Nu vill jag se Kratochvilovas rekord bli slaget

Wennerholm: Och hon som kan slå det tävlade också i Berlin i går

SPORTBLADET

Daniel Rudisha har alla möjligheter att bli först i världen under drömgränsen 1.41,00 på 800 meter.

Men jag väntar fortfarande på att Jarmila Kratochvilovas damvärldsrekord på samma sträcka (1.53,28) ska slås.

Världens äldsta världsrekord som fyllde 27 år i somras.

Sex år äldre än den färske världsrekord­innehavaren från Kenya.

Foto: ap
Jarmila Kratochvilova sprang på 1.53,28.

Daniel Rudisha slog det äldsta världsrekordet på herrarnas slätlöpning igår, då Wilson Kipketers 1.41,11 stått sig sedan 1997.

Men vänder vi blad i världsrekordstatistiken till damerna, så är alla världsrekord i slätlöpning äldre än Kipketers tid – utom det i den relativt nya grenen 5 000 meter.

Och värst är Jarmila Kratochvilovas 1.53,28.

Naturligvis satt under en tid då dopningen var utbredd och många av damerna i världstoppen hade en muskelmassa som skrek anabola steroider.

Därför är de rekorden nästan omöjliga att slå.

Men en som faktiskt kan hota Kratochvilovas rekord tävlade också i Berlin i går, även om hon kom helt i skuggan av Daniel Rudisha.

Sydafrikanskan Caster Semenya sprang på sin bästa tid sedan comebacken tidigare i sommar, då hon vann damernas 800 meter på 1.59,90.

Det var bara hennes tredje lopp sedan den elva månader långa avstängningen hon drabbades av då Internationella Friidrottsförbundet (IAAF) skulle utreda hennes könstillhörighet.

En lång och explosiv löpare

Nu var hon tillbaka på samma banor där hela den olustiga historien började vid VM i fjol.

Det var då Semenya lekte hem VM-guldet på 800 meter med tiden 1.55,45. När jag såg henne i det loppet var jag övertygad om att Kratochvilovas tid skulle krossas inom några år och ska någon klara det är det Semenya, som fortfarande bara är nitton år.

Men tillbaka till Rudisha. Han skiljer sig från de flesta av de kenyanska långlöparna då han är massaj, ett nomadfolk från gränstrakterna mellan Kenya och Tanzania.

Det syns på yttermåtten.

Rudisha är hela 188 centimeter lång och väger 71 kilo och är en explosiv löpare som startade karriären på 400 meter, där hans pappa Daniel har ett OS-silver i stafett 4x400 meter från OS i Mexiko 1968.

Den kenyanska 21-åringen hade beordrat världsrekordtempo i Berlin och det var precis vad han fick. Haren Sammy Tagui passerade 400 meter på 48,68 sekunder, en tid som räckt till en fjärdeplats på herrarnas 400 meter vid SM i Falun i helgen.

Det säger något om farthållningen.

Bara rekord vid galor

Nu tror jag han kan sänka sitt världsrekord med ytterligare någon tiondel och bli först i världen under drömgränsen 1.41,00.

Världsrekord behövs i en sport som tappat i intresse och lyskraft, men på sträckor från 800 meter och uppåt är det nästan nödvändigt med draghjälp i form av harar.

Därför kommer de världsrekorden bara vid galatävlingar och alla världsrekord 800 till 10 000 meter har kommit just vid galor.

Precis som i går.