Wegerup: Ett väntat men orimligt straff

Det kommer att bli ryktenas sommar för Zlatan

SPORTBLADET

Ett mycket hårt straff.

För Zlatan Ibrahimovic och för PSG.

Hans långa avstängning kan bli väldigt kostsam.

Både för klubben och för honom själv.

Ett väntat straff. Men likväl närmast hårdast tänkbara.

Fyra eller fem matcher, det var det värsta tänkbara scenariot. Och så blev det.

PSG:s försvarslinje, som framfördes av biträdande sportchef Olivier Letang, var att Zlatan pratat argt för sig själv efter matchen mot Bordeaux och därför skulle gå helt straffri.

Men disciplinkommittén köpte inte de argumenten. Zlatans utbrott där han uttryckte starkt missnöje med domaren, kryddat med ”jävla skitland” om Frankrike, bestraffas hårt.

Det var, som sagt, bara att vänta sig. Zlatan Ibrahimovic blev genast när han kom till PSG landets främsta fixstjärna i fotbollen med enormt inflytande, både på och utanför planen.

Ursäkter hjälper inte

När denne ikon totalsågar landet han spelar i, då hjälper inga snyggt regisserade ursäkter i PSG-TV efteråt. Sant är att Ibra var trött och ur balans. Men en stjärna på den nivån, som tjänar över hundra miljoner kronor om året, kommer inte undan ett sådant utspel utan att straffas.

I synnerhet inte som han gav sig på den franska stoltheten och därmed tog sitt utbrott till ministernivå. ”Jävla skitland” var inte ord som disciplinnämnden kunde se genom fingrarna med.

Ett väntat straff också. Men ett rimligt straff? Det tycker jag inte riktigt. Två matcher hade räckt i mina ögon. Att Zlatan inte skulle bestraffas alls hade däremot varit orimligt. Också för att han, som den stjärna han är, har ett ansvar som förebild. En idols nedsabling av domarkåren kan få ödesdigra konsekvenser i värsta fall.

För PSG kommer avstängningen i sämsta tänkbara läge, mitt i brinnande ligaspurt. Han missar dessutom som bekant också Champions League-mötet med Barcelona- på hemmaplan, det första, efter sitt röda kort mot Chelsea. Efter en orättvis, men onödig, utvisning.

Påmindes mot Saint-Etienne

PSG:s chefer kan alltså hålla sig för skratt just nu.

Både över Zlatans beteende och den lucka han lämnar efter sig. För besvärlig eller ej, mot Saint-Etienne påmindes vi om hur Ibra kan lyfta varje lag och vinna matcher på egen hand, när han är som bäst.

Så visst är det ett stort avbräck för PSG att han nu är borta i fyra matcher. Även för Ibra själv, som är på väg tillbaka efter den sega starten på vårsäsongen, är det illa att han på nytt hamnar ur spel.

För mig, som följt Zlatan i tjänsten i så många år, känns mönstret igen med avstängningar under vårspurten. Säsongen 2011 är bara ett exempel, då alla röda kort fick de italienska journalisterna att spekulera i att Zlatan ville bråka sig bort från Milan.

Det kommer att bli en ryktenas sommar kring Ibra, det är en sak som är säker.

Lika säker som att inte ens Zlatan Ibrahimovic kallar Frankrike för skitland ostraffat.