Bland barnen blev han både lärare och förebild

Wennerholm: Spexaren Bolt bytte skepnad för en stund

SPORTBLADET

Han är inte bara världens snabbaste man.

I Stockholm igår var det nästan rockstjärnestatus över hans show i Kungsträdgården och uppvisning på sponsorträffen efteråt.

Jag har inte sett en liknande hysteri kring en friidrottsstjärna någonsin.

Inte ens när Carl Lewis var som störst.

Foto: Henric Lindsten
Bolt fick skriva sin signatur ett stort antal gånger i går.

Visst var det tillfälliga hysteritoppar när rivaliteten mellan Carl Lewis oich Ben Johnson var som intensivast, eller under Kenteris och Thanous katt och råtta-lek under OS i Aten 2004. Men då talar vi om helt andra saker.

Usain Bolt är en rullande enmansshow som tar vara på varje möjlighet att underhålla sin publik. Han har förstått att det är lika viktigt som att springa fort och när Cirkus Bolt drog ut på Stockholms gator blev det fest. Fansen älskar honom.

Det är därför han är så viktig för en friidrott som tappat i intresse och där Internationella Friidrottsförbundet (IAAF) blöder ekonomiskt.

Biljetterna sålde slut på tre dagar

När det blev klart att Usain Bolt skulle komma till DN-­galan sålde biljetterna slut på tre dagar. I?går var det svartabörspriser på Blocket – tusen kronor för en biljett som kostat mindre hälften ­bara för någon vecka ­sedan. Stockholms Stadion gick från glest till fullsatt. Det känns som han är värd pengarna.

Han spexar och bjuder på sig själv på ett sätt som inga andra ­friidrottare är i närheten av.

Men jag märkte en ny sida i går.

På skosponsorn Pumas tillställning fick ett gäng barn och ungdomar chansen att ställa frågor till jamaicanen.

Då bytte Bolt skepnad och trots de ovana frågorna svarade han både klokt och ansvarsfullt. Han förklarade hur viktigt det är att träna och vara fokuserad och att det inte håller att festa och vara uppe på nätterna – trots att han själv har skapat lite av den bilden av sig själv. Han blev både läraren och förebilden Bolt där på podiet.

Några timmar efter Bolts uppvisning höll jag på att springa rakt in i Tyson Gay mitt på Vasagatan i centrala Stockholm. Han och några kompisar var på väg till en hamburger­restaurang.

Ingen förbipasserande lyfte ens ett ögonbryn. Så är det att vara nummer två i världen.

Att Asafa Powell tvingades tacka nej sent i går kväll och inte kommer till det så kallade ”trekejsarslaget” är inget jag personligen deppar över.

Powell brukar alltid vika ner sig när han möter de bästa och jag tror han blivit trea i det här loppet också om han varit med. Det brukar han bli. Han springer alltid bäst när han inte har någon konkurrens, en mental svaghet som förföljt honom hela hans karriär.

ARTIKELN HANDLAR OM