Jennifer Wegerup: Därför krisar PSG

SPORTBLADET

Sportbladets Zlatan-expert Jennifer Wegerup listar förklaringarna till PSG:s problem och Zlatans tydliga frustration och nedstämdhet.

Grupperingar i omklädningsrummet. Fransmän mot sydamerikaner, en italiensk grupp, en Zlatan-grupp. 

Den dåliga lagandan avspeglar sig på planen. PSG är en samling högt betalda individuella stjärnor, inte en grupp mer än i enstaka matcher, som mot Barcelona hemma i oktober.

Säsongens svajiga resultat leder till mer missämja och frustration i gruppen. Det blir en ond spiral.

Tränare Blanc var ifrågasatt redan från start, sommaren 2013. Ligaläget och den dåliga stämningen späder på det. Han har ingen riktig auktoritet i gruppen.

Avsaknaden av respekt för Blanc hos för många spelare leder till bristande disciplin. Förutom dålig stämning har Blanc svårt att kontrollera gruppen. Att Cavani och Lavezzi inte kom till lägret i Marocko var ett bevis på det.

President Al-Khelaifis sätt att tydligt favorisera vissa spelare som Zlatan, Thiago Silva och David Luiz skapar split. De är stjärnorna som han pratar med och lyssnar på och det väcker avund och frustration hos övriga gruppen.

Uefas financial fair play-beslut kring PSG har bromsat upp värvningar och satsningar.

Avsaknad av rutin och kunskap som finns hos etablerade storklubbar påverkar PSG:s dagliga arbete. Spelarna har haft synpunkter på alltifrån maten på luncherna till dåligt putsade fotbollsskor.

  I kristider märks det ännu mer att pengar inte på några år kan ge den pondus som sitter i väggarna hos anrika storklubbarna.

Flera av spelarna, framför allt de lite äldre som har färre år på sig, börjar i och med alla problem allt mer ifrågasätta PSG:s ”stora drömprojekt”.

Cavani och Lavezzi känner sig i skuggan av Zlatan och vill bli sålda. Thiago Motta är mycket upprörd över att PSG:s ledning sagt att de inte vill släppa honom nu i januari utan först, kanske, i juni. Han vill bli såld och har därför börjat säga till media vad han tycker, rakt ut.

ZLATANS FRUSTRATION

En stor anledning till klubbens problem är också att den främsta stjärnan, ledaren Zlatan, inte är sig själv. PSG:s spelare och ledning har vant sig vid att ha Ibra som vinner matcherna åt dem.

Många spekulerar i om Ibra fortfarande känner av sin hälseneskada. Han har haft svårt att hitta full form efter skadan.

Dessutom tycks Ibra mer håglös och oinspirerad, stundtals resignerad.

Han visar allt mer dåligt humör mot lagkamrater och Blanc, på samma sätt som i tidigare klubbar, före en flytt.

Detta öppnar för spekulationer om att han börjar vilja bort, efter tre säsonger i PSG. Han har aldrig stannat längre än så, i någon klubb.

Zlatan uppges inte längre tro att han kommer att vinna något stort med Paris-klubben och sägs vara frustrerad, han vill försöka vinna både CL och Ballon d’or.

PSG vill behålla Ibrahimovic, men har börjat blicka framåt mot en framtid utan honom.

Det talas samtidigt allt mer bland journalister om att Zlatan börjat överväga en flytt och en nystart, kanske i Italien.

ARTIKELN HANDLAR OM