Matchen är inte över för Ronaldo

Räkna med att han redan lurar på revansch

SPORTBLADET

Så, då står det 5-3 till Lionel Messi.

Men matchen är inte över.

Han och Cristiano Ronaldo kan hålla på och passa den gyllene bollen mellan sig i flera år till.

Liknelsen känns sliten men oundviklig.

Den om alla skimrande stjärnor på fotbollshimlen på Fifa-galan, i ett kylslaget men till tänderna uppklätt Zürich.

Och så de där två som spelar i en egen galax.

Lionel Messi och Cristiano Ronaldo. Den sorts spelare som blir historiska. Att världen skulle välsignas med två på den nivån samtidigt var osannolikt. Men det är bara för oss som har turen att vara publik att njuta av showen.

Mindre roligt är det för andra samtidiga storspelare som förblir chanslösa på Le ballon d’Or, den internationella guldbollen. Världens bästa spelare sen 2008 har hetat Lionel Messi eller Cristiano Ronaldo.

Gjort en sanslös säsong

Inte sedan Kaka´s seger 2007 har någon annan vunnit. Så fint förresten, måste jag säga i en snabb parantes, att se den förre Milan-stjärnan igen, på scenen som prisutdelare. Det är något med den milde Kaká som rör och berör.

Nå, åter till guldgossarna. Att det nu skulle bli Messis tur var väntat. Barcelona-stjärnan har gjort en sanslös säsong, även med hans mått mätt. 52 mål och 26 assist på 61 matcher är siffror som får också den som blivit bortskämd med såväl Messis konster som effektivitet att dra efter andan.

”Det känns otroligt”, konstaterade hanfrån scenen, nöjd med att åter vara tillbaka på fotbollstronen som regent.

Cristiano Ronaldo applåderade och log stelt. I fjol träffade jag CR7 direkt efter att han vunnit och minns av att jag slogs av hur oerhört mycket le Ballon d’Or betydde för honom, trots alla segrar, alla triumfer. Precis som för Messi.

Matchen mellan de två som spelar i en egen division triggar dem, att ha en sparringpartner som inte tillåter dem att slappna av och bara casha in guldbollarna.

Segrarinnan lika väntad

För ett år sen hoppades vissa av oss på Manuel Neuer men han var lika chanslös som Neymar nu. Zlatan Ibrahimovic då? Kommer han någonsin att vinna? Troligen inte, han är stor i fel tid, snäppet under de ännu större, och dessutom stjärna i ett för litet landslag.

Siffrorna från omröstningen visar att Messi, som förutspått, vann överlägset. Han är den ende spelare genom tiderna som vunnit fem gånger och mycket mer behöver inte sägas.

Lika väntad var segrarinnan på damsidan, Carli Lloyd. I motsats till Messi har hon fått vänta på att prisas med den finaste utmärkelsen, trots många bländande år och två OS-guld, före VM-guldet. Men med ett historiskt snabbt hattrick i finalen mot Japan i somras kunde ingen slå kapten Lloyd.

Inte ens mästerskapets skytteligavinnare Celia Sasic. Tyskan fick se sig besegrad och kommer inte att få någon mer chans. Vid 27 års ålder bestämde hon sig efter VM i Kanada för att sluta spela.

Nu fick hon istället se Carli Lloyd inta scenen som världens bästa damspelare 2015. Den 33-åriga amerikanskan var märkbart tagen och kämpade med glädjetårarna från scenen.

Lurar på revansch

Hennes ord ”tro på era drömmar” påminde alla unga tjejer som vill spela fotboll om att de kan nå hela vägen.

Hur många små pojkar och unga killar som drömmer om att bli en ny Messi eller Ronaldo kan vi bara ana.

Det kan tyckas tjatigt med samma två vinnare, år ut och år in.

Men så ser inte jag det, så ska man inte se det.

Vi är privilegierade, alla vi som får uppleva dessa sagolika spelares karriärer, här och nu.

Det kan aldrig bli tråkigt.

Messi gick hem med bollen i kväll.

Räkna med att Cristiano Ronaldo redan lurar på revansch.

FAKTA

Galans vinnare

Årets spelare, damer: Carli Lloyd, USA.

Årets spelare, herrar: Lionel Messi, Barcelona.

Årets tränare, damer: Jill Ellis, förbundskapten för USA.

Årets tränare, herrar: Luis Enrique, Barcelona.

Årets mål: Wendell Lira, Goianésia.