Vi har världens bästa andraliga

SPORTBLADET

Det kan diskuteras var elitserien hamnar på en ranking över världens bästa ligor.

Men få andraligor i världen slår svenska Hockeyallsvenskan.

När den startar i kväll är det med nya stjärnor, flera supertalanger och heta tränarprofiler.

Och serien rivstartar med toppmatcher som AIK–Malmö, Västerås–Leksand och Bofors–Örebro.

Nu kan en del undra hur Bofors–Örebro kom med i det sällskapet. Men det är så enkelt att det är en av hockey-Sveriges hetaste rivaliteter som återuppstår i Karlskoga i i kväll.

Nobelhallen kommer att vara så gott om utsåld och matchen har föregåtts av ett ordkrig som hållit på i veckor och Bofors tränare Sam Hallam tippade sitt eget lag först – och Örebro sist – när han förutspådde hur årets Hockeyallsvenska skulle sluta.

Lagen har redan mötts i en het träningsmatch (4–0 till Örebro) med totalt 115 utvisningsminuter. Jag undrar vad det blir i kväll när länskriget fortsätter.

Men Örebros återkomst och storsatsning är bara en av de saker som kryddar årets hockeyallsvenska.

Leksand kommer med sin nya superkedja där Pelle Prestberg och Peter Nordström är återförenade.

Leksand har öst ut tiotals miljoner de senaste åren, där det viktigaste verkar ha varit vad som stått bak på tröjan och vad de gjort tidigare i karriären. Och då tänker jag inte bara på Ed Belfour.

Men i Leksand har de inte levererat.

Nu anar jag en smartare taktik, då gamla djurgårdaren Patric Kjellberg tagit över som inköpschef.

Peter Nordström är en kanonvärvning om han kan hålla sig frisk. Han var en av Färjestads bästa spelare i SM-slutspelet i fjol och en stor anledning till att de tog SM-guld.

Dessutom tror jag unge backen Oliver Ekman-Larsson kan växa till allsvenskans bästa back i vinter. Det var ingen slump att han gick redan som nummer sex i första rundan (Phoenix) i sommarens NHL-draft.

Det är inga problem att plocka ut de tre topplagen i årets allsvenskan.

Leksand, AIK och Malmö.

AIK var faktiskt bästa allsvenska lag i kvalserien och bara tre poäng från en elitserieplats.

Nu har de fyllt på med omskrivna tvillingarna Victor och Oscar Ahlström från Huddinge, även om jag tror att gamla hammarbyaren Richard Gynge är en bättre värvning.

Malmö missade kvalet senast, men deras avslutning visade vilken kraft som finns bland de egna juniorerna. Med danskarna Morten Green och Kim Staal tillbaka, känns Malmö som en perfekt mix mellan gammalt och ungt.

Efter de tre allsvenska jättarna kommer Växjö och Västerås, men sedan känns det hopplöst att tippa.

Allsvenskan har inte bara några av morgondagens elitseriestjärnor. De har också flera tränare på väg upp. Frispråkige Janne Karlsson har gjort ett jättejobb i Växjö och Tommy Salo tar ett kliv till i Oskarshamn efter att ha tränar div 1-laget Kungälv. Jonas Rönnqvist i Almtuna är också ett framtidsnamn, Leksand har profilen Leffe Strömberg i båset i vinter och AIK meriterade Roger Melin. Kul typer.

Allsvenskan har stärkt sitt varumärke med flera hundra procent de senaste säsongerna.

Tv-sändningar, massor av profiler och storlagen Leksand, AIK och Malmö har höjt både status och intresse. Nu spetsas den till då två lag har kapats bort och det bara är fjorton lag i årets serie.

Som extremt hockeyintresserad svensk rankar jag Hockeyallsvenskan som den tredje intressantaste ligan att följa efter NHL och Elitserien.

Ryska KHL kommer inte ens i närheten.

Hur det går för Dymamo Moskva eller Magnitogorsk känns fullkomligt iskallt.

Själv vill jag också framhålla Trojas tränare Martin Karlsson och hans ord om klubbens målsättning den här säsongen:

”Utveckla spelarna, roa publiken och vinna matcher.”

Tänk om alla tränare tänkte så.

FAKTA

Wennerholm tippar allsvenska tabellen

”De tre topplagen är lätta att tippa, men sedan är det rena infernot. Får Örebro ordning på alla sina nyförvärv kan de bli ett skrällag och det ska bli intressant att se hur Tommy Salo lyckas i Oskarshamn. Att Leksand kommer toppa tabellen när allt är över är det enda jag är säker på.”

1. Leksand

2. AIK

3. Malmö

4. Växjö

5. Västerås

6. Björklöven

7. Almtuna

8. Mora

9. Oskarshamn

10. Örebro

11. Troja

12. Bofors

13. Borås

14. Sundsvall