Wegerup: Barça är redo – PSG behöver en orkan

SPORTBLADET

PARIS. En klubbs flagga syns först när det blåser hårt.

Mot Chelsea stod PSG enade i stormen.

Så i sin aftonbön bör Laurent Blanc be om en orkan mot Barcelona.

Blanc får hoppas på orkan i kväll.

Det var Paolo Maldini som sa det. I den starka, vackra dokumentären om Milan- legendarerna far och son Maldini, som i dagarna sänts i Italien, påminns jag om den forne backstjärnans ord. Som är dubbel tydiga.

För en ”bandiera” är inte bara klubbens officiella flagga. Det betyder också en ledare, lagets store spelare och ansikte utåt.

Det är när vinden friskar i som en flagga breder ut sig i all sin stolta storhet. Och det är när det blåser hårt som de riktiga ledartyperna visar vilka de är.

Paris tog dock emot såväl det stora pressuppbådet som Barcelonas stjärnparad med vindstilla, sol och sommarvärme. Parc des Princes är utsålt inför säsongens stora match och på planet ner till Paris hade jag en mamma och två små pojkar med Barcelona-ryggsäckar framför mig.

Barça är tillbaka i full skönhet, elegans och farlighet, redo att vinna allt.

Det krävs en gnista

För PSG krävs det mer, mycket mer. Jag frågade Maxwell på presskonferensen om hur laget ska hitta samma hjärta och passion som i London senast. Han radade upp de förväntade svaren om att spela sitt spel, jobba för varandra och att våga vinna.

Men jag är rädd att det, åtminstone borta på Camp Nou nästa vecka, kommer att behövas mer än så.

Det kommer att krävas något liknande Zlatans utvisning, något som enar PSG:s ofta alltför splittrade grupp, som gör laget större än jaget, som vi såg mot Chelsea. Kvaliteten finns där, det är gnistan som måste till, för att få PSG-flaggorna att breda ut sig.

Så vad betyder det då att just lagets största individuella emblem, Zlatan, saknas även nu? Situationen är en annan än i London, då allt skedde där och då, med stora känslor och tio man som tvingades ge allt för varandra.

Zlatan visade i ligacupfinalen i helgen precis hur mycket han kan betyda för PSG när han är sitt mest briljanta jag.

Efter matchen visade han dessvärre också, när han nobbade såväl intervjuer som firande med laget, ett avståndstagande som inte gagnar gruppen.

Ibra är arg och som alltid med honom kan det innebära både himmel och helvete för ett lag.

Zlatan är för betydelsefull

För PSG är problemet egentligen inte bara Zlatans frånvaro mot Barcelona och i kommande ligamatcher utan att Ibra, i ännu en klubb, åter fått en för betydelse­full roll och för mycket inflytande på besluten. Precis som i landslaget, vad den blågula ledningen än säger.

De franska journalisterna är mycket kritiska till PSG:s beslut att bojkotta Canal Plus. Dels för att klubben skjuter budbäraren, i stället för att straffa sin spelare för det fel han begått när han klagade på domaren. Och framför allt för att det visar att det viktigaste för klubben är att hålla Zlatan lugn. Som reportern Damien Dubras på l’Equipe säger:

”Ibra är större än hela projekt PSG numera. Så ledningen vågar inte straffa honom”.

Så är läget i det Paris-gäng som i kväll tar emot ett av världens bästa, kanske det allra bästa just nu, lag.

Verratti kommer att fattas

Illa är att även Marco Verratti saknas mot Barcelona. På Stamford Bridge han fullständigt magnifik, denne store, lille italienare.

Mer glädjande är att David Luiz, mot alla odds, är med i truppen. Om han kan spela återstår att se.

PSG måste vinna hemma och helst inte släppa in mål.

Det kommer att krävas minst lika mycket själ och hjärta och storm­vindar som mot Chelsea för att de midnattsblå flaggorna ska slå ut i full blom mot Paris kvällshimmel.