Wennerholm: NHL är största hotet mot AIK

SPORTBLADET

AIK slår regerande mästarna HV 71 för andra matchen i rad.

Och frågan är vad som är intressantast just nu:

AIK:s knallsegrar eller chocken i HV.

Jag skulle vilja säga båda.

Men största hotet mot AIK just nu är inte HV 71 – det är NHL.

Men för att ta den största överraskningen först:

AIK:s hemmapublik. Vilket tryck de bjöd på i går. Och hur exemplariskt de skötte sig.

Det blev en sagolik inramning till AIK:s seger i ett utsålt Hovet. Och det var inte bara fansen på ståplats som bildade ljudkuliss, som det oftast brukar vara. Den här gången stod hela sittplats upp och var med. De bar fram spelarna där nere på isen.

Det var som att stoppa ett extra batteri i en Duracell-kanin.

AIK-spelarna bara gick och gick och trots att HV 71 var klasser bättre än i Jönköping senast, var de fortfarande lika chanslösa.

Skakas HV av en intern schism just nu? Inte enligt lagkaptenen Johan Davidsson.

– Det verkar vara ett rykte som går, men det är inget jag märkt i alla fall, säger han.

Och jag har aldrig hört honom ljuga.

Det sägs att vissa spelare är missnöjda med tränaren Janne Karlsson?

– Men i vilken klubb finns det inte några spelare som är missnöjda med sin situation den här tiden på året?

Scouterna svärmar runt AIK

Det är naturligtvis sant. Spelare som redan vet att de inte får stanna nästa säsong är inte lika lyckliga som andra och en spelare med minimalt med istid eller som är petad är naturligtvis aldrig nöjd. Det ska de naturligtvis inte vara heller.

Hotet från NHL, då?

Jo, det är klart att NHL:s scouter dras som flugor till en gödselstack när helt fria spelare som Daniel Bång och Viktor Fasth dominerar mot mästarlaget HV 71.

NHL har ju två typer av scouter här i Europa.

Ameteur scouts som kartlägger juniorer som ska gå i kommande drafter, men även så kallade pro scouts, som spanar efter late bloomers som aldrig fick chansen i NHL eller ens gått i draften.

Forwarden Fabian Brunnström och målvakten Jonas Gustavsson är två sådana exempel, som kunde välja och vraka bland anbud från NHL innan de stack över.

Jag ser två klara paralleller i AIK:s forward Daniel Bång och målvakten Viktor Fasth.

NHL:s proscouter har sett kvaliteterna hos Bång redan under grundserien, men ansett att han haft en för låg lägstanivå. Det har varit för mycket upp och ner i matcherna. Men som Bång spelat i de två kvartarna mot HV är han NHL-material.

Han avgjorde första matchen med ett mål och en assist och i går var det han som gjorde hela förarbetet och sedan sköt den puck som Patric Blomdahl styrde in till 1–0.

Ett mål som blev matchavgörande.

Borde sitta på ett flyg till NHL

Och Viktor Fasth ska vi inte ens prata om. Hade han inte haft sina dåliga knän, hade han redan suttit med en enkelbiljett till NHL efter den succésäsong han haft. Enda hotet mot en sen NHL-karriär för hans del är NHL:s rigorösa läkarundersökningar. Färjestad ratade Fasth i somras, då de ansåg att hans tidigare knäproblem var en för stor risk att ta.

Fasth har bevisat motsatsen i AIK. Och jag har ingen aning om hur det står till med hans knän i dag. Annars ser jag honom som en given efterföljare till AIK:s tradition av att exportera toppmålvakter till NHL.

Både Tim Thomas (Bostons och NHL:s bästa målvakt just nu), Miikka Kiprusoff (Calgary) och Niklas Bäckström (Minnesota), Jonas Gustavsson och Pelle Lindbergh har ju passerat AIK på vägen till NHL.

Även fjolårets succémålvakt i Djurgården, Gustaf Wesslau, är fostrad i AIK även om han inte debuterat i NHL än.

Det är naturligtvis mest slumpen att det blivit så, men visst är det märkligt att denna flod av toppmålvakter alla har AIK som gemensam nämnare.

Men tänk om AIK slår HV 71 och sedan tappar både Fasth och Bång, båda med nyskrivna kontrakt. Det skulle säkert kännas tyngre än att förlora mot HV.

Men AIK har inte vunnit än. Och HV kom trots allt närmare spelmässigt i går. Nyckeln är att få hål på Fasth, som inte bara är bra på att täcka målet. Det var länge sedan jag såg en målvakt med sådan förmåga att läsa spelet och även kunna improvisera i målet. Det är lite Tim Thomas över honom i det fallet.

– Men ett mål kan bli den tändande gnistan vi behöver, som HV:s lagkapten Johan Davidsson uttryckte det i går.

Jag tror det ligger mycket i det.

Frågan är bara hur de ska bära sig åt.