Tänk er en kedja med Bäckis-Ovetjkin-Foppa

Är NHL-klubbarna intresserade av en 36-åring med en lång skadelista?

SPORTBLADET

– Absolut. Tro inget annat. Peter Forsberg är fortfarande ett stort namn i NHL. Jag kan garantera att i stort sett alla general managers i NHL skulle gå igenom sina lönelistor för att skapa utrymme för en spelare som Foppa. Om han är frisk. Svensken kan vara hela skillnaden mellan att vinna eller förlora en Stanley Cup-final. När han gjorde sin senaste comeback i Colorado våren 2008, var hans högerfot i betydligt sämre skick än den är idag. Trots det gjorde han 14 poäng (1+13) på bara nio matcher. Jag har alltid tyckt att Foppa varit bättre på liten rink än stor.

Hur stora är chanserna att han hamnar i ett lag som Washington – eller i Philadelphia?

– Det behövs en erfaren veteran i unga Washington och Foppa skulle passa perfekt. Dessutom trivs Foppa väldigt bra ihop med Nicklas Bäckström. Och tänk er en kedja med Bäckis-Ovetjkin-Foppa. Wow, säger jag bara. Nu skulle det kanske vara för mycket av det goda, men Foppa i en andrakedja med Alexanders Semin skulle också ge Capitals två ruggigt starka offensiva vapen. I Philadelphia vet alla redan vad han går för. General managern Paul Holmgren har alltid gillat Foppa. Lönetaket är naturligtvis ett problem i båda klubbarna, men Washington jobbar för att lösa Michael Nylander, med 5,5 miljoner dollar i årslön, från kontraktet. Det skulle öppna för Foppa.

Vad är det som talar för att Foppas fot håller den här gången?

– Att han och fotspecialisten Bertil Romanus kommit allt närmare en lösning ju längre de hållit på. Och det är några operationer gjorda nu. Dessutom har Foppa sett ruskigt bra ut på träningarna, enligt de rapporter jag hört. En annan milsvid skillnad mot tidigare comebacker är att Foppa står på isen redan i premiären. Han har inte spelat en enda match under de två senaste höstarna, utan fått stressa igång först när alla deadlines för övergångar gått ut. De skedde både 2008 och 2009. Då var han inte alls redo på samma sätt som nu.