Wennerholm: Jag är oerhört imponerad

Foto: All over press
SPORTBLADET

WASHINGTON. Foppa, Sudden och Lidas har gett Sverige drygt femton år av internationell slagkraft, VM-guld och OS-guld.

Men det är dags att glömma dem snart.

En ny generation är på väg att storma fram svensk hockey.

Spelare med kapacitet att bli nya svenska superstjärnor i NHL.

Nicklas Bäckström är redan där – 21 år gammal.

Jag är tillräckligt gammal för att ha följt både Mats Sundins, Nicklas Lidströms och Peter Forsbergs karriärer sedan de startade.

Och jag har knappt kommit över att "Sudden" slutat.

Men det går inte längre att blunda för att tiden är på väg att rinna ut för några av våra största hockeyspelare genom tiderna.

När det här skrivs vet vi inte ens om Peter Forsberg fortsätter och jag gissar att Lidström slutar efter den här säsongen – eller möjligen nästa.

Men den "Gyllene Generationen" är snart pensionerad.

Den nya generationen är här

Som tur är har vi en ny.

Då talar jag inte om spelare som Henrik Zetterberg, Henrik och Daniel Sedin och Niklas Kronwall som alla fyller 30 nästa år.

Nej, jag talar om killar som Nicklas Bäckström, Victor Hedman, Erik Karlsson, Jacob Markström, lite bortglömde Niklas Hjalmarsson och Magnus Pääjärvi-Svensson.

För att nämna några.

De som kommer att vara Tre Kronors ryggrad i femton år framåt.

Nicklas Bäckström är redan en stjärna.

Efter att ha sett honom på träning och match här i Washington är jag oerhört imponerad. Och hyllningarna från lagkompisarna har skingrat alla tvivel jag hade om hans storhet.

Han klassas idag som en av NHL:s absolut bästa passningsspelare i konkurrens med stjärnor som Sidney Crosby och Joe Thornton.

En del tycker att han redan är den bästa.

Jag ska inte kalla honom en ny Foppa, men de påminner mycket om varandra med sin blick för spelet och förmågan att hitta passningsvägar ingen trodde fanns.

Att ligga steget före i tanken hela tiden, läsa medspelarnas åkvägar och hitta dem med passningar där pucken träffar klubbladet utan att de behöver stanna in eller tappa fart.

För att inte nämna deras egen förmåga att hitta öppen is och göra sig spelbara.

Nicklas Bäckström är fortfarande bara 21 år och redan etablerad stjärna i ett av NHL:s bästa lag. Sin andra säsong i NHL – 2008-09 – var han tia i NHL:s poängliga med sina 22 mål, 66 assist och 88 poäng.

Stor chans bli mästare i år

Om vi jämför med Foppa spelade han också 82 matcher sin andra NHL- säsong 1995-96, var femma i poängligan och gjorde 116 poäng (30+86).

Men man glömmer lätt att det spelades en mycket offensivare hockey och gjordes mycket fler mål på den tiden.

Bäckström var exempelvis bara 25 poäng bakom poängligesegraren Evgenij Malkin förra säsongen, medan Foppa var hela 45 poäng bakom Mario Lemieux som vann 1995-96 med 161 poäng, varav 69 mål.

En annan gemensam nämnare är att båda startat sina NHL-karriärer i klubbar som just bytt skepnad från slagpåsar till topplag.

Foppa vann Stanley Cup med Colorado redan sin andra säsong i organisationen och första året sedan Quebec flyttats till Denver.

Nicklas Bäckström har en stor chans att bli Stanley Cup-mästare den här säsongen, då Capitals räknas till favoriterna.

Och trots att han gör sitt första OS, kommer han att vara en av Tre Kronors viktigaste spelare. Jag ser honom som center i en förstakedja i OS och en nyckelspelare i power play.

Och början på en ny era.