Wennerholm: Var fanns glöden och leva eller dö-mentaliteten

SPORTBLADET

SKELLEFTEÅ. Hela den här säsongen har jag jublat över svensk hockeys framtid.

Juniorer som bara väller fram och tar för sig. Nu har jag hittat den senaste.

Adam Almqvist, HV 19-årige sensationsback som bröt ställningskriget mot Skellefteå med sin drömpassning till Andreas Falk. Jag tror den passningen avgör den här semifinalserien på rekordtid.

Jag har varit sett Skellefteå i åtta raka matcher nu, men har inte blivit så besviken som igår. Var fanns glöden, engagemanget, leva eller dö-mentaliteten? Och var fanns publiken? Det hade gått in 987 åskådare till i Skellefteå Kraft Arena i går.

Jag har sett Skellefteå i åtta raka matcher nu och känner mig fortfarande rätt likgiltig. Visst var det kul att se unge David Rundblads backspel i går. Han var överlägset bäst i Skellefteå.

Osynlig Söderberg

Och Johan ”Foppa” Forsbergs målorgie i kvarten mot Färjestad var mäktigt på sitt sätt och Yared Hagos har klivit fram i de senaste matcherna. Men det krävs fler för att Skellefteå ska kunna rubba stora, starka HV 71. Det är en gåta att KHL ville värva Jimmie Ericsson, i alla fall som han spelar just nu.

Och vart tog Anders Söderberg och Christian Söderström vägen?

Osynliga i nästan hela slutspelet.

Nu vill jag se lite gammaldags norrlandshockey i fortsättningen, men jag tror inte Hans Särkijärvi är inne på samma linje. Trots att han kommer från Kiruna. Skellefteås framgång så här långt i vinter har byggt på en stark defensiv och inte ett virvlande anfallspel. Men nu är det över. Jag kan inte tänka mig att Skellefteå ska kunna vända på det här. Jag tror lagets chans låg i att vinna den här första matchen och sätta lite press på HV.

Nu lutar det åt 4-0 i matcher. Jag kan möjligen sträcka mig till 4-1. Och då är jag snäll med tanke på hur det såg ut igår.

Efter två och en halv period stod det fortfarande 0–0 och jag satt att tänkte på Laban Arnessons gamla bevingade ord att vill du se mål får du gå på hockey. Men då bröt Adam Almqvist mönstret. Den 19-årige backen som förmodligen spelat kvar i juniorlaget om inte HV drabbats av massor av backskador i höstas. Men när Adam väl fick chansen så släppte han den inte.

HV-tränaren Janne Karlsson är lyrisk över hur Almqvist spelat den här säsongen och jag fastnade tidigt för hans mogna spel när jag såg HV tidigt på säsongen.

Det bara väller fram blivande storbackar i svensk hockey och två svenska juniorbackar har spelat i NHL hela säsongen - Erik Karlsson i Ottawa och Victor Hedman i Tampa. Adam ligger betydligt närmare Erik Karlsson än Hedman som spelartyp. Det visade när han fick skottläge mitt i slottet 10.41 in i sista perioden, sedan Mattias Tedenby jobbat fram pucken till honom. Men Almqvist sköt inte, utan visade sin blick för spelet då han skickade ut pucken till gamle Skellefteå-spelare Andreas Falk till höger. Falk som sköt direkt och där Andreas Hadelöv var chanslös att hinna med i förflyttningen. Det avgjorde matchen.

Det var Gretzky-klass på den passningen och Almqvist agerande är sånt som kallas spetskompetens.

Det är det som kommer att ta HV 71 till en ny SM-final.

Stefan Liv höll sin tolfte slutspelsnolla i går. Snacka om bäst när det gäller.

Målvakter och backar. Där har Sverige tagit ett gigantiskt kliv i utvecklingen av unga hockeyspelare. Sveriges framtida förbundskaptener behöver inte oroa sig för de lagdelarna på tio, femton år framåt. Men på forwardssidan är det tunnare. Jag kan inte se någon ung svensk forward med potential att nå samma höjder som Mats Sundin, Peter Forsberg, Henrik Zetterberg eller Henrik och Daniel Sedin. Möjligen Magnus Pääjärvi-Svensson mer rätt utveckling.

Däremot ser jag tre, fyra möjliga Nicklas Lidström och lika många Henrik Lundqvist. Läs den gåtan den som kan.