Wennerholm: En djävulsk konstruktion – nu avgör målvakterna kvalserien

SPORTBLADET

UPPSALA. Kvalseriens djävulska konstruktion visade sitt rätta ansikte i går.

I måndags såg Rögle ut att vara klara för elitserien efter 4–3 borta mot Leksand.

I dag är de ett jagat byte igen.

Nu avgör målvakterna den här kvalserierysaren.

En inhoppare blev AIK:s räddning i går och en annan blev Rögles fall.

Jag träffade gamle stormålvakten Christer Abrahamsson – eller Christer Abris som han heter numera – uppe i Lekand får någon vecka sedan. Då sa han att ”laget med den bästa målvakten går upp. Så är det alltid.”

Jag är böjd att hålla med.

Fredrik Holmgren har storspelat sedan han fick chansen i AIK och jag har svårt att se att Roger Melin byter ut honom till ödesmatchen mot Leksand – trots att den på papperet givne ettan Christopher Heino- Lindberg är tillbaka efter sjukdom.

Samtidigt tvingades Rögles målvakt Christopher Nihlstorp kliva av efter en period mot Leksand i går och Jürgen Penker fick stå för första gången i kvalserien. Det slutade med att Leksand avgjorde i sudden death med en puck som såg långt ifrån otagbar ut. Även om Penker var skymd, såg han otät ut på Jussi Pesonens skott.

Jag vet inte hur allvarligt skadad Nihlstorp blev när han slog bakhuvudet i ribban i första perioden, men för Rögles skulle hoppas jag att han kan spela nästa match.

Målvakterna är de i särklass viktigaste spelarna både i det pågående SM-slutspelet och i kvalserien.

En het målvakt kan avgöra allt.

Amtunas Fredrik Pettersson-Wentzel har inte varit lika lycksosam i kvalserien som han var i allsvenskan och play off-spelet. Men han är bara 18 år och var den som tog Almtuna till kvalserien och han är nu jagad av elitserieklubbarna med Färjestad i spetsen.

Frågan: vem blir hjälte?

I Leksand står en annan junior – Joacim Eriksson. Han är känd för att kunna spika igen totalt när han är på det humöret. I går knäckte han Rögle och spelar han lika bra i fortsättning kan Leksand vara ett elitserielag nästa säsong.

Frågan är bara vilken av målvakterna som står där som kvalseriehjälte till slut.

Genombrott kan komma snabbt, det visade Jonas ”Monstret” Gustavsson i fjol där han gick från frågetecken till världsmålvakt på en säsong. Det gav Färjestad ett SM-guld och Gustavsson en mångmiljonlön i NHL och Toronto Maple Leafs.

Samtidigt kan ett hockeylag var hur bra som helst, men har de en målvakt som kastar in puckarna vinner de inga hockeymatcher ändå.

Tre målvakter – alla lika svaga

Växjö är ett utmärkt exempel. Även om de skrällde och slog Södertälje igår (7–6 i sudden), har de redan använt tre olika målvakter i kvalserien. Alla har spelat lika svagt och är de tre som ligger särklassigt sist i målvaktsstatistiken. Bara Södertälje har gjort fler mål än Växjö i kvalserien, men smålänningarna har släppt in 31 mål på sex matcher.

Det är 5,2 mål per match och måste vara någon form av kvalserierekord.

Det är den största anledningen till att Växjö ligger sist.

AIK eller Leksand? Svaret kommer i morgon. Det mötet kommer att avgöra vilket lag som kan hota Rögles elitserieplats.

Hovet kommer bli knökfullt.

Södertäljes snöpliga förlust i går tror jag enbart berodde på underskattning och jag tror knappast de kommer att göra en ”Malmö” för er som minns kvalserien 2008. Då hade skåningarna 15 poäng efter sex omgångar och ansågs klara för elitserien. Men det blev bara två poäng till och Malmö blev omkörda av Rögle i sista omgången. Så man ska aldrig säga aldrig.

Och speciellt inte efter det målvaktsspel SSK visade upp i går.