Öppet krig i Ryssland

SPORTBLADET

Redan inför den här Euro Hockey Tour-säsongen skrev jag:

Lägg ner skiten.

Av det skälet att det bara blir ständiga bråk och tjafs och solkade varumärken kring de här turneringarna.

Sannspådd?

Det är bara förnamnet?...

Nu är det fullt krig i Ryssland också.

Det land som alla kritiker mot Bengt-Åkes sargade landslaguttagningar framhållit som ett föredöme för att de kunnat ställa upp med i stort sett sitt bästa landslag i varje turnering.

Det verkar slut med det nu.

Nu har Igor Larionov gått ut och sagt att han vill att KHL förbjuder sina spelare att vara med i Euro Hockey Tours fyra turneringar. De sliter för mycket och kostar för mycket kraft.

Han får naturligtvis mothugg av ryska förbundets ordförande Vladislav Tretjak. Men det hjälper inte.

Den som är insatt i rysk hockey vet att Larionov inte agerar på egen hand.

Han har ryska ligans största sponsor och St Petersburgs ordförande Alexander Medvedev i ryggen tillsammans med ryska idrottsministern och gamle lagkompisen Vjateslav Fetisov.

De är inga småhandlare

De är männen bakom KHL. Och de är inga småhandlare i den ryska hockeyhierarkin.

Jag är övertygad om att de kommer få sin vilja igenom och köra över det ryska förbundet, ungefär som ”The Big Red Machine” körde över sina motståndare på 1970- och 90-talet.

Det är också en oundviklig utveckling i en idrottsvärld som numera drivs av kommersiella intressen.

NHL skulle aldrig komma på tanken att släppa iväg en enda spelare under säsong. De släpper utslagna spelare till VM och har beslutat sig för att ta ett uppehåll under OS i Vancouver 2010.

Men det är för att de bedömer marknadsföringseffekterna som större och viktigare än om de inte hade gjort det.

Det börjar bli likadant i Europa. Det är klubbarna som betalar spelarnas löner och från deras synpunkt finns ingen som helst anledning att släppa spelarna till landlagsspel. Snarare tvärtom.

Det är dags att krossa myten om att det är alla spelares dröm att spela i Tre Kronor. Den gränsen passerades för länge sedan.

Det finns inga knattar i världen i dag som har som högsta dröm att få spela i sina länders respektive landslag. I stället är det NHL:s varumärken som svävar över sängarna när de ligger och sover.

NHL är drömmen – inte landslaget

New York Rangers, Toronto Maple Leafs, Chicago Blackhawks. Det är drömmen.

Tre Kronors –?och alla andra landslags?–varumärken har fallit som Boliden-aktier de senaste tio, tjugo åren.

Ingen ska lura i mig att Tre Kronors varumärke skadas av att Bengt-Åke inte kan ta ut absolut bästa lag till varje turnering i Euro Hockey Tour.

Om alla länder kunde ta ut sina bästa lag skulle Sverige förmodligen hamna sist ändå. Det är bara att titta på hur våra bästa svenska lag HV 71 och Linköping klarade sig i Champions Hockey League.

Jag tror inte varumärket Tre Kronor påverkas ett dugg av de här turneringarna.

Alla vet att det bara är träningsmatcher

Det går inte att lura publiken. Nej, Tre Kronors varumärke kan bara skyddas i turneringar som VM och OS.

Då vet alla att det är allvar.

Men det finns ett område där Tre Kronors varumärke är starkare än någonsin. Och det är i juniorlandslaget. Det är samma Tre Kronor på juniorernas bröst, även om de kallas för Småkronorna.

Men jag tror det är en större dröm att spela JVM för de flesta 15-16- åringar idag än att vara med i ”Storkronorna”. I JVM är i stort sett alla de bästa med, samtidigt som det är dörren till NHL.

Och att Los Angeles släppt Oscar Möller till JVM – med tanke på vad jag skrivit om kommersialismens krafter här ovan – är bara för att klubben tror att de har något att tjäna på det. I fjol slog Småkronorna rekord på SVT24 och drog över en miljon tittare.

Det håller än.

Men frågan är om det inte kommer att slås ganska snart.

JVM börjar i Ottawa på fredag.

Då talar vi hockeyfest.

ARTIKELN HANDLAR OM