RÄTT VAL, SUDDEN

Wennerholm: Vill vinna – då var Rangers ute ur bilden

SPORTBLADET

Det blev Vancouver.

Det kunde inte bli något annat.

Om Mats Sundin vill vinna Stanley Cup så valde han rätt.

Sedan får hela Manhattan stå där med hakor lika långa som de svenska vinternätterna.

Jag förstod aldrig det där med New York Rangers.

Mats Sundin hade hela tiden sagt att han ville göra comeback av en enda anledning.

Han ville vinna Stanley Cup.

Så var kom New York Rangers in i den bilden?

Jag lusläste statistisk och fakta istället för att stirra mig blind på att Rangers sensationellt toppade Atlantic Division.

Vad jag upptäckte?

New York Rangers är inte så bra som tabelläget säger.

Laget har bara vunnit tre av de senaste nitton matcherna vid full tid.

Jo, ni läste rätt.

Tre av nitton.

Det som räddat Rangers är att de vunnit sex raka straffläggningar – mycket tack vara Henrik Lundqvist – och två av matcherna på övertid. Det gör att Rangers tagit extrapoängen i åtta raka matcher som slutat oavgjort och tagit lika många poäng som om de hade vunnit elva av de nitton matcherna vid full tid.

Det är den märkliga effekten av att NHL delar ut en extrapoäng i de matcher som slutar oavgjort. Så resultaten har varit bättre än laget egentligen spelat.

Det såg naturligtvis Sudden också.

Han är inte korkad.

Dessutom hade han kommit till Rangers på bekostnad av någon annan. New York-laget hade inget utrymme under lönetaket och hade varit tvungna att skicka iväg någon av sina stjärnor får att få plats med Sudden i laget.

Resultatet hade blivit mer av ett status quo.

Vancouver behöver inte ge upp någon spelare för att få dit Mats Sundin, eftersom de har pengar kvar under lönetaket.

Han kliver in som en ren förstärkning. Det gör ett redan bra lag ännu bättre.

Bättre än alla Maple Leafs-lag

Vancouver är en av de största överraskningarna i NHL den här säsongen.

Betydligt bättre än några av de tretton årgångar av Toronto Maple Leafs som Sudden spelat i. Och det trots att lagets lagkapten och största namn – målvakten Roberto Luongo – varit skadad en stor del av säsongen.

Luongo har bara spelat nitton matcher i höst, men har hållit nollan i fem av dem. Det gör att han leder den statistiken i NHL.

Luongo är just den typen av målvakt som kan ta sitt lag till en Stanley Cup-titel.

Det vimlar inte direkt av den typen av målvakter.

Dessutom kommer Sudden till en stad där han är välkommen.

När general managern Mike Gillis kom med sitt 10-miljonerdollarbud till Sudden i somras – en summa som gör honom till NHL:s bäst betalde spelare – var det ingen som protesterade.

I stället startade stadens tidningar ett ”Välkommen Sudden-program” där stadens invånare och företag fick erbjuda sina tjänster för att locka honom dit.

Sudden erbjöds allt från gratis Volvo-bilar till så många köttbullar han orkade äta på en lokal restaurang. Det var gratis ABBA-skivor, fri massage och allt annat som kan sammankopplas med Sverige.

Det kommer att vara en välkommen gäst som landar efter jul.

Jag minns en resa till Vancouver under 90-talet, när jag hade fått idén att vi skulle fotografera lagets nykomling Mattias Öhlund på Vancouver Aquarium.

Mattias hade klätt upp sig i full utrustning och kört oss ner till den välkända vattenparken.

Meningen var att vi skulle få akvariets stora attraktion, en fullvuxen späckhuggare, att hoppa bakom honom och ge en fantastisk kuliss till klubbmärket som föreställer en ”orca” – som späckhuggaren kallas i den delen av världen.

Problemet var bara att späckhuggaren vägrade att hoppa.

Ring Sudden, Bengt-Åke

Djurskötaren förklarade att den ensamma hanen just hade förlorat sin livskamrat i bassängen på grund av sjukdom. Två hade blivit en och han som var ensam kvar ville inte hoppa längre.

Jag kunde förstå honom.

Vi fick göra en nödlösning med snälle Öhlund, som till råga på allt hade fått kraftiga parkeringsböter under besöket i parken och böteslappen lös lång väg på vindrutan när vi närmade oss hans sprillans nya Jeep Cherokee (alla svenska NHL-proffs körde Jeep Cherokees på den tiden).

Nu hade han råd att betala, men lite pinsamt var det.

Men den där späckhuggarhistorien säger lite om var Vancouver Canucks befunnit sig sedan dess.

Strax under ytan, cirklande i väntan på att något ska få dem att hoppa igen, som när de nådde Stanley Cup-finalen mot New York Rangers 1994.

Jag tror att Mats Sundin kan vara svaret på den gåtan.

Jag älskar Vancouver. En storstad med småstadskänsla.

Och en stad som ständigt hamnar i topp då de internationella resetidningarna listar världens bästa städer att bo i. Bra infrastruktur, låg brottslighet, fantastisk natur och minimal risk för terrorattacker brukar framhållas.

Men natursceneriet slår allt.

Staden ligger inbäddad mot en kuliss av de klippigaste av de Klippiga Bergen och ligger på tröskeln till Stilla Havet med valar och späckhuggare i vattnen utanför.

Dessutom är Vancouver stekhett inför vinter-OS 2010 som är knappt fjorton månader bort.

Vore jag Bengt-Åke Gustafsson skulle jag ringa Sudden redan i dag.