Nu är han tillbaka

Wennerholm: Foppa hemma igen och han kommer att lyfta Avalanche

SPORTBLADET

Peter Forsberg är tillbaka i NHL.

Och precis som Mats Sundin visade han sitt hjärta för den klubb han spelat i nästan hela sin karriär.

Det blev Colorado Avalanche.

Och jag tror han tar dagens krislag till slutspel.

Det gick otroligt snabbt när Foppa väl bestämde sig för att spela. Enligt rapporterna fick Colorado veta att Foppa var tillgänglig i går morse.

Några timmar senare var kontraktet klart.

Och redan minuterna senare började telefonerna ringa på biljettkontoret i Pepsi Centre. Det blev kö för att få tag på biljetter till de matcher som är kvar av grundserien. Det visar hur stor Peter Forsberg fortfarande är hos fansen i Denver.

Förra säsongen bröts Colorados fler år långa rad med utsålda hus. Fram till dess var det alltid utsålt – 18 007 åskådare. Hittills den här säsongen ligger publiksnittet på 16 493.

Det är siffror Foppa ska ändra på.

Jag är helt övertygad om att han kommer att lyfta Avalanche.

Mer vältränad än på många år

Han har hela tiden sagt att han inte skulle åka tillbaka till NHL om han inte vore hundraprocentigt återställd. Nu funkar den fot som gav honom två tunga säsonger i Philadelphia Flyers och jag vet att han är mer vältränad än på många år.

Uppehållet har inte enbart varit av ondo.

Han har fått chansen att grundträna, något han inte kunnat på många år då somrarna gått åt till ständiga operationer och långa rehabiliteringsperioder.

Men det var en liten skräll att han gick till Colorado. Jag trodde han skulle välja ett topplag. Det är inte Avalanche längre. Ska det bli ett nytt Stanley Cup-slutspel måste Foppa själv ta dem dit.

Colorado är just nu fyra poäng från hans gamla klubb Nashville på den åttonde och sista slutspelsplatsen i Western Conference.

Nu väntar två raka bortamatcher mot Calgary och Vancouver, två lag som båda är på slutspelsplats.

Tunga skador på stjärnor som Joe Sakic, Ryan Smyth och nye poängkungen Paul Stastny har satt ner slagkraften. Joe Sakic har just återvänt från skada, men Peter Forsberg lär behövas.

Frågan är vilka han ska spela med.

Det är mycket nytt folk i Colorado sedan Foppa senast var där säsongen 2003–04, men gamla kedjekompisar som Joe Sakic och Milan Hejduk är kvar.

Behöver ingen GPS-navigator

Det kan vara en möjlig kedjekombination. Senast Foppa var i Colorado bildade han en succékedja med Hejduk och Alex Tanguay, men Tanguay spelar numera i Calgary.

Men Sakic, Foppa, Hejduk.

Det kan vara en ny magisk kedjekombination. Men första uppdraget blir att lyfta Colorados power play, som är sämst i hela NHL.

Det blev alltså Denver.

The Mile High City som den kallas då den ligger på 1 609 meter höjd. Det tror man inte när man landar på den enorma slätt som omger staden och fler än en besökare har knäckts av den tunna luften.

Men det är Foppas hemmaplan och han har hela tiden haft kvar sin stora lägenhet i stan.

Han behöver inte kolla bostadsannonserna. Det är i Denver han har de flesta av sina vänner, det var i Denver han träffade sin nuvarande flickvän Michelle första gången och det är i Colorado huvudkontoret för Crocs ligger – företaget som tillverkar den så kalla Foppa-toffeln.

Han behöver ingen GPS-navigator i bilen för att hitta längs motorvägarna.

Jag har faktiskt aldrig tvivlat på Foppas comeback. Möjligen på att han skulle hinna till NHL:s deadline som går ut klockan nio i kväll, men aldrig på att han skulle spela hockey igen. Han skulle bara tillbaka.

Han har en gång sagt att han besökt fem av världens tio främsta fotexperter.

Den sjätte lyckades lösa problemet.

Han gav sig aldrig.

Och det är väl vad som utmärkt hela hans hockeykarriär. Nu tror jag inte han ger sig förrän Colorado är i slutspel.