Kan en målvakt vinna guldbollen?

Wegerup: Var 52 år sedan senast

1 av 14
SPORTBLADET

ZÜRICH. Cristiano Ronaldo log och triumferade.

Manuel Neuer gick hem stolt, men likväl som en förlorare.

Och frågan som hängde kvar i luften under kristallkronorna var:

Kan en målvakt vinna guldbollen?

Wegerup.

Svaret på det blir förstås ”ja”.

Dynamo Moskvas legendariske Lev Jasjin vann den, 1963.

Men frågan, som upprepades av tyska journalister om och om igen, i intervjuzonen, är ändå befogad.

För faktum kvarstår: en målvakt har bara vunnit en gång. För 52 år sedan.

Det gick ett litet besviket sus genom pressrummet när Thierry Henry sa Cristiano Ronaldos namn, utom från den portugisiska hörnan, där det blev jubel.

Värdig vinnare

Från Ronaldo själv kom sen glädjevrålet och när jag träffade honom lite senare, sa han att det betydde ”Yes, jag vann!”. Ungefär så.

Den store CR7 var märkbart glad och rörd. På kioskroman-språk skulle man kunna säga att han glittrade i kapp med sina diamantörhängen. Hans ord ”mitt hjärta nästan stannade när de skulle säga namnet”, sa mycket.

Och visst är Ronaldo en värdig vinnare, utan tvivel. Det sa även Leo Messi när han gick genom mediazonen och nästan fick kravallstaketen att välta när alla ville fråga honom exakt hur besviken han var.

Svaret: inte så besviken, Messi visste att det här inte var hans kväll, inte varit hans säsong.

Manuel Neuer var också samlad när jag träffade honom och lagkamraten Arjen Robben, som stod strax intill sa om och om igen:

”Manu är en vinnare, inte en förlorare”.

Och visst är det så. Men frågan kom ändå till alla som stannade vid mikrofonerna: ”Kan en målvakt vinna?”.

Neuer själv sa: ”Jag vet inte”.

Jogi Löw sa ”det är svårt”. Robben sa att ”alla är så fokuserade på vem som gör målen, på anfallsspelet, sån är fotbollen”.

Sådan är fotbollen, ja. Det räcker med att titta på listan över vilka som vunnit Ballon d’Or genom tiderna och se hur tunnsått det är även bland försvararna.

Senast en back vann var 2006, då Fabio Cannavaro fick bära hem guldbollen.

Säsongen en besvikelse för Ibra

Cristiano Ronaldo fick övrigt hjälp att bära sin, av en assistent, som kånkade runt på den gyllene dyrgripen medan Ronaldo avverkade intervjuerna.

”Jag älskar honom. Som person och spelare”.

Martas ord om Real Madrid- och Portugal-stjärnan när hon rätt tidigt efter slutsignal lämnade galan. Nadine Kessler var galans drottning och Marta gick hem utan pris men med en selfie-bild på sig och Ronaldo.

Zlatan, han ratades i världslaget, och var inte på plats på galan. Hans klackmål mot Bastia hade absolut platsat för att vinna Puskas-priset igen, men i övrigt var 2014 en besvikelsens säsong för Ibra. Mycket få tror numera att han någonsin kommer att få kliva fram och ta emot fotbollens finaste personliga utmärkelse. Och som det ser ut just nu i PSG talar inte mycket för att det blir någon triumf i vår i Champions League, vilket är nästan ett måste, för att vara på tal att vinna Ballon d’or. I alla fall om man spelar i ett så obetydligt landslag som det svenska.

Thiago Silva och David Luiz fick i stället för Zlatan ta plats i världslaget, i backlinjen. Men de var inte här, i Zürich. Problemen i Paris-klubben gör att alla ska hålla sig på hemmaplan och fokusera på jobbet, inte mingla på galor med fotbollseliten.

Så släcktes ljusen över den röda mattan, showen var över. Sent i den kalla schweiziska natten väntade fansen fortfarande utanför Fifa-galan, i fåfängt hopp om ännu en skymt av idolerna från fotbollens finrum.

ARTIKELN HANDLAR OM