Skicka hela bunten till psykologen

Wennerholm: Något är sjukt i Frölunda – dags att tänka om

Foto: BILDBYRÅN
Frölunda har nio raka matcher utan seger mot Timrå, och efter gårdagens förlust är storlaget sist i elitserien. ”Det verkar inte finnas någon riktig ledare varken i föreningen eller på isen”, skriver Sportbladets krönikör Mats Wennerholm.
SPORTBLADET

DENVER. Förra lördagen satt jag på läktaren i Scandinavium och försökte lista ut vad det var för fel på Frölunda.

Håglöst, trött, slappt och likgiltigt.

Sedan dess har det blivit två förluster till och nu verkar det bara finnas ett rekord att slå den här säsongen.

Att bli den dyraste spelartrupp som någonsin spelat i Kvalserien.

Det finns bara en positiv sak att dra fram om Frölunda just nu.

Efter förlusten mot Timrå kan de inte sjunka lägre. De är sist i hela elitserien och kommer att vara så i en hel vecka. Göteborgarna får vända på GP under uppehållet.

Det verkar inte spela någon roll hur många spelare som Frölunda sparkar, hur många nya de tar in eller hur många som kommer tillbaka efter långtidsskador.

Eller hur många tränare de kickar, eller hur många nya som kommer.

Till och med sportcheferna misslyckas i Frölunda, där både Christer Källgren och Kent Norberg fått gå de senaste åren.

Det verkar vara någon form av mental härdsmälta så fort man får en indian på bröstet. Alla underpresterar – från klubbdirektör och nedåt.

Och apropå klubbdirektörer.

Mats Ahdrian gick nyligen ut och ville ha en stängd elitserie. Huvudskälet var att elitserieklubbarna inte vågade satsa på yngre spelare, då risken fanns att åka ur.

Jo, pyttsan.

Funkar i Jönköping, inte i Göteborg

Titta på Brynäs, titta på Djurgården, titta på Skellefteå. Det har storsatsat på sina juniorer och alla tre ligger en bra bit före Frölunda i tabellen.

Och Ahdrian hade knappt pratat färdigt förrän Frölundajunioren Calle Klingberg satt på ett plan till Sundsvall och Timrå.

Nej, något är sjukt i Frölunda som tillsammans med HV 71 har elitseriens dyraste spelartrupp. Men det som fungerar i HV, fungerar inte i Frölunda.

Det är heller inget nytt fenomen.

Frölunda har gått trögt i flera år nu, trots mångmiljonsatsning efter mångmiljonsatsning.

Det verkar inte finnas någon riktig ledare varken i föreningen eller på isen. Jag tror hela föreningen måste tänka om, välja väg och göra något som man verkligen tror på.

Ha en klar linje.

Senaste åren har Frölunda bara stapplat stora namn på varandra, utan någon egentlig tanke eller hur ett lag ska byggas.

På något sätt känns det som jaget är större än laget hos göteborgarna.

Då vinner man inte många matcher.

Nu är Frölunda bara tre poäng från en slutspelsplats, så det finns ju stora chanser att kravla sig över slutspelsstrecket.

Men det räddar knappast den här säsongen. Efter 46 omgångar är Frölunda utan tvekan elitseriens sämsta lag.

Bara det är ett jättefiasko.

FAKTA

WENNERHOLM TIPSAR/ Det ska ditt lag tänka på inför slutspurten

AIK

Specialtrimma Richard Zednik. En chansvärvning som ligger efter rejält med träningen. Tre poäng på åtta matcher är inte godkänt för en spelare med hans lönekuvert.

Stort plus för AIK är att Josh MacNevin är på väg tillbaka.?

Brynäs

Träna straffar. För Brynäs kommer det här uppehållet knappast vid rätt tidpunkt. Laget har haft en hysterisk form senaste tiden. Men de kan träna straffar. Laget har bara vunnit en av sju straffläggningar i vinter.?

Djurgården

Få kontinuitet i spelet. Det har varit för mycket bergochdal-bana. Seger ena omgången, förlust den andra. Hotet från lagen underifrån lever fortfarande. Dessutom bör de satsa på Mark Owuya som uttalad förstemålvakt.?

Frölunda

Skicka hela laget till psykologen. Hur kan så många etablerade namn prestera så lite? Det går knappast att lösa på ett kort uppehåll, men Frölundas organsation måste gå igenom en total makeover. Börja i ledningen.

Färjestad

Boka spelarbussen även till hemmamatcherna. Har man så mycket bättre facit på bortaplan än hemma, så är något fel. Det räcker att ta en sväng till Filipstad och tillbaka för att få in rätta buss- och bortakänslan.?

HV 71

Gnugga box play. HV toppar tabellen trots att man har elitseriens sämsta box play. Det har HV i och för sig råd med, men skärper de till spelet 4-5 vore de ännu mer överlägsna. Nytt insläppt mål i går.?

Linköping

Klura ut hur de ska höja undehållningsvärdet på matcherna. Om man nu ska vara elak. Men Linköping är inte världens roligaste lag att titta på. Mer show, mer sväng. Resurserna finns.?

Luleå

Titta på video från höstens matcher. Då var Luleå elitseriens succélag. Men 2011 har man varit ett bottenlag och sämst i elitserien med bara en enda seger på ordinarie tid. Och bara elva poäng på 14 matcher sedan nyår.?

Modo

Lära sig att hålla sig på isen. Challe måste få spelarna att sluta ta onödiga utvisningar. Modo är det mest utvisade laget i elitserien. De riskerar inte bara mål i baken. Det tar också alltid på krafterna att spela 4-5.?

Skellefteå

Minimera misstagen. Det finns egentligen inte mycket att klanka på hos Skellefteå som spelar en underhållande, sevärd hockey. Men man kunde göra mindre misstag i egen zon. Ibland går det lite för mycket på chans.?

Södertälje

Åkte på ett par rejäla smällar just före uppehållet efter att ha varit elitseriens formstarkaste lag en tid. Nu kan de träna både box- och power play. Bland elitseriens sämsta i båda kategorierna.?

Timrå

Hitta förklaringen till att man kan spela som i går mot Frölunda - och falla ihop som ett korthus nästa match. Men i första hand bör Timrå slipa på sitt power play. Sämst i elit-serien och det håller inte om laget ska uppåt i tabellen.

ARTIKELN HANDLAR OM