Wennerholm: Foppas plan - comeback 3 feb

SPORTBLADET

Så står han där på tröskeln till NHL.

Igen.

Och den 3 februari gör han comeback i Colorado Avalanche i hemmamatchen mot Minnesota Wild.

Det är den hemliga planen.

Foto: AP
Foppa.

Foppas hastiga resa till Denver och Colorado Avalanche låter just nu som bara ytterligare ett test på vägen tillbaka till en eventuell comeback. Men läget är betydligt ljusare än så.

Jag tror att Foppa gör NHL-debut inom några veckor och planen är att använda den här säsongen som ett test på att allt håller under en längre tid och i matcher i NHL-tempo. Det handlar inte om att tjäna pengar just nu, utan bara om att få möjligheten att spela. Och håller foten och kroppen blir det det en fortsättning även nästa säsong.

Foppa är värd att komma tillbaka

Det är det slut Peter Forsberg vill ha på en av svensk hockeyhistorias största karriärer. Går den planen in kan jag inte se någon annan kandidat till Bragdguldet.

Jag har ju följt Foppas karriär från början och hans storhetstid som hockeyspelare är ingenting mot det han åstadkommit de senaste åren.

I tysthet och långt från strålkastarljuset. Fram till 2003 gick allt på räls.

Sedan dess har det varit en enda lång uppförsbacke.

Massor av komplicerade operationer, nästan varje sommar i gips och på kryckor, tusentals timmar på testcykel och sedan hela långa vägen tillbaka för att komma i fysisk form och få foten att funka.

Gång på gång på gång.

Det är själva bragden.

Därför hoppas jag verkligen att det håller den här gången.

Han är värd det.

Hockeyvärlden är värd det.

Snart blir det åka av

Tänk att få se Foppa i storform igen där han kan spela ut hela sitt register och slippa vara rädd för att högerfoten ska börja wobbla skridskon.

Han är visserligen 37 år, men han är den typen av hockeyspelare som inte behöver någon längre startsträcka och där största tillgången sitter i ett fantastiskt spelhuvud och ett par känsliga handleder.

Han har varit som en Formel 1-bil med punktering. Men med ett friskt däck, så är det bara att gasa igen. Jag tror att Foppa precis har rullat ut ur depån. Snart blir det åka av.

Det är också ganska gulligt hur hemkär Foppa är.

Här i Sverige kan han inte tänka sig att spela för någon annan klubb än Modo.

Och i NHL är det bara Colorado Avalanche som gäller, även om han nog skulle kunna tänka att spela även i Philadelphia Flyers.

Det är de enda tre klubbar han han själv valt att spela i under hela sin karriär och det hade bara varit två om inte NHL:s lönetak kommit efter säsongen 2004-05.

Nu blev det visserligen ett kort besök i Nashville, men till det var han mer eller mindre tvingad då Philadelphia ville trada bort honom.

Men det har hela tiden varit Colorado som kommit i första hand i NHL.

Den klubb där han känner sig som mest hemma.

Han har till och med kvar sin stora bostadsrätt i Denver, så det är bara att flytta in.

Jag tror det kommer bli hans fasta punkt ett bra tag framöver.

ARTIKELN HANDLAR OM