Nattsvart, Sverige

... men det finns hopp för den blågula friidrotten

SPORTBLADET

STUTTGART. Från braksuccé till fiasko.

Svensk friidrott hade en av sina mörkaste somrar 2008.

Inte ens Stefan Holm fick vinna sin sista tävling – trots att han var överlägset bäst av svenskarna.

Och jag tror det kan bli värre.

Foto: Foto: SCANPIX
FRAMTIDSLÖFTE Johan Wissman är en av få svenskar som haft en bra säsong, och är också en viktig del i svensk friidrotts framtid.

Efter succén i EM i München 2002 och VM i Paris 2003 skrev hela världen om det svenska friidrottsundret. Nu åker de utländska experterna till Jamaica i stället. Sverige är lika iskallt som vädret varit här i Stuttgart den här helgen.

Det var tretton grader i lördags, elva i går och jag hade inte långkalsongerna med mig. Stefan Holm gjorde sin sista riktiga tävling i kylan och flög hem till sitt nya liv som före detta höjdhoppare. Han som varit överlägset bäst av alla svenskar den här utomhussäsongen.

Men det är bara att vänja sig. Jag tänker inte försöka dra igång någon övertalningskampanj för att få Holm att fortsätta.

Det är lönlöst.

Har han bestämt sig så har han.

Men det har varit många tunga avsked det här året. Först Kajsa Bergqvist som meddelade att hon tävlat färdigt bara dagar in på 2008. Sedan försvann Christian Olsson direkt i comebacken vid DN-galan. Baksidan höll inte nu heller.

Och Susanna Kallur hade ständiga bakslag hela sommaren, där smalbenet värkte och baksidan sa ifrån.

Och så Carolina Klüft som plötsligt meddelade att det var slut med sjukampen. Där försvann Sveriges mest överlägsna friidrottare och ett givet OS-guld i Peking.

Tvingas famla i mörkret

Där står svensk friidrott idag. Eller framförallt Stefan Olsson, Sveriges nye förbundskapten. Det är som om gamle förbundskaptenen Thomas Engdahl släckte lyset när han gick. Olsson får starta med att famla sig fram där i mörkret och leta efter ljusknappen. Men hittar han den kan det å andra sidan ljusna väldigt snabbt.

Kallur måste bli skadefri

Det är framförallt tre saker han har att jobba med:

Susanna Kallur måste bli skadefri och komma tillbaka i den form hon hade i vintras.

Carro måste få upp snabbheten och tekniken i längdhopp. Hon var sämre i längd den här säsongen än hon var som sjukamperska.

Christian Olsson måste övertalas att göra ett försök till. Han kan ta OS-guld i London 2012 om han bara blir frisk.

Johan Wissman, Linus Thörnblad och Magnus Arvidsson är tre andra framtida hopp, men de är fortfarande långt ifrån den status som Stefan Holm, Kajsa Bergqvist och Christian Olsson hade.

Och Emma Green – ja, händer det inget nästa säsong är det nog dags att tänka om.

Och byta gren.

FAKTA

n 2007 (6 topp 5 i världen): Carolina Klüft, sjukamp (1), Stefan Holm, höjd (2), Mustafa Mohamed, 3000 hinder (4), Kajsa Bergqvist, höjd (4), Susanna Kallur, 100 häck (4), Christian Olsson, tresteg (4). Golden League-segrar: 3 (Susanna Kallur 3). Super Grand Prix-segrar: 6 (Stefan Holm 3, Carolina Klüft 2, Susanna Kallur 1). VM-medaljer: 1 VM-guld. Europarekord: 1 (Carolina Klüft, sjukamp 7032 p.) n 2008 (1 topp 5 i världen): Stefan Holm, höjd (2) Golden League-segrar: 0. Super Grand Prix-segrar: 1 (Stefan Holm). OS-medaljer: 0. Europarekord: 0.

ARTIKELN HANDLAR OM