På löparbanan är han den störste någonsin

Wennerholm: Hans världsrekord kommer att leva vidare i tjugo, trettio år

SPORTBLADET

Usain Bolt har landat i Sverige.

Frågan är var han landar i framtiden.

Efter OS i London 2012 vill han ju satsa på längdhopp och världsrekordhållaren Mike Powell tror han i så fall kan bli först i världen med att hoppa över nio meter.

Då skulle inte jag vilja heta Michel Tornéus.

Foto: ap
Bolt på språng.

Usain Bolt är unik i friidrottsvärlden just nu.

Nästan större än friidrotten själv.

Wayne Gretzky dominerade länge hockeyvärlden och Maradona var fotbollens kung. Men ingen av dem var ens i närheten av Usain Bolts överlägsenhet. Han har satt sin egen standard och den dag han slutar kommer hans världsrekord att leva vidare i tjugo, trettio år framåt.

Förlorade senast i Stockholm

Redan hans gällande världsrekord med 9,58 på 100 meter och 19,19 räcker för det. Och lägg till dryga nio meter i längd om han satsar på det.

Därför är det så fantastiskt att han kommer till Stockholm och DN- galan för att möta Tyson Gay och Asafa Powell – första gången världens tre snabbaste män genom tiderna möts på 100 meter den här säsongen.

Men jag vill inte kalla det en duell, även om Bolts senaste förlust kom just på Stockholms Stadion 2008.

Men det var före OS i Peking där det stora genombrottet kom.

Sedan dess har han vunnit 14 raka finaler på 100 meter.

På 200 meter har han inte förlorat sedan 2007, då många knappt visste vem han var. Han är en maskin och trots att amerikanen Tyson Gay är näst snabbast genom tiderna på 100 meter (med fantastiska 9,69), är han chanslös på fredag – om nu inte Bolt bryter ett ben eller tjuvstartar.

Den 196 centimeter och 88 kilo tunga jamaicanen har ett mentalt övertag som gör honom oslagsbar och på 100 meter betyder det precis allt.

Men det är ett rekord han inte lyckats slå.

När Bolt tog dubbla OS-guld i Peking 2008 var managern Ricky Simms mål att göra Bolt till den förste friidrottare som tjänade tio miljoner dollar per säsong – cirka 75 miljoner kronor.

Det är pengar han aldrig kan tjäna bara på att tävla. Han tjänar totalt 1,75 miljoner dollar den här säsongen, lite drygt 13 miljoner kronor, på att tävla och vara affischnamn för nystartade Diamond League.

Det är långt under medellönen för svenskarna i NHL.

Det är hans sponsorer som skickar upp årsinkomsten till ändå måttliga 5 miljoner dollar enligt de flesta ekonomiska bedömare.

Ingen dålig summa, men småpengar jämfört med vad Formel 1 föraren Lewis Hamilton (32 miljoner dollar) eller Ronaldinho (30 mljoner dollar) tjänade i fjol. Ronaldinho som inte ens platsade i sommarens VM.

Marknaden för liten på Jamaica

Problemet för Bolt är att marknaden på Jamaica är liten. Sedan säljs det heller inga tv-spel med friidrott. Men det gör honom inte till en mindre idrottsman. På löparbanan är han den störste som någonsin har funnits.

Vid sidan om är han en naturbegåvning som alltid bjuder på sig själv.

Jag kommer njuta av en ny uppvisning på fredag – även om det inte kommer att bli något världsrekord.

Jag tror vi får vänta på det till nästa års VM i sydkoreanska Daegu.

ARTIKELN HANDLAR OM