Janne Karlsson – landets mest underskattade tränare

Wennerholm: Han gjorde genidraget som avgjorde

SPORTBLADET

SKELLEFTEÅ. Många blev förvånade när HV:s tränare Janne Karlsson valde att plocka ut Stefan Liv ur målet med hela tre minuter kvar att spela.

Men det var ett genidrag.

Det avgjorde matchen.

Och själv sitter jag efteråt och undrar om inte just Janne Karlsson är Sveriges mest underskattade tränare.

Av sju SM-finaler sedan 2003 har han stått i båset i fem.

Janne Karlsson.

Janne Karlsson har alltid varit mannen bakom någon annan.

Som när Frölunda tog sina två SM-guld 2003 och 2005. Janne var assisterande tränare båda gångerna och i ny final med Frölunda 2006.

Och vem stod bredvid Bengt-Åke Gustafsson i Tre Kronors bås när det blev en historisk dubbel 2006, med OS-guld i Turin och VM-guld i Riga.

Svar:

Samme Janne Karlsson.

Och vem tog Linköping till två raka SM-finaler 2007 och 2008 – de enda Cluben spelat hittills?

Ja, ni vet redan svaret.

Så räknar vi ihop det blir det två SM-guld, ett OS-guld och ett VM-guld. Och fem SM-finaler av sju möjliga sedan 2003.

Nu är han på väg mot en tredje SM-titel och sjätte SM-final på åtta år med sin nya klubb HV 71. Och som huvudtränare den här gången.

Jag gillar Janne Karlsson mycket för att han är smålänning och sprungen ur den starka hockeytradition som finns i så många småländska orter. Kunskap – och massor av gammalt hederligt sunt förnuft – nedärvt i generationer.

Han är väl inte från den mest kända hockeyorten – Åseda – men där finns samma mylla som göder klassiska hockeyfästen som Tingsryd, Nybro och Ljungby med sitt Troja. Det är dessa små svenska orter som föder svensk hockey och det är kanske ingen tillfällighet att Nybro-fostrade Fredrik Olausson är assisterande tränare i HV:s bås.

Det småländska arvet hålls högt i HV 71.

Men nog om Janne Karlsson och över till matchhjälten Andreas Falk. Jag kan ju fortsätta tjata om klassiska hockeyfästen när det gäller honom också, eftersom han är hockeyfostrad i en av landets största plantskolor genom åren – Huddinge.

Samma Huddinge som förr hade hur mycket pengar som helst att plöja ner i ungdomsverksamheten, då de tjänade miljoner på alla elitseriespelare och landslagsmän de producerade.

I?dag får de inte ett öre och har inte ens råd att gå upp i allsvenskan.

Så kan det gå.

Falk växer i slutspelet

Jag hoppas att Andreas Falk får den lön han förtjänar i HV, för han är en evighetsmaskin som alltid ger 100 procent i varje match. Han är också en spelartyp som växer i slutspel, då spelet tätnar och marginalerna blir mindre.

Det var så typiskt att han stod där vid Andreas Hadelövs vänstra stolpe och slog in en retur med 1.42 kvar att spela och fixade en förlängning. Och lika typiskt att han i spel 4 mot 5 – där han är HV:s kanske viktigaste spelare – snodde pucken och stack mitt emellan två Skellefteåbackar och avgjorde med ett skott mellan benen på Andreas Hadelöv.

Samme Andreas Falk som spelade upp Skellefteå till elitserien 2006. I går gav han dem dödskyssen.

Skellefteå är värda all respekt. De spelar inte världens roligaste hockey, men de spelar efter resurserna. Men ibland undrar jag om det inte blir f ö r defensivt.

Skellefteå öppnade matchen i går med en virvlande offensiv som gav 1–0 direkt och juniorkedjan med Martin Lundberg, Oscar Lindberg och Melker Karlsson snurrade friskt i HV:s zon.

Riktigt kul att se.

Valde att bänka juniorerna

Men när coachen Hans Särkijärvi satte ner hälarna och beordrade strikt defensiv och spel på ledning, så fick

juniorerna knappt någon istid alls resten av matchen. Det var mest sarg ut och HV 71 mot Andreas Hadelöv.

Den taktiken var nära att hålla, men jag tycker HV:s kvittering var rättvis, även om jag inte kan låta bli att tycka synd om 34-årige målvakten Andreas Hadelöv. Han var helt outstanding och det var han som höll kvar Skellefteå i matchen så länge som det blev. Jag har aldrig sett honom bättre och hade nästan räknat bort honom när den här säsongen började.

Det svenska målvaktsundret verkar även gälla avdankade 34-åringar.

HV 71 har två raka hemma nu. Är de vakna redan från start i de matcherna kommer de att vinna båda och ta sig till SM-final.

Och om det inte blir så, så glöm var ni läste det först.