NHL-utvandringen går inte att stoppa

Wennerholm: Lika många försvinner nästa år

SPORTBLADET

Massor av spelare utvandrade till NHL den här säsongen. Nästan alla blev nedskickade i farmarligan.

Man kan ju tro att det skulle fungera avskräckande för de som står på tur.

Men utvandringen kommer att bli lika stor nästa år.

Jag har listat tio svenska talanger som redan står med ena skridskon i NHL. Spelare som David Rundblad, Marcus Krüger och Anton Rödin spelar redan med NHL-kontrakt och är bara utlånade till sina svenska klubbar.

Och det är inte alla svenskar som hamnar i farmarlagen. Av de sju svenskar som gick i förstarundan i draften 2009, spelar redan fem i NHL. Jag tror inte den svenska utvandringen till NHL går att stoppa och paradoxen är att den bara blir värre ju bättre juniorer Sverige får fram.

Bäst juniorverksamhet drabbas

Tyvärr drabbar det lagen med bäst

juniorverksamhet. Brynäs och Skellefteå kommer att få några tuffa säsonger, då de måste ersätta alla spelare de producerat för NHL.

De två dominerar den svenska talangbanken och otack är världens lön, även om de får 225 000 dollar per spelare.

Det är ungefär 1,5 miljoner kronor och det låter mycket. Men det täcker inte ens hälften av lönekostnaden om Skellefteå exempelvis ska ersätta en back som David Rundblad – elitseriens bäste back just nu i mina ögon.

Så över till Cirkus Zuccarello.

Norrmanen harvar ju runt i Rangers farmarlag Hartford numera och NHL- drömmen har kraschlandat på en av ligans bakgårdar. Vore jag Zuccarello skulle jag ångra mig något hemskt över valet av NHL-klubb.

Detroit Red Wings var beredda att ta emot norrmannen med öppna armar och lagets svenska scout Håkan Andersson gjorde allt för att övertala Zuccarello att välja Detroit, där han skulle gå in bland 13–14 forwards.

Inget löfte han har hållit

Vad jag förstått var det ett privat samtal från Rangers coach John Tortorello som fick det hela att svänga över. Vad han lovade där vet jag inte, men lovade han någonting är det inget löfte han hållit.

Mats Zuccarello-Aasen fick knappt visa upp sig i träningsmatcherna förrän det blev enkel biljett Hartford.

Så kan det gå. Och det är alltid lätt att vara efterklok.

Elitseriens succéspelare Dick Axelsson är för övrigt välkommen tillbaka till

Detroit. De äger hans rättigheter fram till den 1 juli 2013, så han har inte så mycket annat att välja på om han vill spela i NHL. Det är inga hard feelings, men det kan bli farmarlaget igen om han inte platsar.

ARTIKELN HANDLAR OM