Det är dags att sätta ner foten

Wennerholm: Pikkarainen borde stängas av i fem matcher – minst

1 av 8 | Foto: ROBIN NORDLUND
SPORTBLADET

Så har det hänt igen.

En knuff i ryggen och säsongen är över för AIK:s succéback Josh MacNevin.

Och än en gång försöker många vifta bort ännu en ansvarslös smäll och ytterligare ett bevis på bristen av respekt spelarna emellan.

Det är dags att sätta ner foten.

Själv skulle jag ge Pikkarainen fem matchers avstängning – som den ”återfallsförbrytare” han är.

Man kan ju kalla Pikkarainens knuff i ryggen för vad man vill, men enligt regelboken är det en klar checking from behind. Båda spelarna jagar en puck ner mot kortsargen och Josh MacNevin har inte en chans att gardera sig mot tryckaren han får i ryggen. Han ser inte ens Timråspelaren. Det sker också bara några meter från kortsargen, där konsekvensen om man ramlar är som att köra in i en vägg.

Det var precis det som hände. MacNevin tvingas ta emot sig med foten som viker sig som ett L. Otäcka bilder, nästan smärtsamma att se och det behövdes inga röntgenbilder för att se att fotleden var av.

Nu valde domarna att visa ut Pikkarainen för charging, medan jag tycker det är en solklar checking from behind. Och när en spelare skadar sig efter en checking from behind ska han enligt regelboken ha grovt matchstraff, vara avstängd minst en match och sedan ska ytterligare straffpåföljd bestämmas av disciplinnämnden.

Ordagrant står det i regel 523b:

”En spelare som med checking from behind skadar sin motståndare ska ådömas:

– Match penalty”

Domarna gjorde alltså helt rätt, förutom att de valde fel brottsrubrik.

”Återfallsförbrytare”

Nu vet jag att Ilkka Pikkarainen mår dåligt i dag. Det är aldrig kul att skada en motståndare. Men samtidigt har han redan varit avstängd två matcher den här säsongen efter en våldsam tackling mot huvudet på Frölundas back Ville Mäntymaa. I NHL straffar man ”återfallsförbrytare” hårdare och för varje avstängning lägger man automatiskt på minst en match på straffet.

Det är dags att göra samma sak här. Fem matcher minst. Det är ändå ett ganska milt straff. Det innebär knappt två veckors avstängning, medan offret Josh MacNevin förmodligen spelat färdigt för säsongen. Det skulle också vara en klar signal till alla spelare i elitserien att inte utsätta varandra för helt onödiga påhopp.

Självklart ska det tacklas så det sjunger i sargerna. Det är själva kryddan i hockeyn och det som skiljer den från de flesta andra sporter.

Men det finns gränser.

AIK en vinnare med MacNevin

Rickard Wallin sitter med ett nyopererat nyckelben, efter en tackling i slutet av en match som redan var avgjord. Pikkarainen själv får vara glad att han klarade sig från allvarliga men, efter en våldsam tackling mot sargen av Färjestads Jonas Frögren. I båda de fallen fanns inget stöd för avstängning i regelboken.

Men det finns det faktiskt nu.

Vad betyder Josh MacNevins skada för AIK?

Massor, naturligtvis.

AIK hade vunnit en enda match då Josh MacNevin debuterade i omgång 7. Sedan dess har AIK spelat som ett topplag och är elitseriens i särklass formstarkaste lag.

Gozzi måste leta ersättare

De har tagit fem raka segrar, 15 poäng och har 19–6 i målskillnad på de matcherna. Tvåa under samma period är Skellefteå med 11 poäng och 19–13 i mål. Nu måste sportchefen Anders Gozzi jaga en ersättare. Han har tolv dagar på sig innan elitserien startar igen.

En tredjedel är avverkad av elitserien och det har varit en helt galen serie.

Helt omöjlig att tippa.

De fyra stora – HV 71, Färjestad, Frölunda och Linköping – dominans verkar bruten.

Ett bottentippat lag nästan helt utan stjärnor toppar elitserien och Luleå verkar alltid hitta ett sätt att vinna. Lagets 3–2 mot Färjestad i går var Luleås nionde raka trepoängare på hemmaplan.

Tränaren Jonas Rönnqvist har revolutionerat elitserien med sina idéer och konsekventa sätt att genomföra dem.

Det är faktiskt bland det största som hänt i elitseriens historia.

ARTIKELN HANDLAR OM