Utdömda – nu spelar de som ett mästarlag

Wennerholm: Brynäs är stekhett – till och med Kahnberg gör mål

SPORTBLADET

När alla väntade på Modos lyft, var det Timrå och Brynäs som stack iväg.

Två lag som var utdömda för ett par veckor sedan.

I dag är de två av elitseriens formstarkaste lag på den nedre halva som bildar ”Dödens Grupp”.

Brynäs spelar som ett mästarlag och nu kan Frölunda bli den stora förloraren.

Foto: Foto: Scanpix
Islossning Eero Somervuori, till höger, har gjort poäng nio matcher i rad. I går blev det två mål mot Rögle och Brynäs har gått från att vara seriens målsnålaste lag till det målgladaste.

Jag vet inte hur glad Ulf Dahlén var över att Bengt-Åke Gustafsson tog ut hela sex frölundaspelare i landslagstruppen till Channel One Cup.

De hade nog mått bättre av att få vara hemma, träna och fylla på den energi som saknats hela hösten.

Och hur tänkte Bengt-Åke när han tog ut sex man från ett av elitseriens formsvagaste lag?

Det hade räckt med backen Christian Bäckman och Per-Johan Axelsson.

Frölunda har bara näsan ovanför slutspelsstrecket just nu, sedan stekheta Brynäs passerat i går.

Markström otrolig i mål

Brynäs har gått från tionde till sjätte plats på de senaste fem omgångarna, tagit tolv poäng och är formstarkaste laget i elitserien.

Jacob Markström spelar så bra i mål att jag börjar tro att han nästan ensam kan spela hem ett JVM-guld till Sverige om några veckor, Eero Somervuori öser in poäng, nyförvärvet Jonas Nordquist gjorde sitt första mål i Brynäs i går och till och med Magnus Kahnberg gjorde mål i 6–1-matchen mot Rögle.

Förvandlingen är total och gästrikarna har förvandlats från elitseriens målsnålaste lag till det målgladaste. Hela 21 mål framåt på de fem senaste – det är som om någon skruvat tillbaka klockan till 1970-talet.

Modo väntar på Foppa

Timrå har genomgått samma förvandling och är i hysterisk form.

För lite drygt två veckor sedan låg de sist i elitserien efter 22 spelade omgångar.

Vissa fans var beredd att rulla tränaren Challe Berglund i tjära och fjäder.

Men steget från idiotförklarad till strategiskt geni har bara varit sju matcher långt, då Timrå vunnit fem matcher och spelat två avgjorda.

Femte segern kom mot Södertälje i går i en match som bjöd på tio mål när Timrå vann med 6–4 och hade allt det flyt ett lag i medgång oftast har.

Varje gång en puck studsade snett fick en Timråspelare tom kasse. Det var i alla fall känslan, även om jag överdriver lite.

Nu flåsar man plötsligt Frölunda i nacken på den åttonde slutspelsplatsen, även om Frölunda kan sticka iväg om de slår Luleå i kväll.

Jag tycker det är oerhört kul när det svänger som det gör just nu.

Det är bara Modo som ligger kvar och pyr nere i botten och väntar på att Peter Forsberg ska komma tillbaka och rädda nya poäng.

Behöver landslagsturneringarna

Tyvärr, både för publiken och Modo, kan inte Foppa spela i kväll heller och jag tror knappast Modo räcker till för att ta poäng borta mot serieledarna HV 71.

Förlust där och Modo blir kvar i samma sällskap som Rögle och Södertälje, de två lag i stort sett alla tippade i botten innan säsongen startade och där i dessa alla verkar få rätt.

Foppa blev för övrigt uttagen till Channel One Cup av Bengt-Åke i går och allt annat hade varit tjänstefel. Foppa själv hoppas fortfarande bli så frisk att han kan åka med till Moskva och han har redan bevisat att han är Sveriges bäste hockeyspelare på den här sidan Atlanten.

Det känns som han behöver de här landslagsturneringarna för att komma i riktig matchform till OS i Vancouver, även om det verkar som han kan kliva rakt in från gatan och dominera en match. På ren talang och vilja.

Apropå Frölunda.

Ni minns väl att de sparkade både Karl Fabricius och Jonas Nordquist strax före seriestarten.

Nu är Fabricius landslagsman igen efter några månader i Luleå och Nordquist har naturligtvis bidragit till Brynäs förvandling sedan han kom tillbaka efter sin långvariga skada.

”Vi är på rätt spår”, stod det i det pressmeddelande Frölunda skickade ut inför matchen mot Luleå i går kväll.

Det känns som man hört den förr.

Det känns väl mer som de är på väg att spåra ur.

Och vad har hänt med Skellefteå? Ett enda mål framåt på de tre senaste och 1–11 i målskillnad.

Det är... Västerbotten.