Framtiden räddad

Wennerholm: Äntligen har de dyra utlänningarna ersatts av svenskar

Foto: Foto: BILDBYRÅN
Genombrott Markus Svensson har varit lysande i inledningen av säsongen och har redan konkurrerat ut svindyra stjärnmålvakten Jani Hurme.
SPORTBLADET

När Malmö petade Jani Hurme och satte in Markus Svensson i mål började man vinna.

Jag är inte förvånad.

Utländska importer har slagits ut av det nya, svenska målvaktsundret.

De är nyckeln till framgång.

Nu har det inte ens spelats fyra fulla omgångar i allsvenskan, men tendensen är solklar. Markus Svensson startade med att släppa in ett billigt mål mot Sundsvall, men sedan dess har han spelat så säkert att han tagit sig direkt till toppen av allsvenskans målvaktsliga. I dag sitter Malmös ledning och letar lösningar för att bli av med Hurme och det kontrakt som kostar de skuldtyngda skåningarna fyra miljoner kronor per år – eller drygt 300 000 kronor i månaden. Det är pengar rakt ut i Öresund.

Jag vet inte vad den 25-årige smålänningen (från Kalmar av alla ställen) Markus Svensson har i lön men jag skulle gissa att det inte ens är en tiondel av vad Hurme tjänar. Det är valuta för pengarna.

Jag förstår inte att svenska klubbar fortfarande lägger ut jättebelopp för utländska målvakter som har sina största år bakom sig.

Linköping är ett aktuellt exempel, som värvade den snart 36-åriga Fredrik Norrena till den här säsongen. Han tjänar mer än Jani Hurme. Det är han säkert värd om han tar Linköping till klubbens första SM-guld, men efter två matcher ligger Norrena näst sist i räddningsprocent i elitserien. Jag ska erkänna att han inte haft någon lätt start, då han fick möta elitseriens bästa power play i premiären mot HV 71, där smålänningarna stänkte in fem av sex mål i numerärt överläge. Men jag tror en bra scoutad svensk talang hade gjort ett lika bra jobb i Linköping. Man måste våga för att vinna. Dessutom hade en yngre målvakt haft potentialen att växa.

Från ettan till NHL

Ingen hade räknat med att elitseriens tre bästa målvakter 2008-09 (i räddningsprocent) skulle heta Jonas Gustavsson, Mattias Modig och Nicklas Dahlberg då säsongen startade i fjol. I dag är i stort sett alla unga svenska målvakter grundligt utbildade i butterfly-stilen. De jobbar med samma grunder, som gör att i stort sett alla håller en hög nivå redan från början.

Färjestad satsade på en relativt oprövad Jonas Gustavsson i fjol och det gav klubben ett SM-guld och Gustavsson själv ett NHL-konrakt med Toronto. Året innan hade Jonas till och med varit nere i division I-laget Skåre och spelat, då han rankades bakom Christopher Heino-Lindberg den vintern. Och så sent som 2006-07 var han allsvensk målvakt i AIK – utan att glänsa.

Svensson och Eriksson mot toppen

Jag blir inte förvånad om allsvenskans bästa målvakter heter Markus Svensson och Joacim Eriksson när den här säsongen är över. Joacim Eriksson är jättetalangen som Leksand värvade från Brynäs juniorer inför den här säsongen och som startat lysande (även om finländaren Timo Leinonen stod sin första match i går, då Leksand slog Borås med 6–1).

Och alla vet vad en målvakt betyder för ett lag. För Leksand, AIK och Malmö är det skillnaden mellan att hamna i elitserien och spela kvar i allsvenskan.

Leksand gick upp i serieledning i går, även om både AIK och Bofors kan gå om med en match mindre spelad. Annars börjar väl allsvenskan redan se ut som de flesta trodde från början. Det är Bofors som rört om i grytan med tre raka segrar, men jag tror att den förtrollningen snart kommer att brytas. Det skulle förvåna mig mycket om Bofors stannade i toppen, även om jag alltid varit svag för Karlskoga och stadens långa hockeykultur.

Leksands förstakedja med Eric Johansson, Peter Nordström och Pelle Prestberg har börjat hosta igång. De är uppe i 14 poäng tillsammans nu (6+8) utan att ha kommit igång på allvar.

AIK är annars det lag som imponerat mest i inledningen. Lagets 4–3 mot Malmö i premiären var lite krampaktigt, men 5–1 mot Örebro och 6–2 mot Mora på bortaplan visar att AIK:s offensiv är betydligt bättre den här säsongen. Fem mål i snitt per match är bäst i hela allsvenskan.

FAKTA

Titta, Markus Svensson leder målvaktsligan

1 Markus Svensson, Malmö, 95,65

2 Joacim Eriksson, Leksand, 93,81

3 Johan Thalberg, Västerås, 93,55

4 Gusten Törnqvist, Almtuna, 93,48

5 C. Heino-Lindberg, AIK, 93,41

(statistiken avser räddningsprocent)

HOCKEYALLSVENSKAN TOPP 5

1. Markus Svensson

Två matcher har räckt för att ta Markus Svensson till topp i allsvenskans målvaktsliga. Två segrar och 95,65 i räddningsprocent. Det borde vara nog för att hålla ojämna finländaren Jani Hurme utanför laget, även om det måste svida att ha en kille med över 300?000 i månadslön på bänken. Men det är ett pris Malmö måste betala.

2. Richard Gynge

AIK:s nyförvärv var skyttekung i Oskarshamn i fjol, men återvände till Stockholm inför den här säsongen. Tillsammans med tvillingarna Oscar och Victor Ahlström har han gett AIK ett lyft. Gynge sänkte Mora senast med två mål och två assist – på en period. Han kommer bli nyttig för AIK i vinter.

3. Fredrik Eriksson

Det är faktiskt en back i topp i allsvenskans skytteliga. Fredrik Eriksson gjorde ett mål och passade till två då Malmö slog Troja med 4–1 i går. Det tog honom till poängtoppen med totalt sju poäng (2+5). Kul för killen som ratades av Färjestad. För övrigt hockeyfostrad i klassiska Karlskoga HC och kusin med med schweizproffset Christian Berglund. Här pratar vi hockeykultur på hög nivå.

4. Publikmatchen

Två lag är överlägsna i den här kategorin. Malmö och Leksand. Båda har spelat hemma i omgång två och fyra. Första mötet vann Malmö med 6? 639–6?636. I går blev 4?919–4?097. Otroligt bra siffror med tanke på att Malmö mötte Troja och Leksand tog emot Borås. Inga publikmagneter direkt.

5. Leif Strömberg

Många säger att Strömberg inte kommer överleva ens en vinter i hockeytokiga Leksand. Jag tror tvärtom. Jag tror att ”Strumpan” blir den som äntligen tar Leksand tillbaka till elitserien.

UNDER ISEN

Leksands utvisningar

Leksand är så överlägsna på papperet att de borde få massor av utvisningar med sig. Men i inledningen har det varit tvärtom. Leksand har dragit på sig flest utvisningsminuter av alla lag och ligger sist i Fair Play-ligan. Visserligen drar ett matchstraff upp siffrorna, men leksingarna har dragit på sig 35 tvåminutare så här långt – överlägset flest. Det håller inte om de ska till elitserien.