Dags att lägga ner

Tre Kronor lever, men Euro Hockey Tour är död

SPORTBLADET

Tre Kronor faller mot Ryssland – igen.

Och slutresultatet 0–1 skvallrar om underhållningsvärdet.

Det är dags att lägga ner Euro Hockey Tour och hitta något nytt.

Tre Kronor lever, men turneringen är död.

Jag har fört fram det här tidigare och när jag var inne på sportbladet.se upptäckte jag en neutralt ställd enkätfråga om hur hett läsarna ansåg det vara med Karjala Cup: Glödhett, ljummet eller iskallt.

Och domen var som en spark i skrevet på den här träningsturneringen. Över 70 procent svarade – iskallt. Och det trots den intensiva debatt och allt bråk det varit inför turneringen.

Det borde få varningsklockorna att ringa hos de inblandade förbunden.

Halvfullt i Hartwall Arena

Det gäller inte bara Karjala Cup, utan även de andra tre turneringar som ingår i Euro Hockey Tour. Det var visserligen fullsatt i Moskva i går, men där är hockeyintresset extra stort just nu efter VM-guldet i våras och nystartade KHL. Samtidigt spelades matchen mot Sverige i den mindre SCKA Arena som bara tar in 8 500 åskådare.

Men hemmanationen Finland hade bara en publik på 7 120 i sin premiärmatch mot tjeckerna i går och det innebar att Hartwall Arena i Helsingfors bara var halvfull (den tar in 13 464 då det är utsålt).

Det stora problemet med de här turneringarna är naturligtvis att det handlar om rena träningsmatcher. I dagens enorma konkurrens är inte det tillräckligt.

Det går inte att lura publiken. Därför talar mer och mer för Rickard Fagerlunds förslag att ha VM vartannat år i framtiden och ha ett kvalspel under de VM-fria åren.

Det skulle göra att varje match gällde något och att Svenska Ishockeyförbundet ändå fick de landskamper man behöver för att hålla sig flytande. Dessutom skulle själva VM bli attraktivare.

Jag är helt på Fagerlunds linje i det fallet. Annars finns risken att Tre Kronors varumärke urholkas ännu mer.

Nu är jag ändå en sådan hockeynörd att jag sitter framför tv:n och följer även de här landskamperna.

Sverige var nära att hålla 0–0 och få till en förlängning mot ryssarna i Moskva, men det var ändå tur att det blev ett mål under matchen.

Svenskarna spelade som vanligt och försökte tråka ut en skickligare motståndare och det var målvakten Johan Holmqvist som räddade Tre Kronor från en ännu större förlust.

Men det krävdes ett skott och två returer för att ryssarna till slut skulle få in pucken.

Det var världsklass på ”Honkens” spel.

Bra förutsättningar inför VM

Bengt-Åke har bättre förutsättningar än på länge med hemmaspelare inför VM i Schweiz senare i vår.

Han har ”Honken” som given etta i mål och en backsida som sällan varit starkare på hemmaplan och med flera svenska landslagsstjärnor i ryska ligan, en liga som följer det internationella schemat och är slutspelad långt före VM-start. Han har tillgång till backar som Timander, Ragnarsson, Jönsson, Tärnström och Magnus Johansson. Jag tror aldrig han haft en bättre stomme och det känns som VM-truppen bara skulle behöva kompletteras med två, tre spetsspelare från NHL.

Det räcker för att ha en guldkandidat.

Liten rink. Det är framtiden för europeisk hockey. Jag vidhåller det.

Då hade det definitivt inte bara blivit ett enda mål i Sveriges möte med Ryssland i går.

Mikael Renberg.

Vilket fynd som expertkommentator.

Lugn, saklig, påläst.

Och framförallt objektiv.

Det var som balsam för öronen.