Hockeyns makthavare är på kollisionskurs

Wennerholm: Det här är något helt nytt – och jag gillar det

SPORTBLADET

Hockeyligan startar sin egen disciplinnämnd och piskar upp konflikten med Svenska Ishockeyförbundet.

Sveriges två största makthavare inom hockeyn är på ren kollisionskurs just nu. Men jag tycker det är bra att Hockeyligan tar tag i den här luckan i bestraffningssystemet.

Det behövs och är ett stort steg närmare NHL.

Foto: ap
NHL:s ”enmansjury”, vicepresidenten Colin Campbell.

När Lance Ward spydde galla över domaren Thomas Andersson för ett par veckor kunde förbundet inte straffa honom, då de bara får ta upp saker som händer på isen.

Här kan nu Hockeyligan gå in och ta ett internt beslut och utdöma böter.

Den möjligheten har alltid funnits i NHL.

Där har ligan sin egen enmansjury i vicepresidenten Colin Campbell, som utdömer straff i alla ärenden. Både på och utanför isen. Nu är ju NHL en egen liga och inte underställda något förbund, så de tar hand om alla disciplinärenden själva.

Men hade Sean Avery spelat i elitserien, hade han inte kunnat bli avstängd när han uttalade sig om backen Dion Phaneufs flickvän Elisha Cuthbert för två säsonger sedan.

I NHL blev han avstängd i sex matcher och tvingades gå en behandling för att kontrollera sitt humör. NHL ansåg att han vanärat både ligan och sporten hockey. Nu kan Svenska Hockeyligan göra samma sak i framtiden.

Bråk efter bengalen

Men det kommer att bli känsliga saker att ta tag i och Colin Campbell, som har smeknamnet ”Sheriffen” är inte helt okontroversiell. Frölunda ska ju vara en av de klubbar som inte velat vara med i det nya disciplinära rådet och menar att det är risk för jäv, när klubbarna ska döma sig själva.

Campbell sitter i en ännu värre jävsituation, då han är gammal kompis med fler av NHL:s general managers och har en son – Gregory – som spelar i Boston Bruins. Men det verkar funka ändå.

Det som startade Hockeyligans snabbeslut att skapa ett eget disciplinärt råd var derbyt mellan AIK och Djurgården, där det var bråk på läktaren och en bengalisk eld slängdes in på isen just innan nedsläpp.

Svenska Ishockeyförbundets disciplinnämnd menade att de inte kunde dela ut något straff för de händelserna, då de ansåg att de fått för dåligt underlag från Hockeyligan, som själva låg bakom anmälan.

Sedan var bråket i full gång.

En spark i skrevet

Hockeyligan skickade ut ett pressmeddelande där man skrev:

”Svenska Ishockeyförbundet måste ta sitt ansvar utifrån de regelverk man har att förhålla sig till, men vi kan tyvärr konstatera klara brister i handläggningen av bestraffningsärenden. Att inte kunna bereda ett ärende, med hållbar bevisbörda, från en så uppmärksammad och väldokumenterad match som senaste derbyt i Stockholm är anmärkningsvärt och djupt olyckligt.

Ärendet i disciplinnämnden är en fråga mellan Svenska Ishockeyförbundet och respektive klubb och här måste Svenska Ishockeyförbundet självkritiskt granska sitt eget arbetssätt och gärna tydliggöra för berörda parter att SHL inte är en administrativ part med uppdrag att utföra Svenska Ishockeyförbundets arbete. Vidare bör man per omgående se över vad dokumentation och bevisbörda innebär i ett rättssäkert samhälle. Vi ser gärna ett förbund som är en aktiv och långsiktig partner till SHL och klubbarna och uppmanar därför Svenska Ishockeyförbundet att styra upp sitt arbete kring denna typ av frågor på ett bättre sätt.”

Trots det formella språket, var det en spark rakt i skrevet på förbundet och dess disciplinnämnd.

Svenska Ishockeyförbundets ordförande Christer Englund svarade med att skicka ut ett eget pressmeddelande och lägga tillbaka all skuld på Hockeyligan.

Nu svarade de med att ta saken i egna händer – via sitt nya disciplinära råd. Man kan tycka vad man vill om det, men det är onekligen något helt nytt i svensk hockey. Och jag kan inte säga annat än att jag gillar det.

ARTIKELN HANDLAR OM