Hans uttagning kan avgöra hur det går i Vancouver-OS

SPORTBLADET

VANCOUVER. Det kommer att handla om millimetrar när Bengt-Åke ska välja bort backar inför OS i Turin.

För det är precis vad han måste göra.

Med det urval han har just nu kan OS avgöras redan på skrivbordet.

Bengt-Åke Gustafsson har angenäma problem.

Det är samtidigt tjusningen med att vara förbundskapten. Men jag tror ingen haft så många svåra val att göra på backsidan i ett svenskt landslag.

Jag tycker själv att fyra backar känns helt givna:

Nicklas Lidström, Mattias Öhlund, Tobias Enström och Niklas Kronwall, där Lidas och Kronwall är första backpar och givna i power play.

Sedan finns det en hel sjö att ösa ur.

Vågar Bengt-Åke ge 18-årige Victor Hedman chansen i ett OS? Jag skulle göra det och placera honom ihop med lagkompisen Mattias Öhlund.

Lidström bäst i nio av tio år

OS rivstartar för NHL-spelarna som inte ens hinner träna ihop innan turneringen är i går.

Och jag vet att Bengt-Åke gillar att hålla ihop spelarna i klubblock, precis som han gjorde i Turin.

Tobias Enström hade otur och bröt käken redan i andra matchen han spelade i VM i våras, men är bättre på liten rink än stor.

Sedan börjar det svåra. Jonathan Ericsson, Alexander Edler, Douglas Murray, Anton Strålman, Henrik Tallinder, Niklas Hjalmarsson. You name it.

Men det märks att en svensk generationsväxling på backsidan redan startat i NHL. Nicklas Lidström är ”bara” sexa i de svenska backarnas poängliga i NHL just nu.

Jag gick in och kollade statistiken tio säsonger tillbaka i tiden och Lidas har vunnit den svenska poängligan nio gånger av tio. Oftast helt överlägset.

Den enda som lyckats bryta den raden var Dick Tärnström, som öste in poäng i en nyckelroll i Pittsburghs power play säsongen 2003–04. Jag tror till och med han vann Pittsburghs interna poängliga om jag inte minns fel. Det var före den storhetstid som kom med draftvalen Crosby och Malkin.

Men säsongen är inte över än. Lidas har nog inte sagt sista ordet i kampen om poängbäste svenska back. Om jag känner honom rätt.

Kim Johnson är den ende back som tackat nej till OS, men jag tror ingen hade räknat med Minnesota-backen heller.

Enligt Bengt-Åke har ingen annan tackat nej. Inte än.

Johnny Oduya i New Jersey har naturligtvis kvaliteter att ta en plats, men hade en svag öppning på säsongen och hann bara spela elva matcher innan han blev långtidsskadad.

Här är de åtta backar Bengt-Åke använde i OS i Turin: Christian Bäckman, Niclas Hävelid, Kenny Jönsson, Mattias Öhlund, Niklas Kronwall, Nicklas Lidström, Ronnie Sundin och Daniel Tjärnqvist.

Bara Kenny Jönsson saknas

I kvartsfinalen blev Mattias Öhlund skadad och ersattes av Niklas Kronwall, som bara spelade i semi- och final. Av de övriga har Kenny Jönsson och Ronnie Sundin slutat och varken Niclas Hävelid eller Daniel Tjärnqvist platsar den här gången. Och det är bara en som känns oersättlig i det gänget och det är naturligtvis Kenny Jönsson.

Men jag tror ändå att Sverige kommer ha en bättre backbesättning i Vancouver än i Turin.

Om Bengt-Åke väljer rätt.

ARTIKELN HANDLAR OM