Wennerholm: Här är spelarna i elitserien som vågar ta fighten

SPORTBLADET

TIMRÅ. Det brukar heta att snälla pojkar aldrig får kyssa några SM-bucklor.

I så fall blir Modo livsfarliga i ett SM-slutspel.

Elitseriens hetaste lag krossade Timrå med 5–2 och kanadensaren Byron Ritchie avslutade med att ta en rejäl fight med Timrås Per Hallin.

Och Modo har plötsligt allt.

En perfekt mix av matchvinnare – och hårdingar.

Jag tror inte att många spelare i elitserien är beredda att utmana dagens Modo. Per Hallin försökte dra igång ett segt Timrå genom att köra på målvakten Tuomas Tarkki. Svaret kom direkt då Byron Ritchie kom flygande och kastade sig över svensken.

Men Modo har fler tuffingar som platsar på min tiolista över elitseriespelare man helst inte ska ta en fight med. Det är också en anledning till att Modo toppar elitseriens utvisningsliga och har åkt på överlägset flest matchstraff den här säsongen – nio stycken.

Det sägs att brott inte lönar sig och inget lag vinner heller på att ha spelare i utvisningsbåset. Men det är inte alltid sant.

Det finns också en fear factor inbyggd i Modos laguppställning och den är särskilt viktig i ett slutspel, då spelet tätnar och domarna alltid brukar höja nivån ett snäpp.

Nu kanske många tror att jag ska utnämna ångermanlänningarna till en guldkandidat, vilket var ett misstag jag gjorde i fjol då Foppa och Markus Näslund gjorde comeback. Men låt oss slå fast att dagens Modo är ett helt nytt lag jämfört med det skakiga bygge som startade säsongen.

Överlägset bäst i elitserien

De har spelat som ett topplag sedan de fyra nyförvärven anlände. Ett av dem – slovaken Ladislav Nagy – sänkte Timrå med ett äkta hattrick just innan Byron Ritchie sänkte Per Hallin.

Nagy måste vara årets fynd i elitserien. Som han spelade i går är han elitseriens överlägset bästa spelare. Fullkomligt outstanding. Inte bara målskytt, utan en hårt jobbande och lite småful forward som vann nästan varenda sargduell mellan målen.

Att Hannu Pikkarainen (sjuk i går) var bra visste vi, men att Anders Eriksson skulle vara ett fynd var nog en överraskning för de flesta. På bara tio matcher har han gjort sex poäng (2+4) och har +5 i plus/minus. Strålande siffror för en back.

Men tränaren Challe Berglund tar inte ut något i förskott. Han menar att varje match kommer att vara avgörande under slutspurten i elitserien. Och visst har han rätt.

Lagen under press är heta just nu. Södertälje skrällde med en ny bortaseger mot Färjestad (3–1) och Brynäs kämpade ner Djurgården på Hovet med 2–1.

Färjestad riskerar bli ett strecklag

Det är knallhårt kring slutspelsstrecket och fortsätter Färjestad att spela lika tafatt som de gör just nu, så riskerar även de att hamna i streckstriden. Liksom Djurgården.

Längre är inte avståndet upp till platserna 5 och 6.

•••

Modo har två riktigt bra power play-uppställningar också. Jag gillar speciellt den med Anton Hedman i en Thomas Holmström-roll framför målet, med Byron Ritchie och Lubos Bartecko bredvid sig och med hårdskjutande Ladislav Nagy på blå, kompletterad av Anders Eriksson. Det är lite Detroit Red Wings över den.

•••

Färjestad är en gåta och har inte vunnit på sex raka matcher nu. Gamla radarparet Håkan Loob och Thomas Rundqvist har en del att fundera över.

Ta bort de obligatoriska matchstraffet

Eller har utvecklingen sprungit ifrån Färjestad?

Spelar de en för gammaldags hockey?

Det är frågor man måste ställa sig i?dag.

•••

Ska slagsmål vara tillåtna i elitserien?

Absolut inte.

De ska ge fem minuter, precis som de gör i?dag. Men ta bort det obligatoriska matchstraffet varje gång någon slåss.

Och det är skillnad på slagsmål och slagsmål. Jag vill inte se de uppgjorda slagsmål som förekommer i NHL mellan lagens så kallade enforcers.

Det är bara löjligt.

ARTIKELN HANDLAR OM