Wennerholm: Han är Ledin och Gretzky i samma person

SPORTBLADET

JÖNKÖPING. Peter Forsberg spelade som om matchen mot HV 71 var hans sista. Jag hoppas sannerligen att den inte var det. Som han sett ut i de här tre matcherna kliver han in i vilket NHL-lag som helst.

Det tycker alla.

Alla utom han själv.

Foto: FOTO: BILDBYRÅN
Foppa.

Det är ganska typiskt att succécomebacken slutade i ett nytt stort frågetecken i går.

Foppa avslöjade att han drabbats av en stressfraktur i foten ”i ett ben som ligger alldeles intill det ben vi fixade till vid senaste operationen”, som han uttryckte det.

Jag har ju sett honom gå de senaste veckorna och han har haltat svårt på högerfoten. Han har sett ut som en gammal skraltig gubbe. Men så fort han fått på sig skridskorna har han flugit fram.

Jag tyckte han höll världsklass då han avgjorde matchen mot Djurgården i lördags. Jag tyckte han höll världsklass i flera sekvenser av matchen mot HV i går. Hans reducering till 1–2 var ett sådant där mål vi brukade få se i sammanfattningarna från NHL under hans storhetstid, när han jobbar sig in från en position bakom mål för att stänka upp pucken i nättaket.

– Han var Modos klart bäste spelare och skulle kunna spela i NHL i morgon som det såg ut i mina ögon. Ingen tvekan, sa HV:s lagkapten Johan Davidsson när jag frågade hur han upplevde Foppa på isen.

– Han låg ju bakom allt Modo skapade framåt, sa HV:s målvakt Stefan Liv.

Alla är positivt överraskade av vad Foppa visat upp.

Nja, inte alla.

Det finns de som tycker att han spelat på gränsen till fult och till och med över den gränsen. Hans egen förklaring är att han känt sig trött och därför varit ovanligt grinig, men jag tror inte jag sett honom spela så på gränsen som mot HV i går.

Spelar som när han var 17

Det var crosscheckingar, en par dumma utvisningar och kanske – där måste jag hålla med Per Ledin – borde hans sista crosschecking på just Ledin ha gett en femminutare och automatiskt matchstraff.

Han spelade ungefär som då han slog igenom som 17-åring i elitserien. Totalt respektlöst, lite småfult och som en värre retsticka än Per Ledin någonsin varit.

Det är ju Foppas storhet. Han är Per Ledin och Wayne Gretzky i samma person. Om ni förstår vad jag menar.

Jag gillar Per Ledin. Han har också rätt i att vissa särbehandlas. Det visar inte minst den rättegång som hölls mot Andreas Jämtin i Gävle i går, där jag tycker det är mer än uppenbart att det är offret (Jämtin i det här fallet) som står åtalad, medan de verkliga busarna går fria.

Men vad händer med Foppa nu?

Allt pekar mot NHL.

Hela hans upplägg är planerat för spel i NHL. Det blev bara tre matcher i Modo, därför att NHL har en deadline för spel i Europa som går ut natten mot fredag då det är NHL-premiär.

Han hade kunnat överskrida den gränsen, men då hade tvingats gå genom så kallade ”waivers” om han velat tillbaka till NHL och det innebär kort och gott att vilken klubb som helst hade kunnat köpa rätten till honom.

Det var Foppa som själv berättade det i går och det visar att han är påläst och vet vad som gäller. Blir det NHL vill han välja klubb själv.

Jag har skrivit tidigare att Washington Capitals och Philadelphia Flyers står högst på hans önskelista.

Washington ett perfekt val

Och de flesta jag pratat med anser att Washington skulle passa honom perfekt. Ett lag som kan vinna Stanley Cup och ett lag där han inte skulle behöva känna någon press eftersom det finns en stjärna som är ännu större i Alexander Ovechkin.

Det är fortfarande mitt tips.

Elitserien går vidare utan Foppa.

Jag kan inte låta bli att undra hur Modo ska klara sig utan honom. Av fem gjorda Modo-mål så här långt har Foppa legat bakom fyra. Han har gjort två och passat till två.

Jag kan inte heller låta bli att undra hur djup krisen i Linköping kan bli. Tredje förlusten kom mot Luleå i går (0–2) och Linköping har bara vunnit en av fyra matcher.