore så desperat Ibra-beroende, ett ­fenomen vi känner igen väl från hans tidigare klubbar, inte minst Milan.

PSG har byggt sin identitet på fixstjärnan Zlatan som har burit och lett laget, precis som han gjorde i Milano. Så har hans senaste fyra säsonger sett ut, ledare för sitt lag, med ansvaret på sina axlar. Så det är inte konstigt om han nu är sliten och skadorna kommer.

För Paris Saint-Germain är tajmingen sämsta tänkbara. Och för Ibra, som fyller 33 år på fredag och vet att han inte­ längre har en ändlös räcka CL-äventyr framför sig, gör det ont att missa ett stormöte som det mot Barcelona.

In i det sista försökte han vinna över smärtan i hälen, men förgäves.

Måste få en starkare tränare

Blanc hade redan insett allvaret och börjat planera för att klara sig utan Ibra. Bland kritikerna finns också de som, precis som i Milan och precis som man hör kring svenska landslaget ibland, menar att det vore bättre utan Zlatan. Rösterna som säger att han skrämmer folk, har en för stark personlighet, är för mycket egoist.

Det är naturligtvis nonsens. Jag träffat Ibra i jobbet i över elva år nu, ända sen tiden i Ajax. Och visst har han en så stark personlighet att den ändrar atmosfären i ett omklädningsrum, och pressrum för all del med. På gott och ont.

Zlatan är inte alltid lätt att handskas med. Men så är det med stora personligheter, stora spelare. De som tar sig långt – och som tar sina lag långt.

Folk som han provocerar och väcker avundsjuka. När Zlatan är tillbaka från skadan måste Blanc och president Al-Khelaifi klara att hantera de känslorna hos vissa spelare i gruppen.

Annars måste laget få en starkare tränare, som mäktar med att hålla stjärnorna på planen enade och avbytarbänken i schack. Laurent Blanc pratade i går om hur gruppen, kollektivet, måste kliva fram i Zlatans frånvaro.

I kväll mot Barcelona har PSG chansen att visa att man är långt mer än ett tv-spel, mer än ett gäng stora stjärnor ihopköpta för enorma pengar. De kan stå enade eller falla delade.

I slutändan kommer allt att handla om det.

Sportbladet tippar kvällens CL-matcher

CSKA Moskva– Bayern München

Avspark: 18.00

Form: /

Snackis: Matchen kommer att spelas inför tomma läktare. Detta­ efter att CSKA straffats av Uefa på grund av en högerextrem manifestation som arrangerades i bortamatchen mot Viktoria Plzen förra säsongen.

Tips: 1–3

Manchester City–Roma

Avspark: 20.45

Form: /

Snackis: Joe Hart har petats två matcher i rad och uttrycker nu sitt missnöje. 27-åringen säger på en presskonferens inför matchen att: ”Det är svårt att se något positivt i den här situationen”.

Tips: 2–1

PSG–Barcelona

Avspark: 20.45

Form: /

Snackis: Det stormar i PSG, tränaren Laurent Blanc uppges hänga extremt löst – och nu tvingas han klara sig utan lagets största stjärnor. Både Thiago Silva och Zlatan Ibrahimovic är indisponibla på grund av skador.

Tips: 0–2

Sporting Lissabon–Chelsea

Avspark: 20.45

Form: /

Snackis: Diego Costa har öst in mål i Chelsea. Men anfallaren kämpar samtidigt mot skadekänningar i baksida lår och skulle, enligt José Mourinho, behöva en halv månads vila. Det är oklart om 25-åringen startar i kväll.

Tips: 1–2

Apoel–Ajax

Avspark: 20.45

Form: /

Snackis: Ajax är i bra form och kommer stärkt av ett inhämtat underläge mot PSG i öppningsmatchen. Det som spökar för ­tränaren Frank De Boer är lagets facit i CL-bortamatcher. Ajax har sju raka utan seger.

Tips: 1–1

Sjakhtar–Porto

Avspark: 20.45

Form: /

Snackis: Donbass Arena anses vara en av Europas svåraste arena att komma till. Men matchen kommer inte att spelas där. På grund av oroligheterna i området har Sjachtar nämligen tvingats flytta 122 mil bort, till Lviv.

Tips: 2–2

Schalke–Maribor

Avspark: 20.45

Form: /

Snackis: Schalke får tillbaka Julian Draxler, som varit avstängd i ligan. Samtidigt har man drabbats av ett tungt bakslag: Sidney Sam, som klev av efter 37 minuter mot Dortmund, är fortfarande skadad och kan inte medverka.

Tips: 2–0

Bate Borisov–Atl. Bilbao

Avspark: 20.45

Form: /

Snackis: Ernesto Valverde har fått en mardrömsstart på säsongen. Bilbao har bara vunnit en av sina sex inledande ligamatcher och hittas först på en 16:e plats i tabellen. Den enda segern kom mot Levante (3–0) för prick en månad sedan.

Tips: 1–1