Dags att förändra slutspelslunken – härma kvalserien

SPORTBLADET

Kvalserien rivstartade så häftigt att den lämnade ett moln av rök efter sig.

Dramatik, straffar, suddenmål, överraskningar, publikfester. Och det fortsätter i nio omgångar till. Samtidigt lunkar SM-slutspelet på i snigelfart.

Två lag är redan är utslagna, två vilar sig i form och fyra spelar vidare.

Det är dags att göra något åt det.

När kvalserien är en bättre produkt än SM-slutspelet är det något som är allvarligt fel. Hockey-Sverige kommer att prata mer om kvalserien än om slutspelet de närmaste veckorna.

Som att Leksand inte lyckades bryta förbannelsen och vinna en kvalseriepremiär i går, utan startade med en ny förlust hemma mot Södertälje (2–3).

Ständiga favoriterna Leksand som bara vunnit en enda premiärmatch vid full tid på de sju kvalserier de spelat på 2000-talet.

Eller Växjö som bragdvände 0–2 till 3–2 hemma mot elitserielaget Rögle, men som till slut tvingades ge sig på straffar (3–4).

Slutspelet är segt och långsamt

Växjö som gjorde sitt femte raka mål i slutminuten i en period, då de reducerade till 1–2 efter 19.45 i den andra. Och om favorittippade AIK som förlorade hemma i sudden mot Västerås med 3–4.

AIK som vann skotten med 46-14 i en match där det var AIK:s ineffektivitet mot Västerås målvakt Johan Thalberg.

Samtidigt pågår SM-slutspelet utan någon större dramatik. Införandet av bäst av sju matcher i både kvartsfinal, semi- och final har skapat ett nytt begrepp:

Slutspelslunk.

Det är segt och långsamt och fyller inte ens läktarna. När Frölunda slog ut Luleå i torsdags var det nästan tusen tomma stolar i Scandinavium. När Linköping spelade sin måstematch mot Skellefteå var det nära 2 000 åskådare färre än vad som ryms i Cloetta Center. Visst spelade det in att de lagen spelade två hemmamatcher i rad.

Samma lag – år efter år

Men ändå.

Bäst av sju matcher har också i stort sett utplånat chansen att skrälla för lag

5-8 i elitserien. Sportsligt rättvisa, javisst, men det blir samma lag i final år efter år. Färjestad, HV 71, Linköping, Frölunda eller Modo.De med störst plånbok och bredaste trupperna.

Mitt förslag:

Inför en slutspelsserie efter 55 omgångar. De åtta bästa lagen spelar en snabbserie av kvalseriemodell – hemma borta. Det garanterar fjorton matcher för alla lag. Det betyder inte att jag vill slopa slutspelet helt – det måste finnas en extra krydda i en serie. Därför är min idé att de fyra bästa spelar semi- och sedan final. Ettan mot fyran, tvåan mot trean. Men bara i bäst av tre matcher.

Det skulle bli mer pang på rödbetan, som man sa när jag var liten. Jag tror inte bara att det skulle öka intresset hos publiken.

Samma förutsättningar

Det handlar om ekonomi också. Det är minst lika viktigt att ge alla klubbar samma förutsättningar att tjäna pengar. Styrkeförhållandena i elitserien behöver utjämnas, men Svenska Hockeyligan är inget NHL som ser till helheten. Där är det storklubbarna som bestämmer med sina unika veto-rätter och röstar mot alla förändringar som skulle kosta dem själva pengar.

Men mitt förslag gynnar alla.

Dessutom kan ”min” slutspelsserie plus ett slutspel i bäst av tre aldrig bli längre än 20 matcher och skulle inte heller påverka landslagsprogrammet inför VM. I dag är kräver slutspelet 21 speldagar, eftersom man måste förutsätta att åtminstone någon av matchserierna går tlll en sjunde och avgörande match. Det skapar långa dödperioder i programmet. Färjestad hade spelat klart i onsdags och får vänta en vecka på nästa match.Frölunda nästan lika länge.

Kvalserien slog SM-slutspelet redan i fjol i intresse och dramatik.Nu är den på väg att göra det igen.Då går det inte bara att rulla tummarna.

Växjö bytte målvakt efter två perioder mot Rögle i går, då Christoffer Bengtsberg kände sig groggy. In kom Axel Brage.

Tänk om han står mot Leksand nästa söndag. Leksand mot Brage.

Vilken match.

FAKTA

Wennerholms förslag: Så ska slutspelet bli hetare

Förslag till nytt slutspel

Grundserien: 55 omgångar

Slutspelserie mellan de åtta bästa lagen hemma borta – 14 omgångar. De fyra bästa till slutspel.

Semifinal: Bäst av tre.

Final: Bäst av tre.

Fördelar: Alla lag är garanterade 14 ”slutspelsmatcher”. Semifinallagen får spela 16-17 matcher. Finallagen 18-20 matcher. Säsongen lika lång som med dagens totalt 21 slutspelsmatcher. Man förenar det bästa av två världar – serie+slutspel.

Förslag till ny Kvalserie

Utökas till åtta lag – och tre lag går upp i elitserien.

Lag 9–10 i elitserien spelar play off i bäst av sju - förloraren till kvalserien.

Lag 11–12 i elitserien till kvalserien.

Lag 1–3 i allsvenskan direkt till kvalserien.

Lag 4–8 spelar play off om övriga två platser.

Fördelar: Lag 9–10 i elitserien får spela vidare. Ytterligare ett lag till kvalserien från allsvenskan. 14 matcher i kvalserien ger klubbarna extra miljoner. Samma format som i slutspelsserien.