Angelica är framtiden

Hoppar högre än Isinbajeva i motsvarande ålder

SPORTBLADET

Angelica Bengtsson kan bli en av de största svensk friidrott haft.

Och ytterligare ett bevis på den svenska ”girl power” som alltid funnits i JVM.

Av de fyra svenskar som tagit JVM-guld är samtliga tjejer.

Erica Johansson, Carolina Klüft, Susanna Kalllur – och nu Angelica Bengtsson.

Ingen dålig lista att skriva in sig på.

Foto: AFP

Läs gärna namnen igen: Samtliga tre guldmedaljörer före Angelica har blivit några av de största vi haft i svensk friidrott.

Alla kanske inte håller med om att Erica platsar där, men som gammal Erica-vän måste jag säga att hon kanske var den största talangen av dem alla.

Men Angelica slår alla tre som den yngsta som tagit JVM-guld hittills.

Carro hade den titeln tidigare då hon vann JVM-guldet i mångkamp i Santiago i Chile år 2000 som 17-åring, i samma mästerskap där en 19-årig Sanna Kallur vann guldet på 100 häck. Men Angelica är drygt fem månader yngre än vad Carro är och fyllde 17 så sent som den 8 juli.

Det gör det hela ännu mer imponerande.

Dessutom vann hon som favorit mot tjejer som får vara två år äldre.

Jag har följt Angelica de senaste två åren och har blivit imponerad av fler saker än det rent sportsliga. Förra säsongen förbjöds hon att vara med på senior-SM av sin tidigare klubb IFK Växjö, som hade en åldersgräns på 18 år för att tävla bland ”vuxna” män och kvinnor. Oavsett hur bra man var eller hur mogen man var rent mentalt.

Valde en modern klubb

Förbundskapten Stefan Olsson böjde sig för trycket inför Finnkampen i Göteborg förra året och lät Sveriges överlägset bästa stavhopperska bara tävla i ungdomslandskampen. Jag tillhörde dem som protesterade mot denna åldersdiskriminering som skickade friidrotten tillbaka till forntiden jämfört med andra sporter.

Och Angelica höll med.

Hon vågade stå upp och opponera sig och såg det som självklart att hon skulle få tävla mot de bästa. Det slutade med att hon lämnade IFK Växjö och valde mer modernt tänkande friidrottsklubben Hässelby. Visst såg Hässelby talangen och framtidsmöjligheterna och erbjöd gynnsamma ekonomiska förutsättningar, men samtidigt tappade Växjö en framtida guldklimp i Klüft-klass.

Kandidat till ”Årets Friidrottare”

Angelica är ju den där typen som tar alla med storm.

Hon är en mix av Sverige och Brasilien, då pappa Glenn träffade mamma Elizete då han jobbade i Brasilien. Och alla som sett ett fotbolls-VM vet ju vad brasiliansk teknik betyder.

När vi sammanfattar friidrottsåret 2010 blir inte jag förvånad om Angelica Bengtsson är ”Årets Friidrottare”.

Jag sitter själv nere i Barcelona och förbereder mig inför EM, där det knappast vimlar av svenska medaljhopp. Här finns Sveriges hittills ende dubble JVM-guldmedaljör i Carolina Klüft, men det rekordet kommer Angelica tangera om två år om utvecklingen fortsätter.

Carro som ofta pratat om att hon är en träningsprodukt inför detta EM. Men jag anser att alla idrottsmän eller kvinnor som går hela vägen är träningsprodukter.

Enbart talang räcker ingenstans i dagens konkurrens – och då kan vi prata både hockey, fotboll och friidrott.

Bättre än Isinbajeva, 17

Den största talangen är i dag att tåla hård träning och orka med det rent mentalt.Jag vet att Angelica tränar stenhårt. Och även här finns en självlärd pappa som tränare.

Precis som Johnny Holm har Glenn Bengtsson försökt lära sig från grunden utan att ha haft någon tidigare erfarenhet som stavhoppare eller friidrottstränare.

Det är rätt intressant, även om båda blivit ifrågasatta av tränaretablissemanget.

Jag gör inga jämförelser i övrigt, men världsrekordhållerskan Jelena Isinbajeva hoppade 4,20 som 17-åring. Isinbajeva startade hoppa stav som 16-åring och hade sedan en utveckling som skrivs 4,00–4,20–4,40–4,46 och 4,60 som 20-åring.

Ryskan var 23 år när hon hoppade över fem meter första gången.

Nu är det långt ifrån någon garanti att Angelica Bengtsson ska gå samma väg.

Men hon har sex år på sig att nå fem meter och jag skulle inte bli det minsta förvånad om hon når den drömgränsen.