Wennerholm: Ring Salo nu, Frölunda

SPORTBLADET

Sportchefen Kent ”Nubben” Norberg blev krislaget Frölundas första offer.

Mannen som skulle bli göteborgarnas nya värvarkung blev till slut själv en av klubbens sämsta värvningar.

Frölunda tänker klara sig utan sportchef resten av den här säsongen, men jag har redan ett förslag till en ny:

Ring Tommy Salo, Frölunda.

Foto: FOTO: BILDBYRÅN
Tommy Salo – snart i Frölunda igen?

Salo har visserligen två år kvar på sitt kontrakt med Oskarshamn i allsvenskan, men han har säkert som alla andra en klausul som säger att han får bryta det för ett erbjudande från elitserien.

Tommy Salo har redan visat att han kan bygga ett lag med små resurser och omkring i 20 miljoner i totalomsättning.

Han har förvandlat ett lag som kvalade sig kvar i allsvenskan i fjol till ett topplag. Dessutom kan han Frölunda efter att ha avslutat klubben med två säsonger i Scandinavium och han bor kvar i Göteborg med sin familj.

Han har erfarenhet från alla nivåer som finns att spela på i hockeyvärlden, han har vunnit OS-guld och VM-guld.

Även om han mest blivit ihågkommen för den där missen mot Vitryssland i OS i Salt Lake City 2002, så är det en extremt orättvis bild av en av Sveriges största målvakter genom tiderna.

Ett perfekt namn för Frölunda

Salo toppar fortfarande den svenska målvaktsstatistiken i NHL överlägset med sina 526 spelade matcher. Han är på 38:e plats i NHL genom tiderna med sina 37 hållna nollor.

Som jämförelse är Henrik Lundqvist i New York Rangers uppe i 26 nollor så här långt och 352 spelade matcher.

Jag tror att Salo skulle vara perfekt för Frölunda och samtidigt ett nytänkande i en klubb som bara försökt köpa sig till framgång de senaste åren.

Till och med Kent ”Nubben” Norberg var en värvning.

Det blev ju ett jäkla liv då det visade sig att ”Nubben” gjort klart med Frölunda medan han satt kvar som sportchef i Timrå.

Han satt på två stolar samtidigt och försökte förlänga kontraktet med finländaren Riku Hahl som sportchef i Timrå, bara för att senare samma säsong värva honom till Frölunda. När Sportbladet avslöjade ”Nubbens” dubbla lojaliteter fick han lämna Timrå med omedelbar verkan säsongen 2007–08.

För mycket cirkus – och felet är Ahdrians

Värvningen av ”Nubben” kom i ett anfall av storhetsvansinne då Frölunda skulle organisera sig som ett NHL-lag och ”Nubben” fick titeln general manager.

Bara det en fånig lek med ord, där general manager översatt till svenska blir just sportchef. Den titel alla andra klubbar använder på sina sportsligt ansvariga.

Det som skiljde ”Nubben” från de andra var att han var värvad och inte hade någon tidigare förankring i klubben.

I alla andra elitserieklubbar är det före detta spelare eller ledare som är sportchefer. Från Lars ”Osten” Bergström i Luleå till Fredrik Stillman i HV 71.

Det är väl bara Linköpings Johan Hemlin som bryter mönstret en aning, då han blev sportchef efter bara en säsong som assisterande tränare i LHC.

Jag vet inte om det kan ha påverkat ”Nubbens” jobb i Frölunda, men han saknade koppling tillbaka i historien.

Det tycker jag för övrigt hela Frölunda gör i dag.

Det har blivit för mycket cirkus kring det hela och ansvaret ligger lika mycket på cirkusdirektören själv – den ytterst ansvariga klubbdirektören Mats Ahdrian.

Men nu blev det ”Nubben” som offrades, även om jag tror att han själv även kände att det var dags att hoppa av det sjunkande skeppet. Från att ha varit en av hockey-Sveriges mest hyllade sportchefer blev han en av de mest bespottade på slutet i Frölunda.

Det är väl första gången en sportchef fått ta hela smällen, medan både tränare och övriga ansvariga kommit billigare undan.

Och typiskt nog fick ”Nubben” avsluta sin Frölundasejour med ytterligare en tung förlust – 2–5 mot Södertälje i går – och med laget tillbaka på jumboplatsen.

ARTIKELN HANDLAR OM