De sviker sina lag

Stjärnorna med hög lön ska också ge avkastning på isen

Juha Pitkämäki, Martin Sevc, Fredrik Bremberg, Magnus Kahnberg, Marcus Nilson, Tomi Kallio och Mathias Månsson är sju av de spelare som Wennerholm lyfter fram som stora svikare för sina respektive lag.
SPORTBLADET

Hur mycket kan man begära av en hockeyspelare?

Svar: Motsvarande det som finns i lönekuvertet.

Därför kräver jag mer av många än de visat hittills.

Som Tomi Kallio i Frölunda, Marcus Nilson i Djurgården eller Mathias Månsson i Södertälje.

Ingen åker frivilligt ut på isen och underpresterar på ren vilja. Men det finns så många som har så mycket mer att ge.

Och som har betalt för det.

Här talar vi om månadslöner på mellan 200 000 och 400 000 kronor och en avkastning som är lika med noll. Spelare som slarvar lite för ofta, som är lite för bekväma och som kanske varit i klubben för länge.

Jag hade önskat att Sverige hade samma system som man har i NHL, där man kan skicka spelare som kört fast till farmarlagen eller göra bytesaffärer med andra klubbar.

Det ger väl ingen anställningstrygghet som vi är vana vid i Sverige, men det skapar ett yttre hot som får spelarna att skärpa sinnet och ge hundra procent i varje match.

Nu klickar det för ”Linkan”

Fredrik Bremberg är ett exempel på en spelare som kan se både loj och ointresserad ut och det gjorde han också under hela hösten. Visst hade han skadeproblem och hela sanningen kanske inte har kommit fram, men nu visar han sitt riktiga ansikte igen.

Spelgeniet, målgöraren, framspelaren.

Att han kommer med på min lista här intill beror enbart på den skrala hösten.

Nu är han uppe åtta poäng på de fyra senaste matcherna – fem mål och tre assist. Och allt behöver inte vara ”Linkans” fel. Nu har han fått spela med Kamil Piros och Kris Beech i HV:s andrakedja och där har det plötsligt klickat till hundra procent.

Samtidigt ställs tränaren Janne Karlsson inför ett nytt problem, då Teemu Laine är tillbaka efter skada.

Finländaren som är HV:s målkung så här långt, en av elitseriens absolut bästa forwards och mannen som avgjorde SM-finalen i våras.

Ska ”Linkan” vara kvar i andrakedjan, finns bara plats för Laine i en tredje- eller fjärdekedja.

Nåja. Det är HV:s eget lyxproblem.

Kallio skulle må bra av ett byte

Tomi Kallio har jag alltid gillat och han och Niklas Andersson är fortfarande Frölundas bästa poängplockare.

Men bakåt läcker det. I spel fem mot fem och fyra mot fyra står båda på –12 i plus/minus. Där har de gått back ordentligt och det är aldrig godkänt.

Kallio kan så mycket mer.

Jag tror han är en spelare som skulle må bra av ett miljöombyte och en nytändning.

Marcus Nilson i Djurgården är ett annat exempel. Det enda han bevisat så här långt är varför han inte lyckades ta en plats i NHL i höstas.

Marcus Nilson var grym i fjol, en av de spelare som lyfte Djurgården till toppen igen och spelade laget till en SM-final. Hittills i år har han bara varit en skugga av den spelaren.

Intressanta resultat i går, där Modo studsade tillbaka och vann borta mot Luleå med 3–2. Luleå har Linköping sniffande i baken nu, bara tre poäng från norrbottningarnas fjärdeplats.

Ingen ny final för Djurgården

När man väl börjar förlora går det fort utför med trepoängssystemet och Luleås problem har varit spelet på hemmaplan den sista tiden.

Bara en seger vid full tid på de sex senaste hemma, efter en succéhöst då de vägrade att förlora i Coop Arena.

Timrå lyckades slå Djurgården i den match jag själv såg. Det var ingen större hockeyunderhållning, massor av slarv och felpassningar.

Båda lagen är ursäktade av extremt många skador, men jag tror redan det går att räkna bort Djurgården från en ny SM-final.

De spetskvaliteter som tog laget dit i fjol, finns inte i vinter.

Tyvärr.

FAKTA

MATS WENNERHOLM LISTAR: DE ÄR STÖRSTA SVIKARNA I VARJE LAG

AIK

INGEN

Kommentar: Det går inte att hitta någon i AIK att vara besviken på. Hela laget har överpresterat. Daniel Rudslätt? Ja, bara tre mål, men har man +8 i ett lag som AIK är man ingen besvikelse.

BRYNÄS

Magnus Kahnberg, f 23 3 5 8 +3

Kommentar: Det blev seger för Brynäs mot Frölunda i går, men inga poäng för gamle skyttekungen Kahnberg. Är man en utpräglad sniper är det inte godkänt med bara tre mål på 23 matcher.

DJURGÅRDEN

Marcus Nilson, f 20 4 9 13 –9

Kommentar: I fjol vann han Dif:s interna poängliga överlägset och hade +25 i plus/minus. Jag begär mycket mer av Marcus Nilson än det han visat hittills Han ska vara en stjärna i elitserien.

FRÖLUNDA

Tomi Kallio, f 37 8 15 23 –12

Kommentar: Är en klassisk skyttekung och siffrorna framåt är fortfarande hyggliga. Men hans plus/minusstatistik är en av de sämsta i hela elitserien. Samma sak gäller radarkompisen Niklas Andersson.

Färjestad

Martin Sevc, b 34 2 11 13 –6

Kommentar: Alldeles för dåligt facit för att spela i ett topplag. Spelar mycket power play, men är alldeles för tafatt i egen zon emellanåt. Kan mycket bättre.

HV 71

Fredrik Bremberg, b 29 6 8 14 +3

Kommentar: Det här kan ju låta tufft när ”Linkan” precis förvandlats till den poängkung alla trodde han skulle vara. Men han måste fortsätta i den stilen säsongen ut om han ska kompensera den skrala hösten.

LINKÖPING

Mikael Håkansson, f 31 6 5 11 –4

Kommentar: Den ende ordinarie spelaren i hela Linköping som har minus i plus/minusstatistiken. Målen han gör kommer i power play, där han gjort fem av de sex målen. Måste höja sig i spel fem mot fem.

LULEÅ

Anders Burström, f 34 2 2 4 –9

Kommentar: Burström är ingen målspruta. Men som lagkapten ser det inte bra ut med lagets sämsta plus/minus. Speciellt inte i ett Luleå som fortfarande är ett topplag.

MODO

Tuomas Tarkki, mv 28 2,73 89,54%

Kommentar: Ligger näst sist i målvaktsstatistiken och är ett av de största skälen till att Modo ligger under slutspelsstrecket. Alldeles för ojämn. Världsklass ena dagen för att stå och dagdrömma nästa.

TIMRÅ

Juha Pitkämäki, mv 25 2,99 89,66%

Kommentar: Det finns många som underpresterat i Timrå och tränaren Perra Johnsson har inte fått någon riktig ordning på spelet. Men Pitkämäki har varit största skälet till osäkerheten i försvarsspelet.

SKELLEFTEÅ

INGEN

Kommentar: Det går inte att hitta någon spelare att vara besviken på, eller som underpresterat. Skellefteå har gått som tåget och alla har motsvarat förväntningarna.

SÖDERTÄLJE

Mathias Månsson, f 17 5 2 7 –11

Kommentar: Rivstartade med ett hat trick direkt i första matchen i SSK. Men sen då? Två mål och två assist på 17 matcher och katastrofalt plus/minus-statistik.

ARTIKELN HANDLAR OM