Wennerholm: Kanske elitseriens bästa kedja någonsin

Har tagit HV 71 till tre raka SM-finaler

Foto: Jimmy Wixtröm
Klicka på bilden för en större version!
SPORTBLADET

JÖNKÖPING. Kenta Johansson satte ihop kedjan säsongen 2007/08.

Sedan dess har HV:s Johan Davidsson, Jukka Voutilainen och Martin Thörnberg bildat hockey-Sveriges bästa kedja.

Kanske den bästa någonsin i elit-serien.

De har tagit HV 71 till tre raka SM-finaler.

Och nu är de på god väg mot andra SM-guldet tillsammans.

Jag har följt alla SM-finaler sedan 1983, så jag har avverkat en hel del succékedjor genom åren.

Det är alltid svårt att jämföra spelare från olika epoker och kanske var Färjestads succé-kedja med Håkan Loob, Thomas Rundqvist och Jan Ingman snäppet vassare där i början av 80-talet, men inte ens de kan skryta med samma slutspelsfacit som Davidsson & Co.

HV-spelarna har bildat slutspelets bästa kedja tre år i rad nu, och var det även i fjol, trots att de föll i finalen mot Färjestad. Det är en klassisk kedjekomposition med en spelintelligent center (Davidsson), en fruktad högerskytt (Voutilainen) och så en lite elak och rivig vänsterforward som är beredd att ta stryk framför kassen (Thörnberg).

Finländaren Jukka Voutilainen värvades av HV från finländska HPK till säsongen 2006-07 och tanken var från början att han skulle spela center i en andrakedja. Men slumpen skulle skapa ett av elitseriens mest fruktade radarpar, då Mika Hannula lämnade HV 71 under uppseendeväckande former mitt under säsongen.

Det gjorde att dåvarande tränaren Pär Mårts flyttade upp Voutilainen på Hannulas plats bredvid Davidsson.

Resten är historia.

Den säsongen var det Andreas Jämtin som var tredje länken i kedjan, men när Kenta Johansson tog över säsongen 2007/08 petade han Jämtin, som inte var glad över det beslutet och som vad jag förstått bidrog till att han senare flyttade till Linköping.

In kom i stället Martin Thörnberg och det har sagt klick sedan dess.

I år firar kedjan treårsjubileum och just nu ligger de etta, tvåa och trea i slutspelets poängliga.

Men det är inte bara det offensiva spelet som gör kedjan så bra. Samtidigt som de är poängbäst ligger de etta, tvåa och fyra i slutspelets plus/minusstatistik.

Johan Davidsson spelar också alltid i fyra mot fem och gör ett jättejobb där också. Även Voutalainen brukar döda utvisningar för HV, men i slutspelet har han sluppit det efter en säsong fylld av skador och sjukdomar. Tränaren Janne Karlsson väljer därför att spara honom i de lägena.

Nyskrivna kontrakt

Det är sällan en elitseriekedja får spela så länge tillsammans. Speciellt inte när de är så framgångsrika som de här tre. Då brukar alltid någon försvinna till NHL eller KHL och så är sagan över. Men både Davidsson och Voutilainen har nyskrivna långtidskontrakt med HV 71.

Martin Thörnberg har visserligen en dröm att få spela i NHL, men skriver han på för en NHL-klubb till nästa säsong tvingas han till ett så kallat tvåvägskontrakt, som gör att han kan skickas till farmarlaget med en tiondel av lönen. Det gör att han förmodligen stannar i Jönköping i minst ett år till.

Nu tror jag HV vinner på lördag

Jag är oerhört imponerad av hur de tre jobbar tillsammans och tre år ihop gör att de kan varandra utan och innan. Alla vet vad de ska göra därute på isen och när den avgörande spelvändning kom tre minuter in i förlängningen i går avgjorde de matchen så kliniskt som det någonsin går att göra.

Från Johan Davidssons vunna tekning i egen zon till Thörnbergs handledsskott mitt i skäret några sekunder senare.

Nu har de avgjort alla tre förlängningar som HV spelat mot Djurgården i den här finalserien.

De har gjort ett avgörande mål var och alla målen har kommit på framspelningar från de två andra i kedjan.

Det är fullkomligt unikt i slutspelshistorien.

Nu tror jag de skjuter HV 71 till klubbens andra SM-guld på tre år.

Redan på Hovet på lördag.