Bort med Renberg

Wennerholm: Känns nästan vemodigt att se honom i dag

Foto: Foto: CAROLINA BYRMO
Tungt Mikael Renberg blev inte den frälsare som Skellefteå hade hoppats på. Trots det har laget skrällt i slutspelet, men i kväll petas Renberg, åtminstone om Mats Wennerholm får som han vill.
SPORTBLADET

JÖNKÖPING. Mikael Renberg är i en så djup svacka att jag tycker att Skellefteås tränare Hans Särkijärvi borde peta honom mot Färjestad i dag.

Det går inte att leva på gamla meriter då det ligger en SM-final i potten.

Även om jag lider med Renberg – en gång en av de största i NHL.

Årets SM-slutspel har fött nya hjältar.

Unga publikfavoriter.

Morgondagens stjärnor.

Jag tänker främst på Jonas Gustavsson i Färjestad, Mattias Tedenby i HV 71 och Nicklas Dahlberg i Skellefteå. Samtidigt har en del gamla storspelare försvunnit in i anonymiteten.

Mikael Renberg är långt i från ensam, men han är en sådan ikon i mina ögon att det känns vemodigt att se honom i dag. Jag vet att Renberg har klivit av i en del matcher och att han är långt i från toppform. Men det har han inte varit sedan han gjorde comeback i Skellefteå efter juluppehållet. Då debuterade han i ett Skellefteå som var serieetta. När grundserien var över hade laget sjunkit till en sjätteplats och med Renberg i laget avslutade Skellefteå säsongen med att ta 1,18 poäng i snitt per match. Hade de haft samma snitt i höstas hade de spelat i kvalserien just nu.

I slutspelet står Mikael Renberg fortfarande på 0 mål, 0 assist och 0 poäng. Han har -3 i plus/minus. När Skellefteå gick vidare efter sensationssegern mot Linköping hade matchhjältarna andra namn.

Gör nästan ont i ett hockeyhjärta

Mikael Renberg hankar sig fram i fjärdekedjan numera med nästan minst istid av lagets forwards. Det gör nästan ont i ett hockeyhjärta. Jag såg nämligen Mikael Renberg när han var som bäst. Såg honom hyllas av publiken i Wachovia Center i den succékedja i Philadelphia Flyers som döptes till ”Legion of Doom”. Renberg, Eric Lindros och John LeClair dominerade i NHL åren 1995-97 och ansågs ett tag vara NHL:s bästa kedja. De tog Flyers till Stanley Cup-final 1997, sedan kedjan gjort 26 mål och 32 assist tillsammans i slutspelet.

Då hade Renberg satt svenskt rookie-rekord sin första säsong i Flyers och NHL 1993–94, då han gjorde 38 mål, 44 assist och 82 poäng.

Han var en av Sveriges hetaste stjärnor under de åren. Stor, stark och fruktad av motståndarna. Ingenting kunde stoppa honom tycktes det.

Jag såg honom komma till VM i Zürich 1998 och hjälpa Sverige till VM-guld med fem mål och tre assist på tio matcher. Han hade snudd på legendstatus på den tiden.

Med de levande minnesbilderna i skallen känns det nästan vemodigt att se honom i dag. Speciellt som han är en så otroligt sympatisk person.

Ordnade pengar till moderklubben

När han skrev kontrakt med Skellefteå förhandlade han själv fram att 100 000 kronor skulle gå till hans moderklubb Piteå.

Det visar hur han tänker.

Men jag måste säga att han levt på gamla meriter sedan han gjorde comeback i Skellefteå. Det håller inte om Skellefteå ens ska ha en minimal chans mot ett lag som Färjestad.

Roligaste genombrottet i SM-slutspelet är Mattias Tedenby i HV 71.

Han blev publikfavorit redan under junior-VM i Kanada, men på 32 matcher för HV 71 i grundserien blev det bara tre mål och en assist. Han har redan gjort fler på bara åtta matcher i slutspelet – 4+2.

Trots att tränaren Kenta Johansson bara låtit honom spela drygt tio minuter per match – mindre än Renberg i Skellefteå. Men jag tror Tedenby är mannen som kan sänka Frölunda, när det är dags för rond två i Göteborg i dag.

Stefan Liv satte slutspelsrekord med sex hållna nollor i SM-slutspelet 2004.

Henrik Lundqvist tangerade det lockoutåret 2005.

Jonas Gustavsson i Färjestad är på god väg att slå det 2009. Han är redan uppe i tre. Det är inte otroligt att det blir fyra redan i eftermiddag.

FAKTA

Här är slutspelets hetaste – och svalaste – spelare

Wennerholms 5 största överraskningar:

5. Andreas Falk,f, HV 71

Hårt arbetande center som fightas i slutspelets poängtopp efter ett mål och sex assist. Ny kanonmatch mot Frölunda senast.

4. Marcus Paulsson, f, Färjestad

Kom från ett avsågat Malmö och kan avsluta säsongen med ett SM-guld. Delad ledning i FBK:s interna poänliga med 2+1 och bäst plus/minus i laget med +5.

3. Nicklas Dahlberg, mv, Skellefteå

Även om det blev förlust senast har Dahlberg en räddningsprocent på 95,03. Största anledningen till Skellefteås skrällslutspel.

2. Mattias Tedenby, f, HV 71

Trots begränsad speltid (drygt tio min/match) har han gjort 4 mål, 2 ass och toppar slutspelets plus/minus-liga med +7. Har fått sitt stora genombrott.

1. Jonas Gustavsson, mv, Färjestad

Redan halvvägs mot Stefan Livs och Henrik Lundqvists rekord på sex nollor i ett slutspel. Har 98,40 i räddningsprocent och tre nollor på sex matcher. Världsklass.

Wennerholms 5 största besvikelser

1. Lubos Bartecko, f, Luleå

Försvann totalt i kvartsfinalerna mot Frölunda. Helt utan poäng efter fem spelade matcher och –4 i plus/minus. Katastrof.

2. Mikael Renberg, f, Skellefteå

Den gamle superstjärnan har gått på tomgång sedan comebacken efter jul. Det är noll i alla kolumner efter åtta matcher och –3 i plus/ minus. Jag lider med honom.

3. Tomas Surovy, f, Linköping

En annan slovak som blev osynlig i kvartarna. Samma katastroffacit som landsmannen Bartecko. Poänglös i sju matcher mot Skellefteå och –3

4. Lee Goren, f, Färjestad

Kanadensaren vill bort från Färjestad trots ett år kvar på kontraktet. Kanske därför målkungen fortfarande är helt utan poäng efter fem matcher.

5. Mikko Lehtonen, b, Timrå

Hamnar inte här enbart för den tappade skridskoskenan i match sex. Utan mer för att han hade (och fortfarande har) sämst plus/minus i hela slutspelet med –8. Det är katastrofsiffror.