FBK:s form – Modos hot

Wennerholm: En ödestrippel kan avgöra allt för Foppa & Co

SPORTBLADET

KARLSTAD. Färjestad vinner seriefinalen mot Linköping med 6–3 och går upp i serieledning för första gången den här säsongen.

Och Färjestads formtopp kan även kosta Modo en slutspelsplats.

För vinner inte Modo hemma mot HV 71 i dag, tror jag inte det blir några poäng mot Färjestad här i Karlstad på lördag heller.

Då kan det vara kört för Foppa & Co.

Toppstriden kanske avgjordes i Karlstad i går, då Färjestad snodde förstaplatsen från Linköping.

Östgötarna som toppat elitserien i 36 av 50 spelade omgångar och varit etta hela 2009.

I dag handlar det om både topp- och bottenstrid då Modo möter HV 71 hemma i Swedbank Arena.

Det är en match som kan avgöra om en av elitseriens mest namnkunniga spelartupper missar en slutspelsplats.

Ödestrippel kan avgöra allt

Jag trodde aldrig att dagens situation någonsin skulle uppstå, men till och med jag måste erkänna att Modo är nere i brygga om de förlorar mot HV i dag.

Då väntar visserligen Rögle borta på torsdag, ett Rögle som redan verkar ha tankarna på att hänga kvar via kvalserien.

Men sen.

Det är det som är Modos problem.

Färjestad i Karlstad, säsongens mardrömsmotståndare Luleå hemma i Ö-vik och så Frölunda borta.

Det är en ödestrippel som kan avgöra allt och går det riktigt illa spelar det ingen roll att Modo har jumbon Södertälje hemma i sista omgången.

Modo är inte favoriter mot vare sig Färjestad eller Frölunda på bortaplan.

Och mot Luleå har Ö-vikslaget bara tagit två av tolv möjliga poäng den här säsongen.

I Modos senaste hemmamatch mot Luleå blev det storstryk – 3–7.

Det är svårt att tänka sig att ett lag med spelare som Peter Forsberg, Per Svartvadet, Niklas Sundström, Andreas Salomonsson, Mattias Timander, Victor Hedman, Hasse Jonsson, Sami Torkki, Jeff Ullmer, Mats Zucarello-Aasen och elitseriens mål- och poängkung Per-Åge Skröder ska kunna missa slutspel.

Det ska inte kunna ske.

Och vilket antiklimax om Foppas elitseriecomeback skulle sluta vid åtta spelade grundseriematcher.

Om det ska undvikas måste alla dessa elitseriestjärnor resa sig på en gång och spela som ett lag och ge målvakten Michal Zajkowski all hjälp han behöver.

Modo har tillräckligt bra spelare för att kunna tysta alla spekulationer redan idag.

En seger är det enda som behövs.

En saklig analys byggd på lagens form och spelprogrammet som är kvar säger att Djurgården går till slutspel och att Modo och Brynäs missar.

Men när var den här serien logisk?

Färjestad imponerar i alla fall.

Linköping fick åka hem från Karlstad som serietvåa och värmlänningarna har nu gjort 14 mål på två matcher mot topplagen Frölunda och LHC.

Två spelare som ramlade ner i knät på sportchefen Thomas Rundqvist kan förklara allt.

Först Dick Axelsson som hamnade i konflikt med Djurgården och som Detroit (som Axelsson har kontrakt med) lotsade vidare till Färjestad.

Han har gjort 17 poäng (6+11) på lika många matcher i Färjestad.

Sedan när Mif Redhawks drog i nödbromsen på väg mot konkurs och släppte sina bäst betalda stjärnor utan ersättning.

Marcus Paulsson hamnade i Karlstad och gjorde två mål mot LHC i går.

Och inte vilka mål som helst.

Det var toppklass både på hans 2–0 och 4–0.

Färjestad starka rakt igenom

Ja, det senare skulle jag vilja kalla världsklass, då han höll i och höll i och slutligen skickade upp pucken i nättaket bakom Daniel Henriksson.

Färjestad är starka rakt igenom och startade matchen med Jörgen Jönsson och Peter Nordström i en fjärdekedja.

Det säger något om bredden i truppen.

Det är bra balans i laget rakt igenom och kedjan med Lee Goren, Rickard Wallin och Marcus Paulsson är kanske bäst i elitserien just nu.

Och så har de en toppmålvakt i Jonas Gustavsson – den viktigaste ingrediensen i jakten på ett SM-guld.

Svårslaget.

FAKTA

Så här är läget i bottenstriden

Timrå: Laget är inne i en bra trend, speciellt efter att ha slagit Färjestad med 6–0, spelat 3–3 mot HV71 och nu senast vunnit över Linköping med 3–1. Timrå har varit nere på botten och vänt.

Skellefteå: Var topplaget som rasade, men har de senaste tio omgångarna lyckats hålla sig mellan plats fyra och sju. Det känns inte direkt som att slutspelet är i fara. I går gjorde också Jyri Marttinen comeback efter en månads frånvaro. Han är viktig för laget.

Brynäs: Kanske är det tillfälligheter, men Brynäs har varit starkt i två raka matcher och hämtat nytt självförtroende framför allt efter segern mot LHC med 6–1. Med bara fem matcher kvar kan det vara guld värt. Dessutom: Brynäs är ett av elitseriens starkaste hemmalag och har bara en bortamatch kvar.

Modo: Har ett lag som definitivt inte borde kämpa för en slutspelsplats. Med Foppa i laget kan klubben få ny energi som mycket väl kan räcka till slutspel. Modo tappade alldeles för lätt mot Dif senast, men vände å andra sidan ett 3–0 underläge till 4–4. Notera också att den tjeckiske backen Josef Hrabal gör debut mot HV71.

Djurgården: Hade chansen och var nära att ta tre poäng mot Modo, men misslyckades. Djurgården slarvade bort en rätt given seger. Det positivt för Djurgården är att Fredrik Bremberg gjort poäng i tio raka matcher och att Gustaf Wesslau är en bra vikarie i mål för Stefan Ridderwall.

Rögle: Har tappat luften. Succélaget började säsongen som ett topplag i elitserien men har svängt till ett bottenlag. Just nu kämpar Rögle för att undvika kvalspel. Titta bara på vilka matcher laget har kvar: Rögle avslutar grundserien med att möta elitseriens topp-tre, Linköping, HV71 och Färjestad.