Aftonbladet
Dagens namn: Marika, Marita
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Foppa, du offrar din egen hälsa

Wennerholm: Därför måste någon våga stoppa honom

Forsberg fick en smäll av Joel Lundqvist och tvingades bryta matchen och fick se avslutningen från läktaren.   Forsberg fick en smäll av Joel Lundqvist och tvingades bryta matchen och fick se avslutningen från läktaren. Foto: Bildbyrån

Peter Forsbergs comeback mot Frölunda varade bara en halv period.

Hans revbensskada var tydligen inte så läkt att han var i spelbart skick , men som vanligt tog han själv beslutet att spela. Men killen har en smärttröskel hög som Himalaya.

Därför måste någon våga stoppa Foppa. Annars kan till och med OS i Vancouver vara i fara.

Jag har alltid haft svårt att kritisera Peter Forsberg då han står för allt det jag själv håller högt inom hockeyn. Och då talar jag inte om talangen eller spelförståelsen.

Nej, det är hans enorma klubbkänsla, hans extrema krav på sig själv och den där okuvliga viljan som tagit honom genom femtioelva fotoperationer bara för att han gett sig fan på att inte låta en fot avgöra när han ska sluta spela hockey.

Ingen lider med Modo mer än Foppa

Jag kan nästan garantera att ingen lider med Modos tabelläge just nu mer än Foppa. Därför är han beredd att offra sin egen hälsa. Självklart kände Foppa själv efter innan han tog beslutet att spela mot Frölunda igår, men det här är en spelare med helt andra referensramar än andra när det gäller förhållandet till smärta.

Den enda jag kan jämföra med är gamle storbacken Fredrik Olausson - också det en man som spelade när han knappt kunde gå och beredd att kliva rakt ur sjuksängen när plikten kallade. Men det är en drivkraft som kan vara förödande ibland.

När Peter Forsberg fick mjälten spräckt mot Los Angeles i NHL- slutspelet 2001 märkte han det knappt, utan tyckte bara att han kände sig lite orolig i magen.

Samma mage – eller buksäck för att uttrycka det rätt – som hann fyllas med tre liter blod innan han reagerade under ett restaurangbesök flera timmar efter matchen. Det blev ambulans till närmsta sjukhus, akut operation och jag tror ingen förstått hur nära döden han var den gången.

Jag skulle sätta ner foten

Nu vet väl ingen vad som händer härnäst. Modo möter Luleå borta i sista omgången innan uppehållet på lördag och sedan är det meningen att han ska vara med i Channel One Cup i Moskva. Men vore jag Foppas rådgivare skulle jag sätta ner foten.

Förklara att det inte är någon brådska. Vila, läk ihop och starta om efter jul. Det är gott om tid till OS och jag tror inte att tre landskamper i Channel One Cup borta i Moskva har någon inverkan på hur Foppa kommer att spela i OS.

Snarare tvärtom.

Det hoppas jag att Bengt-Åke Gustafsson också förstår, så han inte ställer några orimliga krav på att Foppa måste vara med för att ta en plats i OS-truppen. Då är det viktigare att han är helt frisk och skadefri.

För en frisk och skadefri Foppa platsar i vilket landslag som helst. Problemet är att han själv oftast är för lojal för sitt eget bästa. Och att ingen kan stoppa honom.

Jag kan inte tänka mig någon med det inflytandet. Jo, möjligen mamma Gudrun i så fall. En av de klokaste kvinnor jag mött.

Nu står hoppet till henne.

     

Det blev 3–3 mot Frölunda i går och jag hade spikat ett kryss på min trippel.

Frölunda har spelat oavgjort vid full tid i fem av de sex senaste matcherna och Modos förbannelse är just enpoängare.

Två lag rädda för att förlora

Det är knappast två av elitseriens hetaste lag vi talat om här. Det är två lag så rädda för att förlora att de glömt att spela för att vinna.

     

Djurgården är däremot heta.

Jag känner att jag inte riktigt uppmärksammat Djurgårdens framgång för vad den är värd. Men tittar vi på spelarmaterialet är Hardy Nilsson en självklar etta på min lista över Årets Coach just nu. En extrem blandning av gammalt och ungt som normalt sett är oerhört svår att hantera.

     

Nyss hemkommen från NHL måste jag säga att domarnivån i Sverige är nere på absoluta fryspunkten och då talar vi –273 grader om jag Googlat rätt. I NHL har man lyckats hålla samma nivå i fem säsonger nu, alla vet vad som gäller och spelarna har anpassat sig I elitserien ser nivån ut som min viktkurva ungefär, med ständiga svängningar upp (108 kilo är rekordet) och ner (95 kilo, då jag späkte mig senast).

Ingen ordning alls.

SENASTE NYTT

Sportbladet

Visa fler
SPORTBLOGGAR
Brennings blogg

Patrik Brenning

SILLY SEASON

Rykten & övergångar

Om Aftonbladet