Wennerholm: Ni läsare har rätt – Henke och Gustavsson är solklara som etta och tvåa

SPORTBLADET

Johan Hedberg är statistiskt sett säsongens bäste svenske målvakt i NHL.

Men borde han varit med i OS?

Nej, jag tycker inte det.

Han hade ändå bara slagits om en enda roll:

Att vara tredjemålvakt.

Henrik Lundqvists ljumskar mår väl inte bäst av alla i världen just nu och Jonas Gustavsson har redan hunnit få två operationsärr på sitt krånglande hjärta.

Men det är ingen som helst tvekan om att de är nummer ett och två i OS i Vancouver.

Det tycker jag. Det tycker folket.

Det finns inga som håller sådant avstånd till resten i Sportbladets omröstning ”Folkets Lag” i OS.

Nu petades Johan Hedberg av Bengt-Åke redan när den svenske förbundskaptenen tog ut sin stora OS-trupp på 69 spelare i september. Inte ens med facit i hand kan jag se det som ett misstag.

Däremot är det allvarligare att han glömde bort Nicklas Bergfors. Bergfors hade potentialen att slå igenom på allvar och är en sniper av den typ som är en bristvara bland svenskar.

Johan Hedberg är 36 år och 36-åringar ska inte vara tredjemålvakter.

Speciellt inte när svensk hockey upplevt ett unikt målvaktsunder de senaste åren och har en supertalang som Jacob Markström. Han är den perfekte tredjemålvakten.

All respekt för Hedberg

En ung målvaktsstjärna på väg upp och en kille som kan vara svensk förstemålvakt i nästa OS i ryska Sochi 2014. Jag tycker han är given i truppen för att vara med och se och lära och umgås med Henke några veckor.

Däremot har jag all respekt för Johan Hedberg som aldrig gav upp drömmen om NHL och harvade i olika farmarlag, innan han fick horn i pannan och blev ”Moose” med den stora hockeypubliken. Men han har aldrig varit uttalad förstemålvakt i NHL förutom en kort period i Pittsburgh.

Däremot är ingen gladare än jag över att han gjort en kanonsäsong så här långt.

Gör Peter Forsberg till lagkapten i OS.

Jag tycker det vore en passande hyllning till en av våra största genom tiderna. Och den ende i OS-laget som kan bli historisk och ta sitt tredje OS-guld i Vancouver. Då tycker jag han ska få vara först fram och hämta medaljen.

Jag höll på att skriva bucklan, men det finns tyvärr ingen segerpokal i OS. Det är emot IOK:s regler.

Men Foppa som lagkapten tycker jag känns givet i ett läge där han kan ta ett tredje OS-guld, något ingen svensk lyckats med

tidigare. Han är den ende som är kvar av de som var med och vann både i Lillehammer 1994 och i Turin 2006.

De andra två – Kenny och Jörgen Jönsson – slutade båda inför den här säsongen.

Foppa har ju också erfarenhet som lagkapten i NHL, där han var kapten i Philadelphia Flyers.

Given i mitt och folkets lag

Nicklas Lidström vore annars det logiska valet av kapten i Vancouver, tätt följd av Daniel Alfredsson. Men med tanke på situationen och hur Foppa kämpat mot alla odds och hela tiden vägrat att ge upp sin hockeykarriär, så tycker jag han är värd C:et i OS.

Han är i alla fall given i både mitt och i ”Folkets Lag” som Sportbladets läsare röstat fram på nätet.

Det har varit ett enormt gensvar bland er läsare att ta ut ”Folkets Lag” till OS, vilket bevisar att det bor en liten förbundskapten i oss alla. Det är intressant att se den här

typen av omröstningar, eftersom det är en barometer över hur heta de olika spelarna är i fansens ögon.

Ta backen Douglas Murray.

101 tacklingar som känns

Det fanns många som knappt visste vem han var, då han blev uttagen och fick landslagsdebutera i VM i Quebec 2008. En

defensiv back som gör mål i var femtionde match ungefär, men som fick ett enormt genomslag här hemma. Framförallt med sin osvenska och totalt orädda spelstil.

Douglas Murray är i topp i ligor vi sällan får läsa om, men jag kan berätta att han var elva i NHL-statstisken över utdelade tacklingar den här säsongen inför nattens matcher. Han hade delat ut 101 stycken och jag kan lova att de som tog emot dem kände av det också.

Kan det här svenska OS-laget vinna OS-guld igen?

Svar: Ja.

Jag tycker det till och med ser snäppet bättre ut än i Turin. Där hade svenskarna en hel del tur som slapp både ryssar och kanadensare i slutspelet (däremot blev det kross och 0–5 mot ryssarna i gruppspelet). Ryssland slog ut Kanada i kvarten och Finland slog ut ryssarna i semin och på andra slutspelshalvan hade Sverige bara att tacka och ta emot.

Och ett svenskt OS-lag skulle aldrig slå Ryssland eller Kanada i bästa av sju.

Men i en enda match går det.

Därför tror jag fortfarande på ett nytt OS-guld.

FAKTA

OS-truppen tas ut om sju dagar – här är folkets lag

LÄSARNAS TRUPP JUST NU/Målvakter: Henrik Lundqvist, Jacob Markström, Jonas Gustavsson. Backar: Nicklas Lidström, Niklas Kronwall, Douglas Murray, Mattias Öhlund, Johnny Oduya, Victor Hedman, Tobias Enström. Forwards: Henrik Zetterberg, Nicklas Bäckström, Henrik Sedin, Daniel Sedin, Daniel Alfredsson, Tomas Holmström, Johan Franzén, Peter Forsberg, Loui Eriksson, Mattias Weinhandl, Mikael Samuelsson, Samuel Påhlsson, Kristian Huselius.

UTANFÖR LAGET JUST NU: Anton Strålman, Linus Omark, Jonathan Ericsson, Per-Johan Axelsson med flera. Vem är din favorit? Ta ut din OS-trupp här!

ARTIKELN HANDLAR OM