Handlingsförlamade

Hårresande missar och allmän villervalla

Foto: Foto: SCANPIX
SIST Frölunda är mångas guldfavorit – men hittills har det storsatsande laget floppat. I går kom fjärde raka förlusten. Här firar Timrå segermålet i förlängningen.
SPORTBLADET

TIMRÅ. Frölunda skulle bli ett topplag när värvarkungen Kent ”Nubben” Norberg kom till stan.

Så här långt har det blivit tvärtom.

Sportchefernas stora vinnare är i stället Linköpings Johan Hemlin.

Han sålde Sveriges två största elitseriestjärnor till Ryssland.

Och fixade två som är ännu bättre.

Elitserien har ju blivit lite av sportchefernas krig. De som ytterst bär ansvaret för alla värvningar, men som oftast sparkar tränaren när det går dåligt.

Med den enorma spelaromsättning de svenska elitserieklubbarna lever under, blir sportcheferna allt viktigare. Deras fingertoppskänsla kan avgöra var SM-guldet hamnar.

Det var därför Frölunda värvade Kent ”Nubben” Norberg från Timrå. Han var känd för att pricka rätt vad han än gjorde. Det spelade ingen roll om det handlade om okända finländare eller unga, talangfulla svenskar.

Men nu har han fått en mardrömsstart i sitt nya jobb.

Jag lider faktiskt med ”Nubben” som hyllades för att han lyckades få några av de mest jagade svenska spelarna till Frölunda. Jag tänker närmast på målvakten Johan Holmqvist och centern Andreas Karlsson. Två återvändare från NHL.

Och när jag tittar på Frölundas laguppställning här i Timrå är det som att läsa varje elitserietränares våta dröm.

En tredjekedja med spelare som Riku Hahl och Tomi Kallio.

Men när jag tittar på isen är det en annan sak.

Utan Holmqvist – ingen poäng

Hade Frölunda inte haft Johan Holmqvist i mål mot Timrå i går, hade de blivit helt utan poäng. Det är inget fel på inställningen hos spelarna på isen. Men det funkar inte. Det är hårresande markeringsmissar i egen zon, passningar går fel och det är allmän villervalla.

Ett typiskt exempel var

i tredje perioden, när domaren Sören Persson tröttnade och blåste av spelet när Frölundabackarna turades om att ta burskydd och bara stå och vänta på att något skulle hända på isen framför dem.

Handlingsförlamning.

Och fördröjande av spelet.

Jag tror aldrig sett ett lag bli avblåst för det tidigare i en elitseriematch.

Frölunda blev av med puckinnehavet, det blev tek i egen zon och en jättechans för Timrå.

Går inte vifta undan en dålig start

Jag vet inte vad som ska hända för att det ska vända för Frölunda, men det första som krävs är en seger och tre poäng. Då kanske det släpper.

Men det går inte att vifta undan en dålig start och tro att allt ordnar sig. För två år sedan var det samma snack, då ett lika stjärnspäckat  Frölunda stod på två poäng efter fyra spelade omgångar.

Det var den sämsta inledningen på 2000-talet – till nu. Och Frölunda reste sig aldrig. De slutade nia och missade slutspel.

2000-talets tredje sämsta start var 2000-01. Då hade Frölunda tagit tre poäng efter fyra matcher – och slutade åtta. Så historiskt finns ett klart samband mellan göteborgarnas start på seriespelet och slutplaceringen.

Linköping är det enda tippade topplag som motsvarat förväntningarna så här långt med tre raka segrar Trots att de tappade fjolårets etta och tvåa i poängligan – Tony Mårtensson och Mattias Weinhandl.

Men ersättarna Jan Hlavac och Jaroslav Hlinka har blivit en omedelbar succé.

Hlavac gjorde tre mål mot Skellefteå i går och Hlinka spelade fram till alla tre. Ett nytt radarpar i toppklass.

LHC har tryggare grund

Så varför lyckas Linköping där Frölunda misslyckas?

En orsak är att Linköping har en tryggare grund. Laget har varit i två raka SM-finaler. Hlavac och Hlinka kryddar bara en redan stark trupp.

Frölunda har inte den grunden.  Laget var sexa i fjol och åkte ut i SM-kvarten och säsongen innan blev göteborgarna nia och missade slutspel. Så årets start kanske inte är så överraskande som många inbillar sig.

FAKTA

Elitserien

Timrå 3

Frölunda 2