Mitt tips är att Foppa gör sensationell NHL-comeback

Jag tror inte att Foppa är beredd att ta ett så tidigt beslut som Challe kräver

SPORTBLADET

KARLSKRONA. Jag tror att Peter Forsberg spelar hockey i ytterligare en säsong.

Men inte i Modo.

Mitt tips är att det blir en sensationell comeback i NHL.

Foto: Andreas Blomlöf

Jag tror inte Foppa är beredd att ta ett så tidigt beslut som Challe Berglund kräver.

I fjol startade han säsongen i Modo, men med specialtillstånd från Hockeyligan att göra ett tillfälligt inhopp i början av säsongen medan dörren fortfarande var öppen till NHL.

Först i mitten av november blev det klart att han skulle spela säsongen ut och samtidigt klev Markus Näslund ner på isen från styrelserummet.

Men då hade det redan gått nitton omgångar och Modo var hopplöst sist i tabellen med bara 16 poäng. Foppa och Näslund blev naturligtvis ett lyft, men det räckte inte för att ta Modo till slutspel.

Nu vill nya tränaren Challe Berglund ha arbetsro redan från början.

Inga nya långbänkar som stör laget.

Jag förstår honom och tycker dessutom att det är rätt.

Han vill inte ha ett lag där alla åker omkring och väntar på att frälsaren ska landa och speciellt inte när Modo bytt ut så många spelare. Det är en total makeover från förra säsongen.

Därför tror jag Foppa hamnar i NHL.

Känslan är att han inte är redo att ta ett så snabbt beslut som Modo kräver, utan vill vänta ytterligare några veckor.

Samtidigt kunde alla se hur mycket han älskar att spela hockey här i Karlskrona

i går. Han är inte beredd att sluta än och det visade han själv då han gick igenom ytterligare en tuff fotoperation så sent som i maj.

Man kan säga mycket om Peter Forsberg, men upp ger han aldrig.

Senare NHL-premiär

Dessutom är han fortfarande den störste aktive hockeyspelare Sverige har. När välgörenhetslaget Icebreakers presenterades inför ett så gott som utsålt Telenor Arena i går var det han som fick den ljudligaste och längsta applåden.

Spel i NHL ger honom dessutom längre tid att bestämma sig och känna sig så hundra­procentigt säker som han vill.

Elitserien startar redan den 16 september, NHL-premiären är först den 7 oktober.

Men ska han spela i Modo måste han bestämma sig redan på måndag om jag förstått saken rätt.

Han har bara Icebreakers match mot Västerås i kväll och den kommande helgen på sig att ta ett beslut.

Nu vet jag inte om Challe kommer att hålla fast vid sin deadline och ge Foppa några extradagar om han känner att det lutar åt rätt håll.

Rena reapriset

Men jag tror ändå det blir NHL.

Fopppa må vara 37 år, men hans rutin och meritlista är eftertraktad i dagens NHL.

En 40-årig Mike Modano skrev nyligen på för Detroit när Dallas inte ville ha honom kvar. Modano var beredd att spela för 1 250 000 dollar, vilket är rena reapriset för en spelare under det nya lönetaket.

Foppa kommer nog inte få så mycket mer i lön med sin skadebakgrund, men jag tror klubbarna kommer stå i kö om han kan visa att han är fullt frisk och passerar alla läkarundersökningar.

Jag trodde han skulle spela i Washington redan i fjol. Det känns fortfarande som ett realistiskt alternativ efter slutspelsmissen i våras. I ett slutspel är en frisk Foppa ovärderlig.

Även om det bara handlar om välgörenhetshockey var det kul att se Icebreakers här i Karlskrona i går.

Hockeyfest i Karlskrona

Det var faktiskt en riktig hockeyfest i denna hockeytokiga stad, där Håkan Loob började sin karriär på allvar en gång i tiden.

Karlskrona var 17:e lag totalt i publikligan förra säsongen och har sålt 2.200 säsongsbiljetter till den här säsongen. Det är helt makalöst.

Men de hade naturligtvis inte en chans mot några av världens bästa hockeyspelare. Det blev 14–5 till slut.

FAKTA

FOPPAS SKADOR

MAJ 2006

På våren kommer beskedet att Peter Forsberg tvingas operera båda fötterna och blir borta till januari 2007.

NOVEMBER 2007

Efter en timeout under hösten ställer Foppa in sitt comebackförsök i Tre Kronor i Karjala cup. I mars kommer han dock tillbaka och spelar under våren nio matcher för Colorado Avalanche.

FEBRUARI 2009

Spelar ingenting under hösten 2008 – allt för att försöka få ordning på foten. På våren 2009 är det dags för en ny comeback under de mest modesta former: KB65 står för motståndet i en DM-final när Foppa drar på sig Modotröjan igen. Senare samma månad gör han mål mot Skellefteå i sin elitserie­comeback innan han veckan senare avbryter satsningen borta mot HV71.

SEPTEMBER 2009

Foppas senaste elitseriesatsning blev mer långvarig. Men säsongen med Modo präglas också den av olika skador och säsongen slutar i besvikelse när Södertälje spelar bort ångermanlänningarna från slutspel i den näst sista seriematchen. En svag insats av Foppa i hans fjärde OS-turnering spär på 37-åringens frustration.

AUGUSTI 2010

Foppa går på is igen efter en sommar med en ny fotoperation. I första matchen med sitt välgörenhetslag Icebreakers gör han mål på sin första puckkontakt mot Ångermanland.

Mot Karlskrona i går gör han om bedriften – efter 18 sekunder.

Sammanställning: Oskar Magnusson