Det här kan ge Kallur VM-brons

SPORTBLADET

Jamaicas Delloreen Ennis-London riskerar samma öde som Marion Jones.

Det kan ge Susanna Kallur ett VM-brons.

Precis som Balco-affären kan det nya dopningavslöjandet växa till en jätteskandal.

Jag vill inte gå händelserna i förväg, men vi har redan en halvskum läkare i Florida och en ny rövarhistoria.

Här beställer Delloreen Ennis-London det syntetiska tillväxthormonet Somatropin, men hon öppnar aldrig paketet enligt maken och tränaren Lincoln London.

Och det andra paket som kommer ett drygt halvår senare har hon inte ens beställt.

Jo, jo.

Det är inga billiga mediciner vi talar om. Det handlar om tusentals dollar och är knappast något en läkare skickar ut som gratisprov.

Men det intressanta ur ett svenskt perspektiv är att Delloreen Ennis-London var den sista som hann smita förbi Susanna Kallur på upploppet i finalen vid VM i Osaka, sedan Sanna fått den där berömda knuffen av amerikanskan Michelle Perry.

Ennis-London tog VM-bronset bakom Perry och kanadensiskan Perdita Felicien, samma år som hon fått det där andra paketet med tillväxthormon skickat till sig.

Nu har inte Delloreen Ennis-London åkt fast i någon dopningkontroll, men det gjorde inte heller Marion Jones trots att hon var fullproppad med olika dopningpreparat större delen av karriären. Att Marion Jones blev av med sina medaljer berodde på att hon var tvungen att erkänna att hon dopat sig.

Nya spekulationer dras igång

Eftersom Ennis-London bor i USA kommer hon förmodligen bli utsatt för samma typ av förhör från FBI och då lönar det sig inte att ljuga. Det var det Marion Jones försökte och det är därför hon just nu sitter i ett fängelse i Ennis-Londons hemstat Texas och avtjänar ett sexmånaders fängelsestraff.

Skulle Ennis-London bli av med sitt VM-brons går det till Susanna Kallur, som i så fall tar sin första medalj i ett globalt utomhusmästerskap.

Jag skulle inte bli förvånad om det blev så.

Men frågan är vad det här betyder för Jamaica.

Två ur jamicanska OS-truppen i en ny dopningskandal räcker för att dra i gång nya spekulationer.

Tillväxthormon är fortfarande det svåraste att upptäcka för dopningpolisen och går mycket snabbt ur kroppen. Det är ett preparat som injiceras och har mycket kort halveringstid. Det har också väldigt stor påverkan på muskelmassan och är känt för att få käkpartier, knogar och pannan att växa på dem som använder det.

Det är bara titta på några kända bodybuilders som blivit skådespelare i Hollywood.

När Carl Lewis hade tandställning en period i sin karriär blev det enorma spekulationer om han använde tillväxthormon. Nu satt båda de jamaicanska guldmedaljörerna Shelly-Ann Carter och Melaine Walker på en presskonferens jag besökte efter deras sensationella guld på 100 meter respektive 400 häck. Båda med skinande, nya tandställningar.

Vore en katastrof

Jag vill absolut inte tro att det är något fuffens, men samtidigt vet jag att det kommer att bli en källa till nya spekulationer.

Det vore en katastrof för friidrotten om det jamaicanska undret var byggt på syntetisk väg.

Jag vill inte tro det.

Usain Bolt ger ett så ärligt intryck och har en sådan extrem råtalang att han inte ska behöva dopa sig.

Samtidigt sa jag precis samma sak om Marion Jones när hon slog igenom. Hon förekom inte heller i diskussionen när Balco-skandalen började nystas upp i USA, en affär som bara växte och till slut fällde i stort sett alla de bästa amerikanerna. Och Jamaica har en solkig historia, även om det är på amerikansk mark.

Världens mest ökända dopningtränare – Trevor Graham, som nu är avstängd på livstid i USA - är ursprungligen från Jamaica.

Samtidigt har IAAF hårdbevakat Jamaica under träningsperioden och gjort fler oannonserade tester där än i de flesta andra länder.

Jamaica är det femte mest testade landet enligt IAAF:s senaste statistik.

Å andra sidan är tillväxthormon nästan omöjligt att upptäcka.

Så vad ska man tro?

I nuläget hoppas jag bara att Sanna får det där VM-bronset.

Det vore hon värd.