Glöm nya stjärnor – gamlingarna regerar

Unga svenskar får enkelbiljett till farmarligan – vi får aldrig en ny Forsberg eller Lidström

SPORTBLADET

En knapp vecka till NHL-starten.

Och massor av nya svenskar som flyttat över.

Men det är samma gamla stjärnor.

Mats Sundin, Peter Forsberg, Daniel Alfredsson och Nicklas Lidström regerar än.

Lika överlägsna som de varit i över tio år.

Foto: Pontus Höök, AP
Samma stjärnor. Lidström, Sundin, Alfredsson och Forsberg är i en klass för sig. Efter dom kommer Henrik Zetterberg och Henrik Lundqvist. Efter dom kommer...ingen.

I dagarna har flera förhoppningsfulla svenska nykomlingar fått enkel biljett till faramarligan.

Dallas har skickat ner Joel Lundqvist, Loui Eriksson och Nicklas Grossman. Yared Hagos var där redan i fjol och lyckades inte ta en plats i NHL nu heller.

Björn Melin, Stefan Liv, Nicklas Bergfors och Joackim Lindström är fyra andra som fått vinka adjö till den stora drömmen - för den här gången.

Det är väldigt populärt just nu att kalla unga spelare för en "ny" Foppa, en "ny" Sundin eller en "ny" Nicklas Lidström.

Speciellt som vi har tre unga svenska spelare som påminner lite om de här tre spelartyperna. Nicklas Bäckström (Foppa), Djurgårdens unga Andreas Engqvist (Sudden) och Timråbacken Anton Strålman (Lidas).

De är unika

Men sanningen är att vi aldrig kommer att få vare sig en ny Foppa, Sudden elller Lidström. Lika lite som det kommer att komma en ny Gretzky.

De är unika.

Tillsammans med Daniel Alfredsson, som jag faktiskt inte hört någon jämföras med än så länge, var de stjärnor så fort de klev ut på isen i NHL.

Peter Forsberg blev Årets Rookie 1994, Daniel Alfredsson 1995. De har aldrig varit i närheten av några farmarlag och de har fortsatt att vara stjärnor. Sudden gör sin sextonde säsong i NHL, Lidas sin femtonde och Foppa och Alfredsson är inne på sina elfte säsonger.

Och de regerar än.

Henrik och Henrik på väg

Markus Näslund har också etablerat sig som svensk stjärna i NHL.

Men det tog tid och han hade många jobbiga år (i Pittsburgh) innan genombrottet till slut kom i Vancouver.

Därför räknar jag inte in honom i den kategori som Foppa och Sudden rör sig i.

Henrik Lundqvist kan vara på väg att ta sig in där. Succén under debutsäsongen pekar på det, men ingenting är säkert.

Henrik Zetterberg är också där och nosar, men har ännu inte tagit klivet in bland de riktiga superstjärnorna.

Därför är det samma gamla Mats Sundin, Peter Forsberg, Daniel Alfredsson och Markus Näslund som kommer att slåss i toppen av poängligan.

När den kanadensiska tv-kanalen TSN gör sin prognos över de bästa poängplockarna 2006/07 är det också de fyra som är först av svenskarna.

Den som varit närmast att etablera sig bland de riktigt stora är faktiskt Mikael Renberg. Han gjorde 82 poäng (38+44) som 21-åring sin första säsong i Philadelphia.

Han var ännu bättre under den avhuggna lockoutsäsongen 1994-95, hans andra i NHL. Då vann han svenskligan med 26 mål, 31 ass och totalt 57 poäng på bara 47 matcher.

Men sedan gick det sakta utför för Renberg.

Han kunde aldrig leva upp till succén de första åren då han spelade i Philadelphias drömkedja Legion of Doom tillsammans med Eric Lindros och John LeClair.

Ni kan själva se TSN:s prognos här intill. De anser att Daniel Alfredsson blir bäste svenske poängplockare. Det baseras på fjolårets siffror och att Affe spelar i ett av NHL:s mest offensiva lag.

Men jag tror att både Peter Forsberg och Mats Sundin kommer att ta några ordentliga kliv på den där listan i vinter.

Foppa kan vinna poängligan

Får Foppa bara vara frisk - hans historia av missade matcher på grund av skada är medräknade i hans prognos - tror jag han kan vinna poängligan igen precis som han gjorde 2002-03.

Eller varför inte Mats Sundin? Han kommer att få mer istid i vinter och det öppnar för fler poäng.

Samtidigt har en ny svensk drömkedja fötts under träningsmatcherna. Henrik och Daniel Sedin (26 år i tisdags, grattis i efterskott!) ihop med Markus Näslund.

En ren Ö-vikskedja och tre spelare som har samma moderklubb.

Nej, inte Modo.

Järved.

Veckans...

ARTIKELN HANDLAR OM