Kvalserien igen, SSK

Wennerholm: Tyvärr – gapet mellan toppen och botten är för stort

SPORTBLADET

Brynäs slog tillbaka i en elitserietabell som delats i två.

En toppdivision med sex lag, där HV 71 fortsätter att segla ifrån efter 3–2 mot Timrå.

Och så de sex andra.

Lagen där klubbledningarna inte kommer att sova särskilt gott om nätterna de närmaste månaderna där varje förlust blir en ny mardröm.

Men till slut blir det som de flesta trodde från början.

HV tar guldet och Södertälje och AIK får kvala.

Ibland önskar jag att man kunde göra som inom travet och ge de mest meriterade och framgångsrika lagen ett tillägg från start.

Säg att HV 71 fick starta på -12 poäng, Färjestad på -10 och så vidare. Det kommer naturligtvis aldrig att hända och ska inte göra det heller.

Och jag undrar om det skulle göra någon skillnad i slutändan. Det skulle bli lite mer spännande under resans gång, men till slut kommer ändå HV 71 eller Färjestad att stå där och lyfta SM-bucklan.

Elitserien är två ligor

Precis som de gjort sex av de nio senaste säsongerna.

Jag skulle önska att det gick att införa något av den utjämningspolitik som finns i NHL, men det kommer heller aldrig att hända. Därför får vi leva med att tabellen ser ut som den gör.

Slutspelet har varit ännu mer förutsägbart de senaste åren. På de elva slutspel som avgjorts sedan tolvslaget år 2000, så har det lag som vunnit grundserien nästan alltid också vunnit SM-guldet.

Nio gånger av elva.

Det är helt makalöst egentligen, men samtidigt ett bevis för att tabellen aldrig ljuger.

De enda två undandtagen från regeln är Modo, som blev trea i grundserien när de vann sitt SM-guld 2007 och Färjestad året innan. De kom fyra i serien 2006.

Elitserien är inte en liga längre. Den är två.

De däruppe och de sex därnere.

Mönstret fortsätter också med ett lag som överraskar varje år och den här gången är det Luleå.

I fjol var det Djurgården. Även om Luleå haft hopplöst svårt att ta trepoängare hemma den senaste tiden, så har de vunnit två raka matcher i sudden nu – både mot Djurgården och Färjestad.

Luleå har förtjänat att vara i den division som slåss om topplaceringarna och även om de haft sina svackor, så reser de sig alltid.

Det visar att det fortfarande går att utmana de rikas gäng i svensk hockey bara genom hårt jobb och klara linjer.

Tyvärr brukar det bara vara i en säsong innan förtrollningen bryts.

Tabelläget gör att mycket fokus hamnar på bottenstriden där spänningen finns.

Och det kommer bara att bli värre.

AIK ser helt avsågade ut just nu, men tabellen haltar värre än Josh MacNevin.

AIK har tre matcher mindre spelade än konkurrenterna i bottenstriden och avståndet är inte längre än att tre segrar skulle ta dem ända upp till en slutspelsplats.

Vad jag tror? Att Modo och Frölunda tar de två slutspelsplatser som finns kvar att slåss om.

Brynäs storseger mot Skellefteå (6–0) talar ju annars för Dackell & Co och där finns också en dold potential i alla talangfulla juniorer, som kan utvecklas en bra bit till även på den korta tid som är kvar av säsongen. Johan Larsson fick göra sitt första elitseriemål i går och var en av dem som imponerade mest på mig under JVM i Buffalo.

Men orkar de? Och har Brynäs en målvakt som håller i längden? Nu fick Niklas Svedberg hoppa in och hålla nollan med NHL-meriterade tysken Thomas Greiss på bänken.

Allsvenska lagen har tappat

Jag tror både Modo och Frölunda är lite för starka för att missa slutspel. Och Modo visade vad som krävdes för att bli en slutspelskandidat, då min gissning är att det kostade klubben runt tio miljoner att få hit de fyra nya som lyft laget. Men jag tror det är väl investerade pengar.

Timrå är alldeles för ojämna för att ta sig till slutspel. De har ett bra lag på papperet och flera skadade spelare som snart är tillbaka. Men det känns ändå för svajigt. Det känns som det inte är någon riktig ordning på Timrå, varken på eller vid sidan av isen.

Det lämnar Södertälje och AIK på kvalserieplatserna. Precis som det ser ut i dag.

Jag tror det slutar så också, men det känns samtidigt som allsvenskan tappat lite mot elitserien och att båda utan problem ska klara sig kvar via kvalet.

Leksand och Malmö är inte längre vad de en gång var och varken Växjö eller Örebro känns som några elitserieutmanare.

Men spännande blir det. Ändå.

ARTIKELN HANDLAR OM