Han är ett bevis på vad som kan åstadkommas

Mats Wennerholm rankar elitseriens hetaste tränare

SPORTBLADET

Glöm skyttekungar, stjärnbackar och levande väggar till målvakter.

Ingen påverkar ett lag mer än tränaren. Han är med och väljer nyförvärv inför säsongen, han formerar laget, han står för spelidén och tar alla viktiga beslut.

Titta bara på Luleå.

Jonas Rönnqvist är naturligtvis elitseriens hetaste tränare, även om Luleå dalat ner till en fjärdeplats. Men avståndet ner till slutspelsstrecket är så stort, att det ska vara omöjligt att missa slutspel hur illa det än går.

Han är ett bevis för vad det går att åstadkomma som tränare, även om vi inte ska glömma assisterande coacherna Tomas

”Bulan” Berglund och Roger Åkerström som kompletterar perfekt i båset.

Alla accepterar sina roller

Luleå är det elitserielag som striktast följer sin spelidé och där alla spelare accepterar sina roller.

Ett skitlag på papperet inför den här säsongen, men där flera spelare växt till stjärnor. Jag tänker närmast på Pär Arlbrandt och Niklas Olausson som gått från allsvenska Västerås till landslaget på en och en halv säsong i Luleå.

Skellefteås Anders Forsberg är tvåa på min lista, av det enkla skälet att han inte vikt sig en enda gång från sin nya och offensivare hockey. Helt utan elitserieerfarenhet har han gjort Skellefteå till ett etablerat topplag i samma division som jättarna HV 71 och Färjestad.

Det är lätt att säga att han lyckats bara på grund av succéförvärv som Joakim Lindström och Mikko Lehtonen.

Men vänd på det i stället och ställ frågan: Varför har de gjort succé?

Det finns nyförvärv av samma kaliber, som inte alls lyckats.

Nej, Forsberg fick ihop laget direkt från nedsläpp och formerade en förstakedja – med Fredrik Warg som center mellan Lindström och Lehtonen – som varit elitseriens mest produktiva så här långt.

Kul med rookiesuccé i NHL

Det är kul med friskt blod i båsen i en elitserie där det varit rundgång på tränare i flera år. Lika kul är att två av NHL:s tränarrookies också gjort succé.

Tampa Bay ligger tvåa i Eastern Conference med nye coachen Guy Boucher i båset. Ett lite mirakel på sitt sätt, då laget fortfarande inte har någon riktigt bra målvakt och släpper in massor av mål. Men jag är nöjd, då jag tippade Tampa som Stanley Cup-mästare inför den här säsongen. Med en ny målvakt kan det bli det.

Coach 2 i NHL är Craig Ramsay i Atlanta som överraskat sin första säsong som head coach.

Det ska bli intressant att se hur det påverkar tränarvalen inför nästa säsong.

Både här hemma och i NHL.

ARTIKELN HANDLAR OM