Wennerholm: Ett stort steg på Forsbergs väg tillbaka till NHL

SPORTBLADET

ÖRNSKÖLDSVIK. Det var ingen sprakande, festfylld comeback med ett mål och fyra assist.

Men jag tror ändå att det var ett stort steg för Peter Forsberg på vägen tillbaka till NHL.

Foten höll.

Nu behöver han bara matchtempo och tajmingen tillbaka.

Sedan är han en världsspelare igen.

Det går naturligtvis inte att svära på att Foppas fot håller. Men jag har sett honom komma tillbaka från så många svåra skador att jag slutat räkna. I går stod omgiven av anteckningsblock och tv-kameror efter comebacken mot Frölunda. Han har varit i samma situation förut efter sina comebacker och när han drar av sig t-shirten avslöjar han själv några av de längsta uppehållen han tvingats till i karriären.

Magen tömdes på blod

Det femton centimeter långa ärret på vänstra delen av magen, där mjälten togs bort av ett läkarteam efter en slutspelsmatch mot Los Angeles i maj 2001. En två timmar lång operation, där bukhålan tömdes på ett par liter blod och där han var närmare döden än någon anade. Året efter tog han time out från hockeyn och var tillbaka först till Stanley Cup-slutspelet nästan ett år senare.

Resultatet?

Braksuccé och 27 poäng på 20 slutspelsmatcher. Eller de U-formade ärret på vänsteraxeln, efter en operation som tvingade honom till sex månaders rehabiltering 1999. Han hann bara med 49 matcher i grundserien den kommande vintern.

Nu är hans enda problem dolt i en vit tubsocka, den ärrade högerfot som fotspecialisten Bertil Romanus opererade på nytt i våras. En jätteoperation, som Foppa själv uttrycker det.

Jag kan inte låta bli att tänka:

Ska en sketen fot stoppa honom efter allt han gått igenom?

Såg stadig ut

Jag hoppas verkligen inte det och vad jag hörde efter matchen hade han inte haft några problem med foten. Han såg också stadig ut på skridskorna hela matchen. Hinner han få det där riktiga matchtempot och tajmningen i händer och fötter, så kan han spela var han vill. Åka till NHL eller fortsätta i Modo och elitserien.

KHL?

Nej, det är uteslutet. Inga pengar i världen kan locka Foppa till Ryssland. Jag ser helst att han spelar i NHL. Visst skulle det vara ett enormt lyft för elitserien om han stannade i Modo och jag kan till och med tänka mig att det skulle få även Markus Näslund att börja fundera på en comeback i vinter. Men jag tycker Foppa passar bättre i NHL.

Hans reptilsnabba blick för spelet och hans styrka längs sargerna lönar sig bättre på liten rink. Han ska dessutom vara på samma scen som resten av världens bästa hockeyspelare. Det är där han hör hemma.

Två matcher och redan kris i Linköping. Först 2–6 hemma mot HV 71 och sedan stryk av Södertälje med 2–1, ett Södertälje som var dödsdömt redan inför premiären.

Två juniorer i förstakedjan

Det är skakigt i Linköping just nu vad jag har hört och tränaren Slavomir Lener leker med elden. Och att som klubbdirektören Mike Helber gå ut och prata om att hyra ut Tony Mårtensson till Ryssland nästa säsong – efter bara en omgång av den som pågår – är att skjuta sig själv i foten.

Vad skickar det för signaler till laget?

Nu vet jag att Helber mest är ute på att sätta press på Linköpings kommun för att få hyran sänkt i Cloetta Center. Men ändå.

Man måste tänka på vad man säger.

HV–Djurgården 7–6.

Drömmer jag?

13 mål i en och samma elitseriematch och en fight som svängde i nästan tre perioder. Och fem poäng av 19-årige junioren Marcus Krüger – två mål och tre assist. Jag såg råkade faktiskt se Marcus Krüger i en av de få matcher han fick spela i elitserien i fjol och undrade var Djurgården gömt den pärlan. Nu spelar han i Djurgården förstakedja tillsammans med 18-årige Jacob Josefson.

Två juniorer i en förstakedja i elitserien.

När hände det senast?

FAKTA

Modo-Frölunda 2-4

Matchen

Temperatur

Förvånansvärt svalt med tanke på att det var premiär och att ”Foppa” gjorde comeback.

Hetaste liraren

Yrvädret Carl Klingberg skakade liv i Frölunda genom att kvittera till 1–1 och hade bud på fler mål.

Under isen

Publiksiffran var en besvikelse.

Snackisen

Peter Forsberg, naturligtvis.

David Olsson Jiglund