Korkat, Bengt-Åke

...men jag misstänker att förbundet inte gett Gustafsson klart besked

SPORTBLADET

Sverige är hopplöst sist i Karjala Cup.

Då väljer Bengt-Åke Gustafsson att blåsa nytt liv i bråket som skakade hockey-Sverige innan turneringen ens startat.

Det är helt makalöst korkat – om han visste förutsättningarna.

Bengt-Åke sa efter förlusten mot tjeckerna att båda Linköpingsspelarna Fredrik Emwall och Johan Fransson ska vara ombytta mot Finland i dag. Trots att Linköping fått löfte av förbundet att de bara skulle spela två matcher.

Och så var bråket igång igen...

Jag blir inte klok på detta hockey-Sverige där ingen har kraft nog att slå en näve i bordet och säga att nu gör vi så här – och får alla att ställa in sig i ledet.

Linköping kom överens även med det finska förbundet om de finska spelare de släppte till Karjala. Och backarna Pasi Puistola och Mikko Luoma har spelat varsin match för Finland. Puistola vilade i går och Luoma i torsdags.

Svårare än så behöver det inte vara.

Nu tror jag vare sig Emwall eller Fransson spelar i dag. Det vore bara att blåsa nytt liv i konflikten mellan Hockeyligan och förbundet och då kanske Bengt-Åke får åka till Channel One Cup i Moskva i december med allsvenska spelare.

Jag misstänker dessutom att Bengt-Åke inte riktigt fått klart besked om vad som gällde i den överenskommelse som fattades mellan Svenska Ishockeyförbundet och Linköping och HV, innan de båda klubbarna släppte iväg sina spelare till Karjala Cup. Det skulle inte förvåna mig med tanke på hur saker och ting sköts på förbundet.

Jag har svårt att se varför han skulle ta ut Fransson och Emwall i annat fall.

Det vore att bita den hand som föder honom.

Det skulle bara skapa ännu mer kaos inför framtida turneringar.

Handlar om en jumbofinal

Och det är ju inte så att svensk hockey står och faller med hur det går mot Finland i Karjala Cup i dag. Det handlar om en jumbofinal. Om att bli sist eller näst sist och för att Sverige ska bli näst sist måste de vinna vid full tid. Dessutom är ju knappast LHC:s Fredrik Emwall eller Johan Fransson de spelare som Bengt-Åke behöver bäst.

Det enda båda samlat på sig efter två spelade matcher är minus i plus/minus-statistiken, vilket de i och för sig inte är ensamma om.

Tyvärr har svensk hockey ingen stark ledare i dag. Det är en brist som ger dessa ständiga bråk och konflikter. Det är inte enbart förbundets fel. Jag kan inte påstå att Hockeyligan är bättre.

Det är dags att kalla in en medlare i svensk hockey. Någon klok person som kan sätta sig med Svenska Ishockeyförbundet och Svenska Hockeyligan och dra upp riktlinjerna för hur det ska fungera under landslagsuppehållen. Vilka regler som ska gälla och sedan följa dem. En gång för alla.

Jag föreslår Rickard Fagerlund.

Han har både tiden och kunskapen.

Det var pinsamt att se Tre Kronors tredjeperiod mot tjeckerna i går. Så utspelade, så bortkollrade, så utan motivation. Tjeckerna trampade bara till på gasen och gick från 0–1 till 4–1.

Svenskarna visade återigen en skriande brist på

effektivitet i målskyttet. På sex spelade perioder

i Karjala Cup har det blivit ett enda mål och då krävdes att Martin Thörnberg hade tom kasse.

Sveriges effektivitetsprocent är skamligt låga 2,22. Ett mål på 45 skott. Uselt.

Det var desto roligare att se Småkronorna i Uppsala. De gjorde tvärtom. De vände underläge 1–3 mot Ryssland inför sista perioden till seger med 4–3 efter straffar. André Peterssons straff var läcker och jag är förvånad att han inte fått chansen i skadetyngda HV.

Härlig inställning

Sverige har ett rekordungt lag inför JVM och det bör tala emot svenskarna, som kommer att bli ett snäpp bättre nästa år. Men ändå siktar hela laget på guld i JVM redan nu. En härlig inställning.

Men det ger inget större hopp inför framtida Euro Hockey Tour-turneringar.

Om några år spelar JVM-stjärnorna i NHL.

Damkronorna har inte något problem att få de bästa att ställa upp. De är alltid med. Det har gjort att förbundskaptenen Peter Elander kunnat jobba långsiktigt med sitt egen ”omöjliga” dröm. Att en gång få slå Kanada.

Natten mot lördag lyckades han och laget i Lake Placid i USA – efter 61 försök.

Damkronornas eget ”Miracle on Ice”, på samma plats där USA:s legendariska collegegäng tog sitt historiska OS-guld 1980 efter att ha slagit dåtidens ”oslagbara” jätte Sovjetunionen.

Elin Holmlöv gjorde båda målen när Sverige vann med 2–1 i sudden death.

Och skrev svensk hockeyhistoria.

ARTIKELN HANDLAR OM