Skilda världar – trots nya succén

Jennifer Wegerup om systrarna Helgesson

SPORTBLADET

Så nära och ändå så långt ifrån.

Systrarna Helgesson överträffade sig själva i EM-starten på hemmaplan.

Men de ryska världsstjärnorna är i en klass för sig.

Rosor, nallar och kärlekshälsningar.

Det regnade hyllningar över isen när systrarna Joshi och Viktoria Helgesson gjorde EM-entré i Globen.

Och publiken blev inte besviken. Först lillasyster, sen storasyster. 21-åriga Joshi Helgesson slog nytt svenskt rekord och knappt tjugo minuter senare övertrumfade

26-åriga Viktoria henne, till nytt jubel.

Båda systrarna var glada, leende och lättade. De hade åkt felfritt, slagit rekord och älskat att få göra det inför den svenska publiken.

Beundrades av hela arenan

Vi stod där i intervjuzonen bland tv-bolag och ryska reportrar och intervjuade dem. Och så, för att ögonblick tystnade allt, när hon gick förbi, Jelena Radionova.

16 år ung, rödklädd. Ljuv och dockliten, men urstark och så briljant på isen att det trotsar beskrivning.

Hennes åkning fick hela Globen att kapitulera i andlös beundran. Radionova leder också, inför lördagens friåkning. På andra och tredje plats: ryskorna Elizaveta Tuktamysjeva och Anna Pogorilaja.

Före finska Kiira Korpi och de två svenskorna.

Trippelt rysk, i en klass för sig.

Det svenska konståkningsförbundet har gått ut med det officiella målet för EM på hemmaplan: en medalj. Men varken Viktoria och Joshi Helgesson tror att de kan slå ryskorna.

De är båda för medievana för att kritisera förbundet.

Gillar attityden

”Jag är jätteglad att de pratar om medaljer”, svarade Viktoria Helgesson rutinerat.

Men alla vet att svenska medaler i nuläget är önskedrömmar, ryskorna är alldeles för överlägsna.

Att Alexander Majorov, på herrsidan, ska ta medalj i finalen, dit han kommer på en tiondeplats, känns också tämligen orealistiskt.

Det var rätt talande att båda systrarna Helgesson avstod från att göra sina trippel-trippel-kombinationer. Samtliga tio ryskor har dem i sina program.

Det är en av förklaringarna till den ryska dominansen: tekniken. Ryskornas svårighetsgrad är världsklass och allt utförs till perfektion. De kan egentligen bara förlora på egna misstag.

Lägg därtill traditionen och det stora antalet åkare att välja bland jämfört med det lilla urvalet i ett land som Sverige.

Och utöver det, tack vare tradition och framgångar: pengar inom sporten och helt annan tillgång till is och träningstider, året om.

Viktoria och Josh Helgesson kan vara stolta över sina prestationer i EM-inledningen. Men ska de i framtiden vara med på ryskornas nivå måste det vara en självklarhet att göra och sätta trippel-trippel-kombinationerna.

”Vi är snart där, vi med”, sa Viktoria leende.

Jag är inte säker på att hon får rätt.

Men jag älskar attityden.

ARTIKELN HANDLAR OM