Påsksmäll i hönsgården

Wennerholm: Men det är HV som spelar SM-final

SPORTBLADET

JÖNKÖPING. Visst märktes det att det var påskafton i Kinnarps Arena.

Först värpte Stefan Liv in pucken vid Skellefteås ledningsmål.

Sedan blev det rena hönsgården i HV:s försvarsspel.

Det slutade med en riktig påsksmäll – 5–3 till Skellefteå.

Jag trodde inte att Skellefteå skulle ha skuggan av en chans i den här matchen, när de fick lämna nyckelspelare som Pavel Skrbek, Erik Forsell, Petr Tenkrat och Christian Söderström hemma.

Men Skellefteå gjorde som Modo brukade göra i början av 90-talet.

De ropade i röret ner till lagret och bad dem skicka upp ett par juniorer till. Skellefteå hade åtta juniorer i laguppställningen igår. Åtta.

Rekord?

Jag vet inte om det är någon form av rekord i slutspelssammanhang, men jag kan inte påminna mig att något lag haft fler. Inte ens Modo på den tid de kallades för Sveriges plantskola nummer ett.

Då spelar Skellefteå samtidigt JSM-semifinal mot Brynäs i Globen i dag – trots att sex man finns med i A-truppen (två av killarna fick dra direkt från Jönköping till Stockholm.)

Det är bara att applådera ett så framgångsrikt juniorprogram. För det är absolut ingen slump.

Skellefteå lägger stora pengar på att ha heltidsanställda juniortränare som gör pojkar till män snabbare än någon annan klubb i hockey-Sverige.

Resultatet? Artonåringen Oscar Lindberg gjorde två viktiga mål för Skellefteå mot HV, båda gångerna efter förarbete av 19-åringarna Melker Karlsson och Martin Lundberg.

Många att hylla i Skellefteå

Nej, Skellefteå har gjort det mesta rätt på senare år. Ta bara värvningen av Johan ”Foppa” Forsberg från Björklöven inför den här säsongen.

Jag tror inte direkt det var något slagsmål om 24-åringens namnteckning. Nu producerar denne ”Lill-Foppa” lika mycket som originalet.

Men ett mål och två assist i går gick han upp i ensam topp i slutspelets skytteliga (7 mål) och som tvåa bakom Tony Mårtensson i poängligan. Och det av en kille som få utanför Skellefteå hört talas om innan slutspelet startade.

Ja, det finns många att hylla i Skellefteå och inte minst målvakten Andreas Hadelöv som var rena väggen när HV 71 tryckte på för att komma ikapp efter lagets katastrofala förstaperiod.

Där skänkte de bort segern genom att bjuda Skellefteå på åtminstone två mål och nästan ett tredje, då fransmannen Pierre-Edouard Bellemare fick stå helt oattackerad mitt i slottet och till och med få tid att sikta innan han sköt 3–0.

Katastrofal räddningsprocent

Stefan Liv som höll sin tolfte slutspelsnolla mot Skellefteå senast när HV vann med 2–0 borta, var rena sållet den här gången. Nästan allt gick in.

Skellefteå sköt totalt nitton skott och Liv släppte in fem. Räddningsprocenten blev katastrofala 73,68.

Men samtidigt vill jag inte påstå att Skellefteå vann matchen på grund av det.

Nej, nyckeln till segern var att de orkade stå emot den väldiga anstormning som kom från smålänningarna i period två och tre. Då var de äckligt disciplinerade som gamle SSK- och Malmötränaren Timo Lahtinen brukade säga.

Jag vet inte vad HV 71 drack mellan första och andra perioden men det måste han stått ”Varning! Raketbränsle!” på dunken. Men varje gång HV fick närkontakt, lyckades Skellefteå kontra till sig ytterligare mål. 2–3 i andra perioden blev snabbt 2–4 och när Björn Melin sköt 3–4 i den tredje, gick Skellefteå i väg till 5–3.

Nu tror jag inte att Skellefteå går till SM-final för det.

HV 71 är ett bättre lag och de gjorde en usel period av tre igår, samtidigt som Stefan Liv hade en av sina sämre dagar.

I två perioder var de överlägsna, även om matchbilden präglades av att de inte hade något annat val än att anfalla med full kraft medan Skellefteå kunde spela på resultatet.

Men det är alltid kul med uppstickare och Skellefteå är den enda som är kvar i detta slutspel.

Yared Hagos hade också en stor kväll i går som ny center i succékedjan med Bellemare och Forsberg. Han fick knappt spela i HV 71 förra säsongen. Nu kändes det ibland som HV 71 mot Hagos 91.

Kul för en kille som kämpat länge för den här framgången.

 i?

David Rundblad var strålande i den här matchen, precis som han var i den första mot HV 71. Bengt-Åke Gustafsson satt på läktaren och såg på.

Jag hoppas att han vågar satsa ungt i VM i Tyskland och som Rundblad spelat i slutspelet är han definitivt ett namn som bör finnas med på listan.

ARTIKELN HANDLAR OM